Etusivu PalvelutEksote tiedottaa: Koronavirusvarotoimet jatkuvat – pidä vieraillessa huolta läheisestäsi
Ajankohtaista
17.7.2020 12.32

Eksote tiedottaa: Koronavirusvarotoimet jatkuvat – pidä vieraillessa huolta läheisestäsi

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) asumisen yksiköissä, vuodeosastoilla ja sairaalassa on haettu joustavia ratkaisuja omaisten ja asiakkaiden välisiin tapaamisiin. Noudattamalla aina yksikkökohtaisesti annettuja ohjeita, suojelet lähimmäistäsi koronavirustartunnalta.

Eksoten eri yksiköissä vierailuja on saatu järjestettyä niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Ohjeet ovat yksikkökohtaisia ja riippuvat esimerkiksi siitä onko asiakkaalla käytössään yhden hengen huone.

— Vierailuja joudutaan edelleen rajoittamaan. Yksiköissä ei saa vapaasti liikkua ja vierailut järjestyvät ensisijaisesti ulkona tai asiakkaan huoneessa, avaa tilannetta Eksotelta hoivan ja palveluasumisen palvelupäällikkö Hanna Rönkkönen.

Vierailujen onnistuminen on kiinni ennen kaikkea omaisista ja yhteistyöhalukkuudesta. Rönkkönen kertoo, että joissakin hoivan asumisen yksiköissä ja vuodeosastoilla tilanne on näkynyt niin, että osa vieraista ei välitä koronavarotoimista lainkaan.

—Meillä on vieraillut omaisia, jotka ymmärtävät hyvin tilanteen vakavuuden ja sitten on heitä, jotka hermostuvat ja uhmaavat ohjeita ja aiheuttavat lisätyötä yksiköissämme.

Vierailut asiakkaiden luona ovat todella tärkeitä. Erilaisin yksikkökohtaisin ratkaisuin vierailut saadaan onnistumaan. Omaisilta ja vierailijoilta toivotaan ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja annettujen ohjeiden noudattamista.

— Ohjeiden tarkoituksena on kuitenkin estää viruksen leviäminen ja suojata ikäihmisiä, siis erityisesti niitä, jotka heikkoutensa takia eivät itse pysty suojelemaan itseään. Mikäli ohjeita ei noudateta, juuri heikoimmat ovat suurimmassa vaarassa. On ymmärrettävä, että ohjeet on tehty koko yksikön ja kaikkien siellä olevien suojaamiseksi, muistuttaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Koronaviruspandemia maailmalla ei ole ohi. Suomessakin on edelleen oltava huolellinen ja varovainen. Jos koronavirus pääsee esimerkiksi hoivakotiin, niin sen leviämistä ja hoivakotikuolemia on todennäköisesti mahdoton estää.

— Turhaa matkustamista ulkomaille tulee välttää, omaehtoista karanteenia suosia ja ennen kaikkea huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Sairaana jäädään kotiin sairastamaan, myös lomalla, vaikka kotimaan lomareissu olisikin varattuna, muistuttaa Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula.

— Etelä-Karjalassa testikapasiteettimme riittää tällä hetkellä hyvin kaikkien oireisten testaamiseen. Hengitystieoireiden tullen soittakaa hyvinvointi-ja terveysasemalle tai ympäri vuorokauden toimivaan päivystysapuun 116 117, kannustaa Karhula.

Lisätietoja:

Hanna Rönkkönen, Palvelupäällikkö hoiva- ja palveluasuminen, p. 040 127 4105, hanna.ronkkonen@eksote.fi

Tuula Karhula, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi