Etusivu Eksote tiedottaa: Koronavirus on vähentynyt Etelä-Karjalassa - kesä helpottanee tilannetta edelleen
Ajankohtaista

Eksote tiedottaa: Koronavirus on vähentynyt Etelä-Karjalassa - kesä helpottanee tilannetta edelleen

(18.5.2022)

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19-tilannekuvaryhmä kokoontui 17.5.2022 ja totesi, että Etelä-Karjalan omikron- BA.2 vaihe on heikentynyt selvästi. Hoivakotiepidemiat ovat rauhoittuneet ja henkilökunnan sairastavuus myös vähentynyt oleellisesti. Tartuntoja alueella on vielä kohtuullisesti, mutta tilanne näyttää parantuvan päivä päivältä. Myös jätevesiseurannan raportoinnissa on näkyvissä laskua.

─ Omikronin BA.2 -variantti on selkeästi nyt hiipumassa. Tartuntoja on vielä kohtalaisesti mutta tapauksia on nyt noin kolmasosa verrattuna huippulukuihin ja alaspäin mennään yhä, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

─ Suurin osa sairaalassa olevista koronapositiivisista on hoidossa muun syyn kuin koronan takia tällä hetkellä.

─ Nyt on jo nähtävissä uusien omikronvarianttien tulo Eurooppaan. Niiden tulo Suomeen ja vaikutus väestöön on vielä epäselvää.

Terveysneuvonta Nuijamaalla ja Lappeenrannan lentokentällä jatkuu vielä kesäkuun loppuun saakka. Matkustusrajoitusten mahdollinen poistuminen tulee lisäämään matkustusmääriä rajan yli, joka on Nuijamaan osalta ollut noin 3000 rajan ylittäjää viikossa.

Maskien käyttö jatkuu sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja terveydenhoidon yksiköissä

Henkilökunta käyttää jatkossakin kasvosuojia – joko kasvomaskia tai visiiriä - sairaaloissa ja hyvinvointi- ja terveysasemilla muutoin kuin ei-potilashoidollisissa tiloissa. Lisäksi henkilökuntaa ohjeistetaan käyttämään maskia ikäihmisten ja hoivakotien asukkaiden kanssa toimiessa.

Vierailijoiden toivotaan käyttävän suu-nenäsuojusta vieraillessaan sairaaloissa tai hoitolaitoksissa. 

Neljänsiä koronarokotuksia annetaan iäkkäille ja henkilöille, joiden toimintakyky on heikentynyt

Neljänsiä koronarokotuksia annetaan kaikille 80 vuotta täyttäneille, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kk. Tilannekuvaryhmä toivoo, että omaiset huolehtivat iäkkäiden läheistensä rokotuksista niin, että 80 vuotta täyttäneet saavat tarvittavat, tarjolla olevat rokotteet.

Neljänsiä koronarokotuksia annetaan myös alle 80-vuotiaille iäkkäille, joiden terveydentila ja toimintakyky on heikentynyt niin, että lieväkin infektio voi heikentää heidän omaehtoista ja itsenäistä arjen toimintaa omassa kodissaan.

Rokotukseen voi tulla myös ilman ajanvarausta. Tietoa rokotuspaikoista Koronarokotukset - Eksote

Koronatilanteen helpottaessa tilannekuvaryhmä päätti jatkaa koronatilastojen julkaisemista niin, että otetut koronanäytteet ja positiiviset testitulokset raportoidaan jatkossa kerran viikossa ja sairaalassa olevat potilaat 24 tunnin otantana. Raportointipäivä tilastoille on jatkossa tiistai.

Tilannekuvaryhmä kokoontuu jatkossa tarvittaessa.

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi