Etusivu PalvelutHaku varhaiskasvatuksen luonnon keskellä toimivaan kotaryhmään käynnissä
Ajankohtaista
1.4.2019 14:09

Haku varhaiskasvatuksen luonnon keskellä toimivaan kotaryhmään käynnissä

Lappeenrannan kaupungin varhaiskasvatuksen ensimmäisen kotaryhmän on tarkoitus aloittaa toimintansa elokuussa 2019 ja se tulee olemaan osa Myllymäen päiväkotia. Ryhmän sijoituspaikaksi on päätetty Hiessillassa sijaitseva Ukonmäenpuisto. Kotaryhmään valitaan 14–21 lasta ja siellä tulee työskentelemään 2–3 varhaiskasvatuksen ammattilaista. Ryhmään valitaan pääsääntöisesti 5-vuotiaita lapsia.

Luonnon keskellä ympäri vuoden toimivaan kotaryhmään voi hakea sähköisesti verkkoasiointilinkin kautta. Sähköisesti tehtävä hakemus osoitetaan Myllymäen päiväkotiin ja lisätietoja-kohtaan merkitään erikseen toive kotaryhmästä.

Kaupungin vs. varhaiskasvatuksen suunnittelija Anne Kouvo-Suutari kertoo, että toiminnassa painotetaan metsää ja kotaa ympäröivää muuta luontoa oppimisympäristönä.

– Viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, että metsäluonto vaikuttaa positiivisesti lasten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Luonnossa leikkiminen ja liikkuminen vahvistavat lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja oppimisedellytyksiä. Luonto antaa tilaa myös luovuudelle ja mielikuvitukselle.

– Luonnon keskellä tapahtuva toiminta lisää lasten luonto-osaamista ja tuntemusta sekä kehittää heidän motorisia taitojaan. Lisäksi se kasvattaa yhteisöllisyyteen ja parantaa lasten sosiaalisia valmiuksia. Myös lapset itse tuntuvat arvostavan luontoa hyvänä toimintaympäristönä.

Kotaryhmän toiminnan taustalla vaikuttaa design-suuntautunut pedagogiikka (DOP), jossa oppimisen lähtökohtana ovat päiväkodin ulkopuolelta löydettävä ilmiöt ja niitä kuvaavat aidot luontokohteet tai kehittämishaasteet.

Kotaryhmän päivärytmiin liittyviä käytäntöjä on jo osittain suunniteltu. Huoltajat tuovat lapset aamuisin sovittuun kellonaikaan kodan läheisyydessä sijaitsevaan Myllymäen päiväkotiin, jossa lapset syövät aamupalan. Mikäli lapsi tuodaan paikalle sovittua myöhemmin, huoltajien tulee viedä lapsi suoraan kodalle aamupalan syöneenä.

Välipala ja lounas syödään kodassa ja välipalan jälkeen siirrytään lasten kanssa kodalta päiväkodin pihalle, jossa lasten toiminta jatkuu kotiin lähtöön saakka.

Lisätietoja:

Myllymäen päiväkodin johtaja Tiia Kosonen
puh. 040 641 1177, tiia.kosonen(a)lappeenranta.fi

Vs. varhaiskasvatuksen suunnittelija Anne Kouvo-Suutari
puh. 040 847 7643, anne.kouvo-suutari(a)lappeenranta.fi