Etusivu PalvelutEksote tiedottaa: Etelä-Karjala siirtyi leviämisalueeksi, Valtioneuvosto tulee oletettavasti asettamaan ravintolarajoituksia koko Etelä-Karjalan alueelle
Ajankohtaista
23.11.2021 16.18

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjala siirtyi leviämisalueeksi, Valtioneuvosto tulee oletettavasti asettamaan ravintolarajoituksia koko Etelä-Karjalan alueelle

Tiedote. Julkaistu: 23.11.2021, 15:49
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä päätti 23.11.2021 kokouksessa: Etelä-Karjalan alue on kokonaisuudessaan koronavirusepidemian leviämisaluetta.

Viikolla 46 (15.–21.11.) uusia koronapositiivisia oli yhteensä 153 kappaletta, kun edellisellä viikolla tartuntoja alueellamme oli 85. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on nyt 181,1 / 100 000 (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos).  

– Viime viikolla tuli Eksoten alueen uusi ennätys 153 kappaleen koronatartuntaluvulla, toteaa ylilääkäri Sami Raasakka. Edellinen oli maaliskuussa 2021, kun viikon lukemana oli 132 tartuntaa.

Eläkeläisten bussimatkalla oli viime viikolla yksi tartuntarypäs. Kouluissa ei ole ollut isoja joukkoaltistumisia, vaan sairastuneista lapsista tartuntaketjut johtivat enemmän perheisiin ja lähempään kaveripiiriin.  

Jotta taudinjäljitys ei viivästyisi, kehotetaan eteläkarjalaisia hakeutumaan testiin nopeasti, mikäli saa oireita ja epäilee altistumista koronavirukselle. Ilman täyttä rokotussarjaa tulee koronatestiin hakeutua heti lievien oireiden ilmetessä. Kasvomaskia kehotetaan käyttämään ruuhkaisissa julkisissa sisätiloissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Tilannekuvaryhmä toivoo, ettei flunssaisia lapsia tuotaisi varhaiskasvatukseen eikä laitettaisi kouluun. Lasten vanhempia muistutetaan käyttämään maskia varhaiskasvatuksen sisätiloissa lasta tuodessa ja hakiessa.

Koska Etelä-Karjala on siirtynyt leviämisalueeksi, tulee Valtioneuvosto oletettavasti asettamaan ravintolarajoituksia koko Etelä-Karjalan alueelle. Valtioneuvosto kokoontuu torstaina 25.11.2021 päättämään ravintolarajoituksista. Rajoituksista voi vapautua ottamalla koronapassi käyttöön. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus.

– Koronapassi kannattaa ladata jo hyvissä ajoin Omakanta-palvelusta omaan puhelimeen talteen tai tulostaa, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, Tuula Karhula Eksotesta.

Tilannekuvaryhmä päätti, että rajoituksia suositetaan nyt ensin ravintoloihin ja baareihin. Koronavirusepidemian tilanteen kehittymistä alueellamme käsitellään viikon päästä 30.11.2021 uudestaan ja tilanteen niin vaatiessa esitetään rajoituksia muihin, esimerkiksi merkittävien riskien yleisötilaisuuksiin.

Maskisuositus takaisin kouluihin ja varhaiskasvatukseen

Koronatilanteen huononnuttua alueellinen tilannekuvaryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisten sisätilojen lisäksi myös varhaiskasvatuksen työntekijöille ja kouluihin. Maskisuositus on nyt Eksoten alueella voimassa ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa, joukkoliikenteessä, varhaiskasvatuksen ja koulujen työntekijöillä sekä yli 12-vuotilailla oppilailla. Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä, myös täyden koronarokotesarjan saaneita.

Tilannekuvaryhmässä keskusteltiin koulujen joulujuhlista. Joulujuhlia suositellaan pitämään mahdollisimman pienillä porukoilla. Juhlasalissa pidettävät, isot juhlat koko koulun kesken voi olla riskialtista, jos koronavirustilanne juhlien aikaan on tämänhetkisen tilanteen mukainen eli leviämisalueen kriteerit täyttyvät. Koulujen joulujuhlia voidaan pitää sisätiloissa pienemmissä porukoissa, kun terveysturvallisuus otetaan huomioon. Isommat juhlat voidaan järjestää esimerkiksi ulkona, jonne voidaan kutsua myös lasten vanhempia.

Täysin rokotettuna voi osallistua pikkujouluihin, flunssaoireisena tulee jäädä kotiin

Työpaikoilla voi harkinnan mukaan järjestää pikkujouluja, mielellään pienessä porukassa. THL ohjeistaa juhlimaan porukassa vain, jos olet rokotettu. Vaikka rokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä, se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja siten myös leviämistä ihmisestä toiseen. Flunssaoireisena tulee ehdottomasti jäädä kotiin. Linkki THL:n sivulle: https://thl.fi/fi/-/juhli-pikkujouluja-rokotettuna-ravintolat-voivat-lisata-turvallisuutta-edellyttamalla-koronapassia-kaikkina-kellonaikoina

Koronarokotuksiin pääsee jälleen viikosta 48 alkaen ilman ajanvarausta Imatralla ja Lappeenrannassa.

Arkipäivisin kello 9.00–14.30 Lappeenrannan IsoKristiina, 1- ja 2- rokotukset ilman ajanvarausta

Arkipäivisin kello 13–16 Imatran ToriGalleria, 1- ja 2- rokotukset ilman ajanvarausta.

Ajanvarauksella arkisin IsoKristiina kello 8.30–15.30 ja ToriGalleria kello 9.30–16.30

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi

Voimassa olevat alueelliset suositukset sekä ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta:

Eksote: https://www.eksote.fi/Koronavirus/
Lappeenrannan kaupunki: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunki-tiedottaa/Koronavirustilanne
Imatran kaupunki: https://www.imatra.fi/korona
Lemi: https://www.lemi.fi/ajankohtaista/koronatiedotteet.html
Luumäki: https://www.luumaki.fi/koronavirustilanne-tietoa-ohjeita-linkkeja
Parikkala: http://www.parikkala.fi/fi
Ruokolahti: https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Kuntatietoa/korona
Rautjärvi: http://www.rautjarvi.fi/fi
Savitaipale: https://www.savitaipale.fi/
Taipalsaari: https://taipalsaari.fi/fi/Koronavirustilanne

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset löytyvät osoitteesta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/sairaanhoitopiirit. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus