Etusivu PalvelutImatran ja Lappeenrannan ilmanlaatuseurannalle verkkopalvelu
Ajankohtaista
13.11.2019 12.00

Imatran ja Lappeenrannan ilmanlaatuseurannalle verkkopalvelu

Lappeenrannan ja Imatran seutujen ympäristötoimet ovat avanneet uuden verkkopalvelun, jossa voi käydä tarkistamassa Lappeenrannan ja Imatran reaaliaikaisen ilmanlaadun. Palvelussa kerrotaan myös muita ajankohtaisia ilmanlaatuun liittyviä asioita.

Ilmanlaatu vaihtelee. Päästöt ja sääolosuhteet vaikuttavat.
Kuva:
uusi verkkopalvelu

Imatran seudun ympäristötoimen ympäristönsuojelusuunnittelija Minna Ahlqvistin mukaan sivulla näkee, onko ilma hyvää, tyydyttävää, välttävää, huonoa tai peräti erittäin huonoa.
– Indeksiluokituksen lisäksi palvelussa voi tarkastella paikallista ilmanlaatua kunkin mitatun epäpuhtauden osalta erikseen.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutunen kertoo, että palvelu pitää sisällään myös ajankohtaista-osion, jossa kommentoidaan ja selitetään ilmanlaatuun vaikuttavia akuutteja tapahtumia ja tilanteita.
– Esille tuodaan tietoa esimerkiksi tehtaiden huoltoseisokeista ja katupölystä. Uskon, että ajankohtaisista tiedoista on hyötyä erityisesti astmaa ja sydän- ja hengityssairauksia sairastaville, mutta tietysti myös muille ilmanlaadusta kiinnostuneille ja sen muutoksia ihmetteleville henkilöille.

Verkkopalvelun lisäksi Imatran ja Joutsenon paikallisen ilmanlaadun voi tarkistaa tiistaisin ja sunnuntaisin Uutisvuoksi-lehdestä.

Tietyissä sääolosuhteissa ilman epäpuhtaudet jäävät lähelle maanpintaa ihmisten hengitettäväksi.
Kuva: Imatran seudun ympäristötoimi

Mittausverkko tarkkailee paikallista ilmanlaatua

Suomen ilmanlaatua tarkkaillaan Ilmatieteenlaitoksen oman mittaustoiminnan lisäksi noin 30 erillisen paikallisen mittausverkon voimin. Imatran ja Lappeenrannan alueiden ilmanlaadun mittausverkkoa (ns. Etelä-Karjalan mittausverkko) ylläpitää Imatran seudun ympäristötoimi. 

Mittausverkko koostuu 12 jatkuvatoimisesta mittausasemasta, joista neljä on Imatralla, yksi Svetogorskissa ja seitsemän Lappeenrannassa.
Otamme lisäksi niin sanottuja laskeumanäytteitä, joilla seurataan sadeveden mukana laskeutuvia epäpuhtauksia.  Mittausten kustannukset jaetaan paikallisten ilmapäästöjä aiheuttavien teollisuuslaitosten sekä Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien kesken, Minna Ahlqvist sanoo.

Tarkkailutuloksista laaditaan vuosittain yhteenvetoraportti, johon voi tutustua Imatran seudun ympäristötoimen verkkosivustolla. Koko Suomen ilmanlaatutilanteen voi tarkistaa edelleen tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivulta.

Lisätietoja:

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
Ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutunen, p. 0400817636,
sara.piutunen@lappeenranta.fi
Ympäristötarkastaja Päivi Uski, p. 0405477357, paivi.uski@lappeenranta.fi

Imatran seudun ympäristötoimi
Ympäristönsuojelusuunnittelija Minna Ahlqvist, p. 0206174319, minna.ahlqvist@imatra.fi
Ympäristönsuojelusuunnittelija Riikka Litmanen, p. 0206174301, riikka.litmanen@imatra.fi

Imatran ja Lappeenrannan ilmanlaadun seurantapalvelu: http://www.imatranseudunymparistotoimi.fi/palvelut/ilmanlaadun-valvonta/ilmanlaatu-etela-karjalassa/