Etusivu PalvelutEsteettömästi luontoon! -seminaari tiistaina 11.10.2022 Lappeenrannan kaupungintalolla
Ajankohtaista
4.10.2022 14.40

Esteettömästi luontoon! -seminaari tiistaina 11.10.2022 Lappeenrannan kaupungintalolla

Luonto tekee hyvää - meille kaikille! Luonto parantaa tutkitusti ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, rauhoittaa ja kohentaa mieltä. Sairauksien, vammojen, pienten lasten kanssa liikkumisen tai esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomien haasteiden ei tarvitse olla este luonnossa liikkumiselle ja ainutlaatuisille elämyksille.

Lappeenrannan kaupungin Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä järjestää "Esteettömästi luontoon!" -seminaarin tiistaina 11.10.2022 klo 16:30 -19:00 Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa, 01. krs, Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta. Tilaisuuteen voi osallistua myös Teams-linkin kautta.

Suomalainen onni asuu metsässä

Metsä tuottaa ihmisille onnellisuutta lukemattomin eri tavoin. Joillekin onni on kävely lähimetsässä ja hengähdyspaikka arjen kiireiltä, toisille polttopuiden pilkkomista, marjasaaliita ja metsästystä. Metsä merkitsee jokaiselle jotakin – ovathan suomalaisten juuret metsässä.

Lappeenrannasta puuttuu esteetön metsäinen luontokohde

- Lappeenrannassa on hienosti esteettömiä ja saavutettavia ulkona liikkumiseen sopivia paikkoja, mutta tarkalleen ottaen vielä ei ole yhtään varsinaista esteetöntä tai saavutettavaa luontokohdetta metsässä, toteaa Jyry Loukiainen, Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja.

Esteettömyystyöryhmä teki jo keväällä 2019 Lappeenrannan kaupungille aloitteen, jossa tavoitteena oli tehdä Hämmäauteensuosta esteetön metsäinen luontokohde. Aloitteessa todettiin kuinka jokaisella ihmisellä on yhdenvertainen oikeus luonnossa liikkumiseen sekä luontosuhteen luomiseen, ja sen ylläpitämiseen. Aloite ei ole vielä edennyt.

IMG_2299 (2).jpg
Esteettömästi luontoon! -seminaarin pääpuhuja on Petri Rissanen. Hän työskentelee Suomen Paralympiakomiteassa luontoliikunnan ja yhdenvertaisen retkeilyn kehittämisen parissa. Hän on työskennellyt useissa hankkeissa, joissa on kehitetty erityisryhmien retkeilyn ja luontoliikunnan mahdollisuuksia.

- Esteettömyys palvelee muitakin kuin liikuntavammaisia retkeilijöitä, esimerkiksi koko ajan kasvava ikääntyneiden ryhmä ja lapsiperheet lastenrattaineen pääsevät järkevien ratkaisujen myötä myös helpommin luontoon. Olisi hienoa, että jatkossa nähtäisiin erityisryhmiin kuuluvien tarpeet luontoliikuntaan, retkeilyyn ja luontomatkailuun isompana palveluiden kehittämisen mahdollisuutena ja palvelukokonaisuutena, toteaa Petri Rissanen blogissaan "Yhdenvertainen luontoliikunta kaipaa kokonaisvaltaista kehittämistä"

Etelä-Karjalan maakunnasta löytyy hienoja esteettömiä metsäisiä luontokohteita. Seminaarissa Marja Kurkaa, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöltä, kertoo säätiön jo olemassa olevista esteettömistä luontokohteista maakunnassa sekä Hiitolanjoen Lahnasenkosken tulevasta esteettömästä reitistöstä.

Lappeenrannan kaupunki on vuosien aikana luonut Lappeenrantaan upean Rantaraitin. Rantaraitti ei kokonaisuudessaan ole aivan esteetön, mutta sen varrelta löytyy useita esteettömiä kohtia. Laura Ratilainen, Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri esittelee seminaarissa rantaraitin suunnittelun ja rakentamisen periaatteita eli mitä tulee huomioida rantaraitin suunnittelussa ja miksi kaikkialla raitti ei ole esteetön sekä mitä esteetön rantaraitti vaatisi suunnittelulta ja rakentamiselta. Kesäkuussa juhlistettiin Tyysterniemen rantaraittia, jossa on erityisesti esteettömyyteen panostettu.

Tarjolla kahvia ja infoa lämpiössä

- Ennen varsinaista seminaaria voi Lappeenrannan kaupungintalon lämpiössä nauttia kahvitarjoilusta ja tutustua paikalla oleviin eri toimijoihin. Paikalla on Vammaisneuvoston lisäksi infoa jakamassa muun muassa Respecta Oy, Fysio-Eskola, Lappeenrannan Liikenneturva sekä Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimi sekä Lappeenrannan Vammaiskeilailu, . Kahvia on varattu 70 osanottajalle, kertoo vammaisneuvoston ja sen esteettömyystyöryhmän sihteeri, kaupungin osallisuuskoordinaattori Pia Pulliainen.

- Toivotamme Esteettömästi luontoon! -seminaariin tervetulleiksi kaikki asiasta kiinnostuneet. Esteettömästä ympäristöstä hyötyvät kaikki, toivottavat Jyry Loukiainen ja Pia Pulliainen.

Seminaarin ohjelma:

klo 16:30 – 17:00
Kahvit ja eri toimintojen esittelyä lämpiössä. Kahvia varattu 70:lle.

Klo 17:00 – 17:10 Tapahtuman avaus
Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Jyry Loukiainen

Klo 17:10 – 18:00 Esteettömän luontoreitin ja kohteen käyttäjälähtöinen tarkastelu, Petri Rissanen, Paralympiakomitea ry

klo 18:00 – 18:30 Virkistysaluesäätiön esteettömät luontokohteet, Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö, Marja Kurkaa

klo 18:30 – 19:00 Rantaraitin suunnittelun ja rakentamisen periaatteet ja Tyysterniemen rantaraitin esittely, Laura Ratilainen, Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto toimii Lappeenrannan kaupunginhallituksen alaisuudessa. Vammaisneuvosto koostuu kaupungissa toimivien eri lappeenrantalaisten vammaisjärjestöjen Lappeenrannassa asuvista edustajista, lappeenrantalaisista kaupunginvaltuutetuista ja eri toimialojen viranhaltijoista.

Vammaisneuvosto on yhteistyöelin, jonka kautta saadaan vammaisten asiantuntemus ja mielipiteet mukaan kunnan eri toimialojen suunnitteluun ja päätöksentekoon muun muassa asioissa, joilla on vaikutusta vammaisen lappeenrantalaisen elinoloihin, hyvinvointiin ja yhdenvertaiseen osallisuuteen yhteisön jäsenenä.

Lisätietoa

Pia Pulliainen, vammaisneuvoston ja sen esteettömyystyöryhmän sihteeri, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740 / pia.pulliainen@lappeenranta.fi

Löydät Vammaisneuvoston nyt myös Facebookista - https://www.facebook.com/LPRvamneu 

Kuva: Paralympiakomitea ry

Liitteet