Etusivu Osallistu ja vaikutaAsukastilaisuus Sammontalon alustavasta asemakaavaluonnoksesta ja lähiökehityshankkeen lähtötietokyselyn tuloksista
Ajankohtaista
1.6.2021 12.59

Asukastilaisuus Sammontalon alustavasta asemakaavaluonnoksesta ja lähiökehityshankkeen lähtötietokyselyn tuloksista

Lappeenrannan kaupunki järjestää maanantaina 7.6. klo 17 asukastilaisuuden Sammontalon alustavasta asemakaavaluonnoksesta sekä Suur-Sammonlahden lähiökehityshankkeen lähtötietokyselyn tuloksista. Tilaisuus järjestetään etäkokouksena Teams -ohjelmassa ja tallennetaan tekstitettynä myöhemmin katsottavaksi kaupungin YouTube -kanavalle. Kaikille avoimeen tilaisuuteen pääsee liittymään kaavoituksen etusivun kautta lataamatta ohjelmaa erikseen. 

 

Suur-Sammonlahden lähiökehityshanke on osa Ympäristöministeriön lähiöohjelmaa 2020-2022. Tarkoituksena on tarkastella Suur-Sammonlahden aluetta kokonaisuutena sekä tunnistaa erilaisia kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia. Alueelle suunnitellun Sammontalon on myös määrä rakentua hankkeen rinnalla. Ympäristöministeriön lisäksi hankkeeseen osallistuvat oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Rakentamiseen liittyviä toimenpiteitä rahoittaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. 

 

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä pitää asukkailta saatua palautetta erittäin tärkeänä alueen kokonaiskehittämisen kannalta. Hänen mukaansa omyös tärkeää, että asukkaat pääsevät vaikuttamaan ARA:n rahoituksen tukemana toteutettaviin kohteisiin.  

 

-Lähiökehityshankkeeseen liittyy myös uuden Sammontalon suunnittelu sekä erityisesti sen läheisten viheralueiden ja kulkuyhteyksien kehittäminen, Pimiä jatkaa. 

 

Asukastilaisuudessa esillä oleva alustava asemakaavaluonnos koskee Sammonlahden keskukseen rakentuvaa Sammontaloa lähiympäristöineen. Sammontalo palvelee läntisen alueen varhaiskasvatusta, perusopetuksen yhtenäiskoulua, kirjastoa, nuorisotoimea, neuvolaa sekä liikuntapalveluja. 

 

- Asukastilaisuudessa esittelemme ensimmäistä kertaa miten arkkitehtuurikilpailun voittanut työ on muotoutunut ja miltä kokonaisuus näyttää. Alustavaa asemakaavaluonnosta vielä tarkennetaan saadun palautteen pohjalta ja tavoitteena on, että asemakaavaluonnos tulee nähtäville alkusyksystäPimiä sanoo. 

 

Asukkaiden ääni kuului lähtötietokyselyssä

 

Lähiökehityshankkeesta järjestettiin lähtötietokysely, joka oli avoinna 17.12.2020-28.2.2021 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 450 henkilöä ja kartalle merkittyjä vastauksia tuli lähes 2500 kappaletta.  

 

Palautteesta nousi esille erityisesti asukkaiden toive saada alueelle erilaisia palveluita, kuten ravintola-, liikunta- ja terveyspalveluita. Kaikenikäisille suunnattujen liikuntapaikkojen lisäksi toivottiin etenkin ulkokuntosalia sekä uusia uimarantoja, Pimiä kertoo. 

 

Asukkaiden arvostus luonnon lähellä asumista ja luonnossa liikkumista kohtaan nousi kyselyn tuloksissa vahvaksi teemaksi. Erityisesti Saimaan ranta-alueet, laajat metsäalueet sekä pienemmät lähimetsät koettiin tärkeiksi, ja ne haluttiin pitää osana aluetta. Myös Kourulan koulu ja päiväkoti sekä palvelurakennukset koko Suur-Sammonlahden alueella haluttiin säilyttää. 

 

Asukastilaisuuden alussa suunnittelijat esittelevät lähtötietokyselyn tuloksia sekä Sammontalon alustavaa asemakaavaluonnosta. Tämän jälkeen osallistujilla on mahdollisuus keskustella kaavoituksesta ja lähiöhankkeesta suunnittelijoiden kanssa. 

 

Lisätietoa 

 

Kaavasuunnittelija Niina Seppäläinen p. 040 668 4499 

Asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori p. 040 660 5662 

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä p. 040 653 0745