Etusivu PalvelutKiertotalouden materiaaleista 3d-tulostamalla valmistettavaa meluestettä esitellään asukastilaisuudessa Pontuksen koululla
Ajankohtaista
15.11.2019 11.26

Kiertotalouden materiaaleista 3d-tulostamalla valmistettavaa meluestettä esitellään asukastilaisuudessa Pontuksen koululla

Pontuksen koulun lähellä sijaitsevan radan varteen rakennetaan kesällä 2020 uudenlaisesta ympäristöystävällisestä rakennusaineesta toteutettu melueste. Meluesteen toteuttaminen on osa Urban Infra Revolution –hanketta, jossa Lappeenrannan kaupunki kehittää yhteistyössä LUT-yliopiston ja yritysten kanssa uudenlaisia rakennuselementtejä kiertotalouden tuotteista.

Meluesteen rakentamisesta järjestetään asukastilaisuus Pontuksen koululla keskiviikkona 20.11.2019 klo 18.00–20.00. Asukkailla on tilaisuudessa mahdollisuus tutustua yhdessä asiantuntijoiden kanssa meluvallista tehtyihin suunnitelmiin, havainnekuviin ja meluvallin valmistamisessa käytettyyn materiaaliin. Tilaisuus on avoimet ovet -tyyppinen eli sinne on mahdollisuus saapua itselleen parhaiten sopivana aikana.

Meluesteen rakentamisessa hyödynnetään kierrätysperäisiä raaka-aineita, joiden kestävyyttä voidaan vahvistaa lisäämällä mukaan selluloosa-, tai muita luonnonmukaisia kuituja. Asiantuntija Terhi Jantunen kaupungin Greenreality – palveluista pitää meluesteen sijaintia junaradan varressa erinomaisena paikkana seurata materiaalin käyttäytymistä ja kestävyyttä suomalaisissa sääolosuhteissa.

- Hankkeessa on tehty paljon aiheeseen liittyvää tutkimusta. Meluesteessä voimme hyödyntää erilaisia raaka-aineesta kehitettyjä reseptejä ja suorittaa näin vertailevaa tutkimusta meluesteen eri osissa. Saamme käytännön tietoa uudesta aineesta, sen ominaisuuksista ja kestävyydestä todellisessa ympäristössä, Jantunen kertoo.
Hankkeessa kehitetty materiaali ja tulostustekniikka mahdollistavat täysin uudenlaisen muotokielen ja ympäristön rakentumisen. Valamisen lisäksi meluesteen rakentamisessa hyödynnetäänkin myös hankkeessa kehitettyä 3d-tulostusta.

- Elementtien suunnittelussa on ollut mukana myös muotoilutoimisto. Tavoitteenamme on ollut luoda viihtyisää ja kestävää ympäristöä, jossa huomioidaan ilmastoasioiden lisäksi myös esteettiset näkökulmat. Meluvallista tulee hyvä ikkuna siihen, millaiseksi rakentamisessa käytettävä muotokieli voi muuttua tulevaisuudessa, Jantunen pohtii.

Rakentamisessa käytettävien elementtien etuna on niiden koko ja liikuteltavuus. Hankkeessa toteutettavat elementit pääsevät mukaan rakentamaan yhteisöllisyyttä myös koulun piha-alueelle.

- Keskustelimme asiasta Pontuksen koulun kanssa ja saimme yhdessä idean, että voisimme hyödyntää elementtejä ns. ystäväpenkin rakentamisessa. Ne ovat jo muodoltaan yksistään kauniita ja lisäämällä sen päälle puisen istuinosan muodostuu siitä penkki, jolle leikkikaveria kaipaava voisi istahtaa sen ja muut osaisivat tulla pyytämään häntä mukaan leikkeihin, Jantunen kertoo.

Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan kaupunkikuvassa uudella teknologialla valmistettuihin tuotteisiin ensi vuonna. Meluvallin lisäksi hankkeessa valmistetaan uudella tulostustekniikalla puistonpenkkejä ja kukkaruukkuja Lappeenrantaan ja Imatralle.

Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki, Greenreality-palvelut
Asiantuntija Terhi Jantunen, 040 530 5958