Etusivu Osallistu ja vaikutaHanna Ryynäsen ehdotus ”Kasvukäyrät” on voittanut Joutsenon koulun taidekilpailun
Ajankohtaista
16.4.2021 12.44

Hanna Ryynäsen ehdotus ”Kasvukäyrät” on voittanut Joutsenon koulun taidekilpailun

Hanna Ryynäsen teos ”Kasvukäyrät” on voittanut taidekilpailun, jonka Lappeenrannan kaupunki järjesti yhteistyössä Kaakon taiteen kanssa. Kilpailun tavoitteena oli löytää taideteos toteutettavaksi Joutsenoon rakennettavan koulun Penttiläntien puoleiseen julkisivuun.

Taidekilpailu järjestettiin kaksivaiheisena, jossa ensimmäinen karsinta tehtiin alueen taiteilijoille ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja alumneille tarkoitetun portfoliohaun kautta. Kilpailun toisessa vaiheessa Ryynäsen kanssa kilpailivat kuvataiteilijat William Dennisuk ehdotuksellaan ”ABC” ja Henrik Härkösen teos ”Puhekuplat”. 

Peltomaisemat ja niityt näkyvät voittoisassa teoksessa 

Kilpailun voittanut Hanna Ryynänen (s.1993) on Lappeenrannan Lauritsalassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja korutaiteilija. Hän on opiskellut korutaidetta Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla sekä St Lucas University Collegessa Antwerpenissa, Belgiassa.

- Olen käsitellyt omassa taiteellisessa tuotannossani monipuolisesti erilaisia aiheita. Joutsenon koulun teosta suunnitellessani kävelin usein Joutsenossa ympäristöön tutustuen ja samalla luin myös paljon alueen historiasta, Ryynänen kertoo. 

Ryynäsen voittanut teos ”Kasvukäyrät” hyödyntää hienosti lasertekniikkaa ja perinteistä käsityötä. Teos koostuu 24 teräslevystä, joihin leikatut leikatut muodot muodostavat niitty- ja peltomaiseman.

- Teoksessa näkyy uuden teknologian tuomien mahdollisuuksien lisäksi taiteilijan kädenjälki, sillä toteutan niityn kasvit käsin muotoilemalla sekä maalaamalla, Ryynänen sanoo. 

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, Joutsenon koulun apulaisrehtori Anu Urpalainen piti kilpailua korkeatasoisena ja voittanutta teosta onnistuneena.

- Palkintolautakunta piti Ryynäsen suunnittelemaa teosta harmonisena ja herkkänä kokonaisuutena, joka toimii eri etäisyyksiltä katsottuna. Lähempää tarkasteltuna se avautuu yksityiskohtaisena niittynä ja kauempaa abstraktimpana. Teoksena tematiikka ammentaa koulun funktiosta ja toisaalta se samalla sitoutuu rakennuksenympäristöön, peltomaisemaan, joka on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta, Urpalainen sanoo. 

Valmistuttuaan teos on näkyvällä ja keskeisellä paikalla osana lasten ja nuorten elinympäristöä ja teoksen voi tulkita muistuttavan kasvamisesta ja kukoistamisesta.

- Koulun oppilaat olivat aktiivisesti mukana vaikuttamassa koko taidekilpailun ajan. Heidän ideoitaan oli kerätty kilpailun verkkosivuille osaksi aineistoa, jonka lisäksi oppilaat pääsivät tutustumaan ehdotuksiin niistä toteutetun videoesittelyn kautta. Oppilaiden edustajia oli mukana myös palkintolautakunnassa, Urpalainen kertoo. 

Oppilaiden ideat ja toiveet olivat tärkeitä myös voittaneen teoksen toteuttaneelle Hanna Ryynäselle.

- Oppilailta oli tullut paljon erilaisia toiveita, joihin oli hyvä tarttua. Heidän toiveissaan oli paljon värejä, joihin oli ilo tarttua. Oma tyylini liikkuu esittävän ja abstraktin välimaastossa, mikä sopi hyvin myös oppilaiden toiveisiin, Ryynänen sanoo.   

Teos asennetaan paikoilleen loppukesästä 

Kilpailun voittanutta teosta lähdetään toteuttamaan mahdollisimman pian. Tavoitteena on, että teos olisi paikoillaan ensi kesänä heinäkuussa. 

- Teoksen julkistamistilaisuus on tarkoitus toteuttaa syksyllä yhdessä tovi sitten ratkenneen Joutsenon koulun ruokasaliin järjestetyn kilpailun julkistamisen kanssa yhtä aikaa, Urpalainen kertoo. 
Palkintolautakuntaan kuuluivat Anu Urpalainen (puheenjohtaja, Joutsenon koulu), Tiiu Anttinen (kuvataiteilija, Kaakon taiteen edustaja), Mikko Hietamies (LATO Lappeenrannan Toimitilat Oy), Marjukka Korhonen (kuvataiteilija, kaakon taiteen edustaja), Juho Ojala (Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy), Maarit Pimiä (Lappeenrannan kaupunki) sekä kaksi Joutsenon koulun oppilaiden edustajaa. Kokouksen sihteerinä toimi Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna. 

 Tutustu palkintolautakunnan perusteluihin kilpailun kotisivuilla.

Lisätietoja 
Palkintolautakunnan puheenjohtaja,  
Lappeenrannan kaupunki, Joutsenon koulun apulaisrehtori Anu Urpalainen puh. 040 3516462 
Kuvataiteilija Hanna Ryynänen, puh. 044 0993266