Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäLehdistötiedotteetKuntotutkimus paljasti paikallisia vaurioita Etelä-Karjalan museon itäsiiven alapohjarakenteissa
Valitse taso
Lehdistötiedotteet
26.11.2018 9:00

Kuntotutkimus paljasti paikallisia vaurioita Etelä-Karjalan museon itäsiiven alapohjarakenteissa

Lappeenrannan Toimitilat Oy on teettänyt Vahanen Rakennusfysiikka Oy:llä Etelä-Karjalan museon kuntotutkimuksen. Rakennusten sisäilman laatua tutkittiin henkilökunnan kokemien sisäilmahaittojen selvittämiseksi. Lisäksi tutkimusten tavoitteena oli selvittää rakennusten rakenteiden kunto ja korjaustarpeet. Tutkimustuloksista on tiedotettu museon henkilöstölle 6.11.2018.

Tutkimusaineiston perusteella museon itäsiipirakennuksen sisäilman laatua heikentävät alapohjan mikrobiepäpuhtaudet, joita on paikallisesti alapohjan eristekerroksessa, ulkoseinien läheisyydessä.

Epäpuhtauslähteestä on ilmayhteys ja ilmavuotoreitit sisäilmaan. Alapohjarakenteessa ei ole höyrynsulkua lämmöneristeen lämpimällä puolella, joten huoneilman kosteus voi tiivistyä alapohjan eristetilaan, mikä on mikrobivaurioiden todennäköinen syy.

Koska vauriot ovat paikallisia tiloja voi käyttää, mutta niissä ei suositella pitkäaikaista oleskelua. Alapohjarakenteiden korjaus suositellaan tehtäväksi tulevan peruskorjauksen yhteydessä. Peruskorjaus on suunniteltu tehtäväksi tämän hetken tiedon mukaan vuonna 2021.

Asiakkaita informoidaan muun muassa tiedotteella itäsiiven näyttelytilan ovessa, jotta mahdolliset sisäilmaongelmat voi ottaa huomioon näyttelyyn mennessään. Pitkäkestoisia tilaisuuksia itäsiivessä ei järjestetä ennen alapohjarakenteiden korjaamista. Tässä tilassa on esillä museon perusnäyttely Kolme karjalaista kaupunkia.

Lappeenrannan linnoituksessa sijaitsevan Etelä-Karjalan museon rakennukset, itä- ja länsisiipi, on rakennettu vuosina 1802–1803. Molemmat rakennukset toimivat alun perin tykkimakasiineina. Etelä-Karjalan museon käyttöön rakennukset otettiin vuonna 1963, jolloin rakennusten väliin tehtiin yhdysosa.

Etelä-Karjalan museo352x235.jpgLisätietoja

Kimmo Valtonen
kiinteistöpäällikkö
puh. 0400 480 472
etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Leena Räty
vs. museotoimenjohtaja,
puh. 040 5264 120,
etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi