Valitse taso
Lehdistötiedotteet
8.12.2020 14.53

Energiatehokasta maaseutua kehittämässä

Uusiutuva energia ja omavaraisuus kiinnostavat yhä useampia asuinpaikasta riippumatta. Myös haja-asutusalueiden energiatehokkuutta voidaan parantaa monin tavoin. Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke antaa neuvoja ja tukea muutokseen.

Lappeenranta energia 448x252.pngUusiutuva energia ja energiaomavaraisuus ovat nousevia megatrendejä. Maaseudulla on mahdollista vaihtaa lämmitysmuotoa uusiutuvaan energiaan monella eri tavalla. Rakennusten katolle voidaan asentaa aurinkopaneeleita tai lämmitys voidaan hoitaa maalämpöpumpun avulla. Perinteinen puulämmitys on luonnollinen valinta ilmastoystävälliseksi lämmitysmuodoksi. Maaseudulla voidaan myös hyödyntää maaston pinnanmuotoja tuulienergian valjastamiseen.

Hinkua Etelä-Karjalaan! -hankkeen työntekijät neuvovat eri energiamuotojen vertailussa kaikkia Etelä-Karjalan haja-asutusalueella asuvia asukkaita.

- Yhdessä voimme vertailla eri vaihtoehtojen investointi- ja säästövaikutuksia kiinteistöllesi, kertoo Tanja Nyholm Lappeenrannan kaupungilta.

Hanke edistää myös yleishyödyllisten rakennusten, esim. kylätalojen, energiatehokkuuden parantamista. Näihin kohteisiin voidaan teettää virallinen energiakatsastus ja suunnitelmat energiatehokkuuden parantamiseksi.

- Tavoitteena on löytää maakunnasta 5–10 yleishyödyllistä kohdetta, joissa tätä työtä tehdään. Pilottikohteet saavat energiakatsastuksen veloituksetta, Nyholm selittää.

Ilmoita kotisi tai kylätalosi hankekumppaniksi, niin etsitään yhdessä siihen parhaiten soveltuva energiaratkaisu. Hankkeen yhteystiedot löydät netistä www.imatra.fi/hinkuaEteläKarjalaan

Ilmaista neuvontaa

Uusiutuvien energiamuotojen valinnasta ja vertailusta järjestetään myös neuvontaa ja koulutusta. Neuvontatilaisuudet aloitetaan etänä tammikuussa 2021 ja ensimmäisessä tilaisuudessa 27. tammikuuta keskitytään öljylämmityksestä luopumiseen. Liittymislinkin Öljystä uusiutuviin -webinaariin löydät nettisivuilta.

Kun tilaisuuksien järjestäminen on taas turvallista, niin koulutusta järjestetään myös perinteisesti. Voit myös kutsua hanketyöntekijän vierailevaksi puhujaksi omaan tilaisuuteen, mikäli energia-asiat kiinnostavat.


Lisätietoja

Hankevetäjä Anna-Maija Wikström, Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke
puh. 020 617 4320, anna-maija.wikstrom@imatra.fi
Imatran kaupunki/ Imatran seudun ympäristötoimi

Hanketyöntekijä, Tanja Nyholm, Hinkua Etelä-Karjalaan! -hanke
puh. 040 703 3366 tai tanja.nyholm@lappeenranta.fi
Lappeenrannan kaupunki


Lippu ja lause suomi PIENI.jpg