Etusivu PalvelutKitara soi Lappeenrannassa jälleen marraskuussa – Seela Sella esiintyy festivaalin päätöskonsertissa
Ajankohtaista
1.10.2019 9:00

Kitara soi Lappeenrannassa jälleen marraskuussa – Seela Sella esiintyy festivaalin päätöskonsertissa

Klassisen kitaramusiikin Ja Kitara Soi -festivaali järjestetään Lappeenrannassa 14.–17.11.2019. Konserteissa kuullaan tänä vuonna kotimaista huippuluokan musiikkiosaamista.

Festivaalin taiteellisen johtajan Jyrki Myllärisen mukaan ohjelma on tälläkin kertaa monipuolinen ja konserteissa rikotaan musiikin perinteisiä genrerajoja.

– Yleisenä teemana on suomalaisuus, jota lähestytään monesta eri näkökulmasta. Konserteissa kuullaan muun muassa suomalaisia perinnesoittimia kanteletta ja harmonikkaa sekä rakastettuja suomalaisia lauluja.

Festivaalin avajaiskonsertti järjestetään Lappeen Marian kirkossa torstaina 14.11. klo 19. Konsertissa kuullaan neljän suomalaisen huippukitaristin muodostaman Kekkonen-kitarakvartetin ilottelua. Kokoonpanoon kuuluvat Myllärisen lisäksi Ismo Eskelinen, Petri Kumela ja Otto Tolonen.

– Kvartetin erikoinen nimi on saanut inspiraationsa kaikkien aikojen suomalaiseen valtionpäämieheen Urho Kekkoseen liittyvistä hauskoista legendoista. Kekkonen sai aina suurimman kalan, Kekkonen hiihti aina muita kovempaa ja Kekkosen sauna oli varmasti kuumin. Pilke silmäkulmassa valittu nimi ei kuitenkaan sisällä viittausta minkäänlaiseen poliittiseen agendaan, Myllärinen kertoo.

Kekkonen-kvartetti esittää Lappeenrannassa muun muassa espanjalaisen Manuel De Fallan rakastetun teoksen El Amor Brujo sekä ranskalaisen Maurice Ravelin tunnetun
Hanhiemo-sarjan.

Festivaali jatkuu perjantaina 15.11. klo 21 Raatihuoneella, jossa kuullaan kanteletaiteilija Maria Nevankallion herkkä ja tunnelmallinen konsertti Maa on niin kaunis. Nevankallio soittaa Raatihuoneella sekä perinteistä 5-kannelta että nykyaikaista konserttikannelta.

– Konsertin teemana on luonto ja sen ohjelmisto rakentuu suomalaisen ja japanilaisen musiikin ympärille. Konsertissa kuullaan perinteisiä kantelekappaleita ja uudempaa konserttimusiikkia. Myllärinen taustoittaa.

Konsertin kantaesityksenä kuullaan säveltäjä Tiina Myllärisen syvällisen puhutteleva teos Risonanza V: La Preghiera (Rukous luonnon puolesta).

– Nevankallio soittaa yhtä aikaa useita eri kanteleita perinteistä poikkeavin tavoin. Teoksen avaruudelliset, unenomaiset sointimaailmat syntyvät kahden tai useamman eri kanteleen samanaikaisesta soinnista, Nevankallion rinnalla konsertissa vieraileva Myllärinen sanoo.

Lauantaina 16.11. klo 20 on vuorossa harmonikkataiteilija Harri Kuusijärven luotsaaman Koutus-yhtyeen konsertti, joka kuullaan Kulttuuritila Nuijamiehessä. Myllärinen kuvailee yhtyeen jäseniä persoonallisesta tyylistään tunnetuiksi monipuolisiksi musiikin ammattilaisiksi.

– Koutus siirtyilee musiikissaan vapaasti improvisaation, taidemusiikin ja jazz-traditioiden välillä ja ylittää siinä sivussa musiikin perinteisiä raja-aitoja. Harri Kuusijärvi terästää harmonikkansa sointipalettia sähköisesti ja soiva lopputulos on kerrassaan huumaava.

Seela Sella_360x456.jpgFestivaali huipentuu sunnuntaina 17.11. klo 16 Lappeen Marian kirkossa kuultavaan päätöskonserttiin Tänä yönä en pelkää kulkea läpi pimeän. Konsertti on poikkitaiteellinen esitys ja yhdistelmä konserttia, näyttämöteosta ja runolausuntaa.

– Yleisö saa ainutkertaisen tilaisuuden nähdä ja kuulla rakastettua näyttelijälegenda Seela Sellaa. Hänen rinnallaan esiintyvät sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila.

Esityksen musiikkina kuullaan Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan sävellyksiä. Päätöskonsertissa lausutaan Katri Valan, L. Onervan ja Aino Kallaksen runoja.

– Seela Sella tulkitsee runoja, mutta myös Aino Sibeliuksen ja Alma Kuulan kirjeitä, jotka kertovat 1900-luvun alun kuohunnasta ja tunnettujen taiteilijapariskuntien välisistä kohtaamisista, Myllärinen kertoo.

Festivaalin taiteellinen johtaja Jyrki Myllärinen toivottaa kaikki tervetulleiksi konsertteihin.

– Jokainen konsertti on henkinen seikkailu, jonne kannattaa lähteä tunnelmoimaan sekä kohtaamaan ihmisiä.

Liput konsertteihin ovat myynnissä. Peruslippu kustantaa 20 euroa, eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien ja lasten liput maksavat 10 euroa.

Lippuja voi hankkia ennakkoon asiakaspalvelukeskus Winkistä (Villimiehenkatu 1) ja Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkosivustolta. Konserttipaikoilla ovilipunmyynti alkaa tuntia ennen konserttia.

Kuva: Kristian Attila, Seela Sella ja Pia Freund. Kuvaaja: Minna Hatinen.

Lisätietoja:
Festivaalin taiteellinen johtaja Jyrki Myllärinen,
puh. 046 524 0323
Lappeenrannan kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio,
puh. 0400 155 597, jorma.kallio(a)lappeenranta.fi

Tarkka ohjelma ja lisätietoja: https://lappeenrantaevents.fi/fi/Meilla-tapahtuu/Ja-Kitara-Soi