Etusivu PalvelutLappeenrannan 370-vuotisjuhlavuosi huipentuu syyskuun juhlaviikkoon, ohjelmaa ympäri vuoden
Ajankohtaista
16.1.2019 8.00

Lappeenrannan 370-vuotisjuhlavuosi huipentuu syyskuun juhlaviikkoon, ohjelmaa ympäri vuoden

Lappeenrannan kaupungin 370-vuotisjuhlavuosi näkyy ympäri vuoden kaupungin eri toimialojen ohjelmassa ja tapahtumissa. Myös matkailukohteissa, kuten Lappeenrannan museoissa ja Hiekkalinnalla, juhlavuosi on tärkeänä teemana. Hiekkalinnalla kunnioitetaan kaupungin juhlavuotta veistämällä hiekasta tapahtumia, ihmishahmoja ja ilmiöitä kaupungin 370-vuotisen taipaleen ajalta.
LPR-370-juhlalogo-RGB-väri_383x266.jpg
Juhlinta huipentuu juhlaviikolle, joka järjestetään syyskuun ensimmäisellä viikolla, mutta alkaa jo 29. elokuuta kaupungin Avoimien ovien tapahtumalla ja Greenreality-karnevaalilla sekä Sataman valot -tapahtumalla 31.8. Myös Lappeenrannan Balettigaala järjestetään juhlaviikon alkajaisiksi 30.−31.8.

Lappeenrannan juhlavuoden päätapahtumaksi nousee juhlaviikon päätöstapahtuma Linnoituksen valot 7. syyskuuta. Se on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, jossa koetaan 1990-luvun Linnoituksen Öiden nostalgiaa ja lämmintä tunnelmaa. Linnoituksen valoihin toivotaan mukaan kaikenikäisiä lappeenrantalaisia − lapsiperheitä, nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä − nauttimaan lauantaipäivän runsaasta ohjelmatarjonnasta aina aamupäivästä iltamyöhään.

Linnoituksen valojen kohokohtana on Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Rakuunasoittokunnan Lappeenranta 370 vuotta, suuri gaalakonsertti. Sunnuntaina 8.9. ohjelma jatkuu kenttähartaudella, joka toteutetaan yhdessä muun muassa Maasotakoulun  kanssa.

Järjestöjä ja yhdistyksiä kannustetaan osallistumaan ohjelman tuottamiseen

Kaupungin viestintäjohtaja Alina Kujansivu kannustaa lappeenrantalaisia järjestöjä, yhdistyksiä ja muita toimijoita osallistumaan juhlavuoden ohjelman tuottamiseen joko juhlaviikon aikana tai muussa yhteydessä vuoden kuluessa.

− Olemme kutsuneet myös ystävyyskaupungit osallistumaan merkkivuotemme toteutukseen, ja juhlaviikolla onkin luvassa ystävyyskaupunkien kulttuuriesityksiä, jotka kuvastavat heidän omia perinteitään ja paikallista kulttuuriaan.

Kujansivu kannustaa kaikkia Lappeenrannan ja maakunnan asukkaita osallistumaan juhlavuoden viettoon. Suunnitelmissa on luoda esimerkiksi kanavia, joissa voi välittää omia juhlavuoden kuviaan tai ikuistaa itsensä Lappeenrannan maisemassa.

Kaupunki ilahduttaa vuoden aikana asukkaita ja matkailijoita kaupunkikuvaa elävöittävillä yllätyksillä, joista jää pysyvä muisto. Juhlavuoden aikana kohennetaan esimerkiksi sataman ja linnoituksen alueen ympäristöä toimenpiteillä, jotka jäävät elämään myös juhlavuoden jälkeen.

Kadut ja ympäristö -vastuualueella on valmistelussa Greenreality-puisto, jonka sijaintipaikkaa parhaillaan suunnitellaan. Asukkaita, yhteisöjä, yrityksiä ja järjestöjä kannustetaan tekemään ilmastoteko istuttamalla puu uuteen puistoon.

Kaupunkisuunnittelussa valmistellaan Lappeenranta 370 -seinämaalauksen ideakilpailun järjestämistä ja seinämaalauksen toteutusta Kansalaistorin alle, Kirkkokadun seinäpinnoille. Lappeenrantalaiset taloyhtiöt haastetaan osallistumaan kilpailuun ja tarjoamaan omia kohteitaan seinämaalausten alustoiksi.

Kesäistä Lappeenrantaa tulevat ilahduttamaan kesäkukista muodostuvat 370-logot linnoituksen itärinteen Willimies-vaakunan vieressä ja Vesitornin kupeessa, Valtakadun puolella.

Kaupunginorkesteri ja -teatteri juhlistavat sekä omaa että kaupungin juhlavuotta

Kaupungin kanssa yhdessä juhlivat 110 vuotta täyttävä kaupunginorkesteri ja 70 vuotta täyttävä kaupunginteatteri.

Kaupunginorkesteri luo juhlahetkiä kevään koko ohjelmistollaan, mutta varsinainen juhlakonsertti on sinfoniakonsertti yhdessä Rakuunasoittokunnan kanssa. Se järjestetään 5. syyskuuta Lappeenranta-salissa.

Teatteri puolestaan juhlistaa 70-vuotista taivaltaan muun muassa kahdella suomalaisella ja suomalaisuudesta kertovalla tekstillä. Toinen on nykypäivän näkökulmasta toteutettava klassikkonäytelmä Runar ja Kyllikki, joka nähtiin Lappeenrannan kaupunginteatterissa ensimmäisen kerran vuonna 1975, toinen taas uutuusteksti Hirvimetsä, joka saa samalla kantaesityksensä ammattiteatterissa.

Museoissa kuvia ja maisemia muistojen Lappeenrannasta

Sekä Etelä-Karjalan museossa että taidemuseossa voi palauttaa mieleensä muistojen Lappeenrannan. Etelä-Karjalan museossa avautuu 19. lokakuuta ensi vuoden maaliskuulle asti auki oleva näyttely Taasha myö tavattii, tuutha sie vastakii, joka esittelee valokuvia Lappeenrannasta 1950-luvulta lähtien.

Näyttelyssä tutustutaan lappeenrantalaiseen elämänmenoon 1900-luvun loppupuoliskolla ja päästään näkemään, miten tutut kadunkulmat ovat muuttuneet ja mitä lappeenrantalaisten arkeen kuului muutama vuosikymmen sitten: miten asuttiin, opiskeltiin, käytiin töissä tai vietettiin vapaa-aikaa. Elämänmakuisen näyttelyn esille tuomat aiheet ovat vielä monen omassa muistissa ja ne on valittu yhteistyössä museon asiakkaiden kanssa.

Lappeenrannan taidemuseossa avautuu 18. toukokuuta marraskuun alkuun asti avoinna oleva näyttely Saimaan rannalta, joka on koottu museon omista kokoelmista ja jossa pääpaino on lappeenrantalaisilla maisemilla.

Samaan aikaan taidemuseossa avautuu syyskuun puoliväliin asti avoinna oleva näyttely Täältä tuulee, jossa valloilleen pääsevät Lappeenrannan kuvataidekoulun oppilaiden näkemykset kaupunkikuvasta. Teokset ovat syntyneet Lappeenrannan arkkitehtuurin ja Saimaan inspiroimina.

Museotoimintaa Lappeenrannassa on ollut virallisesti vuodesta 1910 alkaen, jolloin perustettiin Savupirttimuseo, joten Lappeenrannan museotoiminta täyttää ensi vuonna 110 vuotta. Juhlan aattovuodeksi voi kutsua jo tätäkin vuotta, koska museon perustamisesta alettiin puhua vuonna 1909. Toisaalta tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Savupirttimuseo siirtyi Etelä-Saimaan nuorisoseuralta Lappeenrannan Kotiseutuyhdistykselle.

Saimaa ja luonto inspiroivat pääkirjastossa

Myös Lappeenrannan pääkirjastossa inspiroidutaan järviluonnosta, kun kirjailijavieraaksi saapuu 22. tammikuuta kirjailija Anni Kytömäki, jonka Kivitasku-teos on saanut innoituksensa Saimaasta.

Maaliskuun alussa kirjailijavieraaksi saapuu Eeva Litmanen, joka on sukujuuriltaan lappeenrantalainen, runonlaulajien suvusta.

Karjalan luontoon pääkirjastossa päästään tutustumaan luontokuvaaja Pertti Siilahden opastuksella 5. helmikuuta, ja kanteleen soitosta saadaan nauttia Kalevalan päivänä.

Kalevan Kisat kruunaavat urheiluvuoden

Lappeenrannan Kimpisen urheilukeskuksessa 1.−4. elokuuta järjestettävät yleisurheilun SM-kilpailut eli Kalevan Kisat 2019 kruunaavat urheilun ja liikunnan vuotta sopivasti juuri kaupungin juhlavuotena.

Paikallinen juhlavuoden liikuntatapahtuma asukkaille on uimahallipäivät  6. syyskuuta Lappeenrannan ja Lauritsalan uimahalleissa. Lisäksi seniorit lähtevät kävelyretkelle linnoituksen maisemiin juhlavuoden kunniaksi 26. huhtikuuta.

Koulut ja päiväkodit juhlivat yhdessä Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa

Lappeenrannan päiväkodit ja koulut juhlistavat Lappeenrannan 370-vuotisjuhlavuotta yhdessä lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa monissa eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa pitkin vuotta.

Kulttuurikasvatusohjelma Kulttuuripolun taidetyöpajoissa tehdään monenlaista juhlavuoden teemaan liittyvää taidetta, kuten esimerkiksi seinämaalauksia muun muassa Pontuksen, Skinnarilan ja Lauritsalan kouluihin ja lähiympäristöön. Päiväkotien taidetyöpajoissa lapset suunnittelevat syntymäpäivälaulua kaupungille ja tekevät UV-valotaidetta juhlaviikoille koottavaan näyttelyyn.

Lasten Metkuillaan-kuorokonsertit juhlistavat kaupungin syntymäpäivää ja matalan kynnyksen kuorotoiminnan 10-juhlavuotta. Kolmen konsertin sarja järjestetään Lappeenranta-salissa 12.,13. ja 14. helmikuuta. Metku-kuorolaiset esittävät Lappeenranta-humpan päivänsankarille.

Maaliskuussa Metku tarjoaa kaikille kaupungin seitsemäsluokkalaisille elokuvamusiikin konsertin yhdessä kaupunginorkesterin kanssa.

Elo−syyskuussa kaikki kaupungin kakkosluokkalaiset tutustuvat 370-vuotisen kaupungin historiaan matkailuoppaiden ja Metkun yhteisessä draamallisessa historiapajassa linnoituksessa ja taidemuseon Lappeenranta-aiheisessa taidenäyttelyssä.

Nuorisotoimi puolestaan järjestää koulujen päätöspäivänä 1. kesäkuuta päihteettömän nuorisotapahtuman kaupungintalon edustatorilla. Tapahtumassa on nimekkäitä esiintyjiä ja siihen on vapaa pääsy.

Kaupungin verkkosivuille on avattu juhlavuoden sivusto: www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunkimme/Lappeenranta-370-vuotta

Tiedot juhlavuoden tapahtumista täydentyvät ja päivittyvät sivustolle vuoden edetessä.

LISÄTIETOJA:

Lappeenrannan kaupunki,
viestintäjohtaja Alina Kujansivu, puh. 040 724 8776, etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi