Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheet2.12.2018, SPR:n perinteinen joulujuhla, Lappeenranta-sali, Juhlapuhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
2.12.2018 15.00

2.12.2018, SPR:n perinteinen joulujuhla, Lappeenranta-sali, Juhlapuhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat Suomen Punaisen Ristin edustajat,
Arvoisa joulujuhlaväki


Hyvillä mielin tulin tänään tänne kaupungintalolle, perinteiseen, Suomen Punaisen Ristin Lappeenrannan osaston järjestämään joulujuhlaan. Joukossamme on tänään varmasti lukuisia lappeenrantalaisia ja eteläkarjalaisia, joille tämä vuosittainen yhteinen juhla merkitsee joulunajan alkamista.

Mielestäni juhlamme suurin anti meille kaikille osanottajille on kokemus yhdessäolosta ja vuorovaikutuksesta.

Halu osallistua tai olla mukana tapahtumien järjestämisessä on arvokas ominaisuus, jonka soisin entisestään vahvistuvan kaupungissamme. Kun on täydestä sydämestään mukana oman yhteisönsä toiminnassa − niin arjessa kuin juhlassakin − kokee kaupungin ja oman asuinalueensa omakseen. Toisin sanoen juurtuu kotiseudulleen ja voi ylpeänä sanoa, että on Lappeenrannasta tai Etelä-Karjalasta kotoisin.

Järjestöillä, esimerkiksi Suomen Punaisella Ristillä muiden järjestöjen rinnalla, on merkittävä roolinsa julkisten palvelujen täydentäjänä ja yhteisöllisyyden luojana. Kaupunki onkin yhdessä Etelä-Karjalan liiton kanssa tiivistänyt järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä kuluvan vuoden aikana. Olemme muun muassa tehneet laajaa maakunnallista selvitystä avustuskäytännöistä, jotta järjestöjen toimintaedellytykset säilyisivät hyvinä maakuntauudistuksen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen toteuduttuakin.

Noin puolet kuulemistamme järjestöistä toivoo Lappeenrantaan järjestötaloa tai tiloja niin toimistotöiden hoitamista kuin kokoontumisia ja tapahtumiakin varten.

Toimitiloja kaipaaville minulla on hyviä uutisia. Tulevan vuoden 2019 aikana on tarkoitus viedä eteenpäin järjestötalo-tyyppistä mallia. Samalla myös eri järjestöjen yhteistyöedellytykset paranisivat, kun toimintaa suunniteltaisiin ja järjestettäisiin saman katon alla.

Moni teistä muistaa, kuinka silloin lapsuudessa ja nuoruudessa kyläkoulut kokosivat asukkaita iltaisin ja viikonloppuisin yhteisiin harrastuksiin ja kokouksiin. Näin voisi tulevaisuudessakin olla. Kaupungin tarkoituksena onkin tehostaa yhteisin verovaroin rakennettujen ja ylläpidettyjen koulujen ja muiden kaupungin rakennusten käyttöä. Tilojen varaamiseen olemme kehittäneet sähköisen Varaamo-järjestelmän, joka palvelee eri puolilla kaupunkiamme toimivia järjestöjä sekä eri alueiden asukkaita.

Hyvät kuulijat

Onkohan täällä joukossamme tänään Piristettäviä ja heidän Piristäjiään?

Piristäjä-toiminta on upea näyttö SPR:n uudentyyppisestä ystävätoiminnasta, jota on pyöritetty onnistuneesti jo viitisen vuotta. Yhteistyökumppaneina ovat olleet alusta saakka Lappeenrannan kaupungin hyvinvointi- ja sivistyspalveluista teatteri, kirjasto, museo sekä orkesteri. Yhteistyötä on tehty koko ajan myös Lappeenrannan Palvelukeskussäätiön, Eksoten sekä jääkiekkojoukkueemme SaiPan kanssa.

Tämän toiminnan ansiosta moni liikuntarajoitteinen lähimmäisemme on päässyt Punaisen Ristin kouluttaman Piristäjän turvallisessa seurassa osallistumaan kaupungin rientoihin.
Olette varmaan kuulleet myös riksapyöristä, joiden kyydissä on huristeltu Kaupunginlahden maisemia ihailemaan ja toreille muita kaupunkilaisia tapaamaan. Uskon, että vastaan tuleva riksapyörä nostattaa hymyn kaikkien vastaantulijoiden huulille ja näin hyvä mieli moninkertaistuu reitin varrella.

Todella hyvä uusi keino hakeutua vapaaehtoistyöhön on myös Täydellä sydämellä -vapaaehtoistyön sähköinen alusta, jonka välityksellä voi ilmoittautua tilapäisiin vapaaehtoispalveluihin. Jos teillä on silloin tällöin aikaa, tarttukaahan tähän tilaisuuteen.

Lappeenrannan kaupungin strategiassa punaisena lankana on osallisuuden vahvistaminen. Kehitteillä on monenlaisia hankkeita ja uusia toimintamalleja, joiden ansiosta asukkaamme tuntisivat kuuluvansa yhteisöömme arvostettuina jäseninä. Pidän erittäin tärkeänä, että kannustamme asukkaitamme jo lapsesta lähtien osallistumaan ja vaikuttamaan. Jos jo päiväkodissa ja koulussa kokee tulevansa kuulluksi on myöhemminkin valmis yhteisölliseen elämäntapaan.

Lappeenranta on ollut aktiivisesti mukana valtakunnallisessa Lape-hankkeessa, joka on lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Tämäkin hanke liittyy maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun.

Tavoitteena on, etteivät sosiaali- ja terveysalan palvelut ja kuntien hyvinvointi- ja sivistyspalvelut joutuisi toistaan erilleen uudistuksen jälkeen. Ihanteellista olisi, että lapsien ja perheiden palvelut olisivat kokonaisuus, joka muodostuu julkisista palveluista ja kolmannen sektorin eli järjestöjen sekä myös seurakuntien palveluista. Toisin sanoen palvelut koottaisiin yhteen niin, että koko perhe olisi niiden piirissä myös lasten neuvolaiän jälkeen.

Myös Lape-hankkeessa tärkeänä johtoajatuksena on osallisuuden lisääminen. Lappeenrannassa meillä on esimerkiksi pilottikouluja, joissa on kehitetty koulun ja perheiden välistä yhteistyötä. Tavoitteena on, että koko perhe kokee koulun läheiseksi, jolloin lasten opiskelumotivaatio paranee ja koulukiusaaminen sekä ilkivalta koulun alueella vähenevät.

Haluan nostaa esille myös paljon puhutun Marianaukion ja sen tulevaisuuden. Yhteinen toiveemmehan on, että Lappeenrannan aukioilla tavataan tuttuja ja tuntemattomia, vietetään aikaa yhdessä sekä järjestetään tapahtumia ja toreja.

Kauppatorilla ja satamatorilla on jo omat vakiintuneet roolinsa, mutta Marianaukio etsii vielä omaa rooliaan. Koska kirkon edustalla olevan aukion muutos parkkipaikasta kaupunkiaukioksi oli varsin suuri, vie varmasti oman aikansa ennen kuin tilan käytöstä tulee luonnollinen osa kaupunkikulttuuriamme.

Tänä vuonna jo toista kertaa kaupunki järjestää Marianaukiolla Joulutorin. Viime vuonna paikka osoittautui tähän tarkoitukseen todella hyväksi. Kaupungin tapahtumapalveluissa ja strategiaryhmissä on noussut esille, että eikö uusi kaupunkiaukiomme voisi olla aktiivisen toiminnallinen tila vaikka ympäri vuoden, varsinainen puuhatori. Siellähän voisi pelata vanhoja suomalaisia seurapelejä, kuten mölkkyä. Tai voisiko siellä olla katoksia, joiden suojiin kokoonnutaan shakkia pelaamaan joko tuttujen tai tuntemattomien kanssa.

Myös kaupungintalon edustatori eli Kansalaistori alkaa olla uudistusten jälkeen käyttökunnossa. Toivon, että se täyttyisi viimekesäisen Greenreality-karnevaalin tyyppisillä tapahtumilla, jossa kaikenikäiset kaupunkilaiset viihtyvät.

Lähetättehän kaupunkisuunnittelijoille omia ideoitanne sekä Marianaukion, Kansalaistorin että laajemminkin keskikaupunkimme kehittämisestä.

Tulevana vuonna eli vuonna 2019 kotikaupunkimme Lappeenranta täyttää 370 vuotta. Kaupungin juhlavuosi toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja mukaan tapahtumiin toivotaan asukkaita kaikista ikäryhmistä. Haluan jo tässä yhteydessä kutsua eri toimijoita mukaan juhlavuoden toteutukseen ja asukkaita juhlavuoden viettoon.

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi Lappeenrannan joulunajan tapahtumiin.

On todella hienoa, että meillä täällä Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa vallitsee haastelemisen kulttuuri, jonka ansiosta ventovieraidenkin kohtaaminen on luonnollista. Parhaimmillaan joulu lähentää ja yhdistää. Ollessaan ystävällinen muille saa itsekin ystävällisyyttä.

Kokeilkaahan vaikka, kun hymyilette vierustoverillenne, hän hymyilee teille takaisin.