Etusivu PalvelutYmpäristöHakalin rottahavainnoista tehtyyn kyselyyn tuli useita palautteita
Palvelut
Valitse taso
Ajankohtaista
23.8.2019 12:50

Hakalin rottahavainnoista tehtyyn kyselyyn tuli useita palautteita

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ja kaupungin maaomaisuuden hallinta toteuttivat tänä kesänä (17.7 - 11.8.2019) kyselyn Hakalin alueella tehdyistä rottahavainnoista. Kyselyselvitykseen päädyttiin, koska kaupunki vastaanotti useita ilmoituksia rotista erityisesti Perä-Hakalin alueella viime keväänä.

Kysely toteutettiin sähköisesti kaupungin e-palvelun kautta. Hakalin alueelle jaettiin myös 250 kirjettä. Yhteensä palautteita tuli eri kanavia pitkin noin 50. Lisäksi muutamia ilmoituksia rottahavainnoista tuli puhelimitse.

Hakalin kaupunginosaa_Lappeenrannan kaupunki.jpgKaupunki pyysi ilmoittamaan myös muualla kuin Hakalissa tehdyistä rottahavainnoista. Suurin osa kyselyn vastauksista ja rottahavainnoista tuli Hakalin alueelta, mutta myös muun muassa Tirilän ja Mäntylän alueelta sekä rautatieaseman lähettyviltä.

Palautteissa havaintoja rottien reiteistä ja tavoista

Vastaanotetuissa palautteissa toistui useasti se, että rottia oli nähty sellaisten talojen pihoilla, joissa ei vakituisesti asuta. Myös sellaisilla pihoilla oli rottahavaintoja, missä ruokitaan lintuja.

Palautteissa oli havaintoja rottien kulkureiteistä tai pesäkoloista. Havaintoja tuli muun muassa silloin, kun rotat olivat lähteneet liikkeelle kompostin tai jonkun muun suojana toimineen kasan alta. Myös tietä ylittävistä rotista tuli havaintoja.

Palautteissa oli lisäksi mainintoja siivottomista ja huonokuntoisista kiinteistöistä Hakalissa. Lappeenrannan seudun ympäristötoimen terveystarkastaja Maritta Arokiven mukaan rottien häätämisessä olisikin ensiarvoisen tärkeää, että jokainen asukas tarkastaisi oman tonttinsa siivon.

− Kaikki kasat, lehtikasat, romukasat pitäisi saada tonteilta pois, koska ne antavat rotille suojaisan paikan asustella. Tähän aikaan vuodesta myös puista putoavat omenat ja luumut ovat helppoa ravintoa rotille. Lintuja ei myöskään kannattaisi pihoilla ruokkia suoraan maahan. Sulan maan aikaan lintuja ei pitäisi ruokkia ollenkaan, koska silloin ne löytävät ruokansa luonnosta.

Arokiven mukaan moni asukas on jo toiminut hienosti ja nähnyt vaivaa pihallaan.

− Ihmiset ovat siivonneet ja laittaneet loukkuja, joihin on palautteiden mukaan jäänyt kiinni useita rottia.

Kaupunki selvittää edelleen tilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä

Kaupunki on ilmoittanut tietyistä Hakalin alueen rakennuksista rakennusvalvontaan ja rakennetun ympäristön tarkastaja tutkii asiaa. Kaupunki on ollut yhteydessä myös tuholaistorjujaan, joka kiersi Hakalissa kaupungin alueilla tarkastelemassa tilannetta ja jututtamassa ihmisiä. Arokivi muistuttaa, että terveydensuojeluviranomaisella ei ole oikeutta ilman kiinteistön haltijan lupaa mennä yksityisille tonteille tutkimaan asiaa.

Mitään selkeää yksittäistä syytä useille rottahavainnoille Hakalissa juuri nyt, ei ole tullut esille. Rotat eivät kuitenkaan vaella pitkiä matkoja paikasta toiseen, jos ei ole tarvetta, sanoo Arokivi.

− Rottien reviiri on useimmiten vain joitakin satoja metrejä omalta pesältä. Jos esimerkiksi ravinto loppuu, niin sitten ne saattavat siirtyä kauemmaksi.

Hakalin tai muiden alueiden asukkaat eivät ole toistaiseksi ilmoittaneet, että rotat olisivat aiheuttaneet terveyshaittoja. Ilmoituksissa on tullut esille ainoastaan aineellisia haittoja, kun rotat ovat purreet esimerkiksi puutarhakalusteita ja patjoja. Kaupunki selvittää joka tapauksessa edelleen jatkotoimenpiteiden tarvetta.

Lisätietoja:

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
Terveystarkastaja
Maritta Arokivi
p. 040 5229 375, maritta.arokivi(at)lappeenranta.fi

Terveystarkastaja
Maija Ripatti
p. 040 5441 417, maija.ripatti(at)lappeenranta.fi