Etusivu Kaupunkipyöriä otetaan jälleen käyttöön Lappeenrannassa
Ajankohtaista

Kaupunkipyöriä otetaan jälleen käyttöön Lappeenrannassa

(26.3.2020)
Lappeenrannassa otetaan jälleen käyttöön viime vuodelta tuttuja kaupunkipyöriä, joita sijoitellaan eri puolille kaupunkia. Tällä hetkellä asukkaiden käyttöön on tuotu 40 pyörää, joita on sijoitettu pääasiassa ydinkeskustaan ja Sammonlahteen. Loput 45 pyörää tuodaan käyttöön huhtikuun aikana. Lappeenrannassa on noin 20 kaupunkipyöräpysäkkiä.

Kaupunkipyörät satamassa_400x240.jpgLappeenrannan kaupungin ilmastokoordinaattori Petri Keron mukaan pyörien avulla halutaan ennen kaikkea edistää kestävää liikkumista.

- Kaupunkipyöräkausi haluttiin aloittaa jo nyt hyvien sääolosuhteiden ansiosta. Pyöriä voi käyttää aina lokakuun loppuun asti.

- Kaupunkipyörillä voi lähteä tutustumaan Lappeenrantaan tai taittaa vaikka työmatkoja, huomioiden kuitenkin nykyisen koronavirustilanteen ja siihen liittyvät ohjeistukset esimerkiksi turvaväleihin ja lähikontaktien välttämiseen liittyen.

Hyviä reittivinkkejä löytyy esimerkiksi Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön verkkosivustolta.

Kaupungin kaupunkipyöräasioiden yhteistyökumppanin KaaKaun toimitusjohtaja Aleksanteri Repo kertoo, että KaaKau kiinnittää erityistä huomiota pyörien puhdistamiseen.

- Kehotamme kuitenkin myös pyöräilijöitä pesemään huolellisesti kätensä ja käyttämään hanskoja ajaessaan sekä mahdollisuuksien mukaan desinfioimaan myös puhelimiensa pinnat.

Uutuutena kausipassitarjous


Pyörien vuokraamista varten tulee olla asennettuna Donkey Republic mobiilisovellus joko Android tai iOS laitteelle. Sovelluksen kartasta näkee pyöräpysäkkien sijainnit sekä kuinka monta pyörää pysäkillä on tällä hetkellä. Pyörän saa vuokrattua, kun painaa pysäkkiä, jolta haluaa vuokrata pyörän ja valitsemalla pyörien määrän. Lisätietoa käytännöistä ja pysäkeistä löytyy kaupungin verkkosivustolta.

Kaupunkipyörien hinnoittelu on sama kuin vuonna 2019. Hinnasto löytyy Kaakaun verkkosivustolta. Tänä vuonna voi kuitenkin hankkia normaalisti 45 euroa maksavan kausipassin 30 euron Early Bird -hintaan.

- Tarjous on voimassa toukokuun loppuun asti. Kausipassilla voi ajaa rajattomasti alle 60 minuutin ajoja. Mikäli vuokrauksen kesto ylittää 60 minuuttia, käynnistyy normaali kertavuokran laskutus. Samalla jäsenyydellä ja sovelluksella voi ajaa monissa muissakin kaupungeissa, kuten Imatralla ja Kouvolassa, Repo selvittää.


Viime vuonna kaupunkipyörillä ajettiin lähes 14 000 matkaa Lappeenrannassa


Viime vuonna kesäkuun alusta lokakuun loppuun ulottuneen kauden aikana kaupunkipyörillä ajettiin lähes 14 000 matkaa Lappeenrannassa.

- Viime vuoden suosituin pysäkki oli yliopiston pääsisäänkäynnillä ja toiseksi suosituin Sammonlahden S-Marketin yhteydessä. Keskustassa vilkkaimmat pysäkit olivat rautatieasemalla, Oleksilla ja satamassa, KaaKaun toimitusjohtaja Aleksanteri Repo kertoo.

Kaupunkipyörät on hankittu Lappeenrantaan yhteistyössä LOAS:n ja LUT:n kanssa. Pyörien yhteismäärä on 85, joista kaupunki on hankkinut 60.

Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinosen mukaan kaupunkipyörät otettiin käyttöön alkuun kokeiluluonteisesti kahden vuoden sopimuksella, josta käynnistyy nyt viimeinen vuosi.

- Kokemukset viime kesältä ovat erityisen rohkaisevat. Lisäksi kehitämme samanaikaisesti ympäristökuntien kanssa maakuntien pyöräilyreittejä. Emme ole Lappeenrannassa vielä päättäneet kaupunkipyörien tulevasta rahoitusmallista, mutta itse näen kaupunkipyörätoiminnan tarpeellisena ja kaupungin ilmastotavoitteita tukevana asiana.

Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki
Petri Kero, ilmastokoordinaattori, Greenreality-palvelut
puh. 040 653 0508, petri.kero(at)lappeenranta.fi
KaaKau, toimitusjohtaja Aleksanteri Repo
puh. 0400 757150, info(a)kaakau.fi

Kaupunkipyörien käyttöönotto ja pysäkit: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kartat-ja-liikenne/Lappeenranta-pyoralla/Kaupunkipyorat