Etusivu Ikäihmisten kotihoidon etäseurannan demotalo rantautuu Lappeenrantaan 6.9. – Päiviö Pyysalo asuu talossa yön yli
Ajankohtaista

Ikäihmisten kotihoidon etäseurannan demotalo rantautuu Lappeenrantaan 6.9. – Päiviö Pyysalo asuu talossa yön yli

(5.9.2022)

Lappeenrantalainen Hoivita-yritys esittelee etäseurantaratkaisujaan ikäihmisten itsenäisen asumisen tukemiseen Lappeenrannan satamassa tällä viikolla.Iäkäs mies koskettaa talon seinässä olevaa sensorilaitetta, jossa lukee ”Hoivita”. Talon seinää ja kaappeja.

Tiistaina 6.9. iltapäivällä ja keskiviikkona 7.9. aamulla medialla on mahdollisuus tutustua taloon asennettuun sensoriikkaan ja sen toimintaan todellisessa asumisympäristössä. Keskiviikosta eteenpäin, myös viikonlopun Muikku ja Pottu kalamarkkinoiden aikana, talossa on avoimet ovet ja yleisö pääsee tutustumaan tarkemmin seurantaratkaisuihin. Tiistaina 6.9. kello 13:00 alkavaa julkistustilaisuutta on mahdollista seurata myös live-lähetyksenä täällä

Hoivita tuo satamaan siirrettävän Olokoto-talon, joka tarjoaa asukkaalle kaikki kodin mukavuudet jäähdytyksestä keittiöön ja lasisesta katosta kylpyhuoneeseen. Yritys on kalustanut taloon etäseurantaa tekevän sensoriikan, jolla kotihoito- terveys- ja hyvinvointipalveluiden tarjoajat saavat tietoa ikäihmisten hyvinvoinnista hoidon ja hoitopäätösten tueksi.

Tiistain julkistustilaisuuden jälkeen satamaan tuotavaan taloon muuttaa yhdeksi yöksi asumaan tunnettu ohjaaja ja tv-kasvo Päiviö Pyysalo.

Hoivitan toimitusjohtaja Abhishek Jayaprakashin mukaan Hoivitan sensoriikan avulla Pyysalon asumista etäseurataan koko iltapäivän, illan ja yön ajan. 

– Sensoriikka, tekoäly ja esitysratkaisut toimivat täysin ilman mikrofoneja ja kameroita, joten talossa asuvan yksityisyydensuoja on huomioitu.

Keskiviikkoaamuna Hoivitan henkilöstö kertoo satamassa, millaista tietoa sensoriikka ehti Pyysalosta keräämään jo yhdessä yössä.

– Sensoridatasta analysoitu tieto voi pelastaa ihmishenkiä. Analyysi paljastaa vaikeasti havaittavia hitaita muutoksia ikäihmisten päiväsaikaisessa passiivisuudessa sekä yöaikaisessa aktiivisuudessa. Voimme ilman kosketusta seurata ihmisen hengitystiheyttä ja havaita esimerkiksi dementikon ongelmia. Pystymme myös valvomaan, onko asukas kaatunut, monta kertaa hän on käyttänyt kylpyhuonetta tai onko hän lähtenyt ulos, jättänyt vedet päälle tai ikkunat auki. Analysoitu ymmärrys tilanteesta kotona kertoo siis asioita, joilla on selviä terveysvaikutuksia, kertoo Jayaprakash.

Hoivita Oy on syntynyt kahden paikallisen yrityksen Henkaus Oy:n ja Vesratio Oy:n yhdistyttyä. Yritys tuottaa yksityiselle ja julkiselle terveydenhoidolle tietojärjestelmäratkaisuja, joilla pidennetään vanhusten kotona asumista sekä varmistetaan turvallinen asuminen kotona ja palvelukodeissa. Yrityksen taustalla on LUT-yliopistosta valmistuneita kansainvälisiä osaajia, kokeneita kotihoitoteknologian asiantuntijoita sekä pitkän linjan yrittäjiä.

Lappeenrannan kaupunki on demotalon julkistustapahtuman tapahtumakumppani. Mukana julkistustapahtumassa ovat myös Eksote, Hyvinvointi Saraste Oy ja Digita Oy. 

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja

Abhishek Jayaprakash, Hoivita Oy

+358 41 751 1769

 

Asiantuntija

Jukka Niiranen, Hoivita Oy

+358 40 502 8201

 

Lappeenrannan kaupungin tapahtumakumppanuudesta:

Tapahtumatuottaja
Karri Heino, Lappeenrannan kaupunki
p. +358 40 637 1779, karri.heino(at)lappeenranta.fi