Etusivu PalvelutKasvatus ja opetusLappeenrannan Lyseon lukion Erasmus+ -projekti valittiin StarT-stipendin saajaksi
Valitse taso
Ajankohtaista
11.5.2020 16.52

Lappeenrannan Lyseon lukion Erasmus+ -projekti valittiin StarT-stipendin saajaksi

Lappeenrannan Lyseon Erasmus+ The Town I Want to Live In -nimiselle osaprojektille myönnettiin valtakunnallisen StarT-kilpailun stipendi perjantaina 8.5. järjestetyssä virtuaalisessa palkintojenjakotilaisuudessa. Stipendin arvo on 500 euroa ja sen on myöntänyt Tilastokeskus.

Palkittua projektia kiiteltiin sen moniulotteisesta ja eheästä kokonaisuudesta, jossa oppilaat ovat tehneet vaikuttavaa kansainvälistä yhteistyötä vahvalla tutkimuksellisella otteella. Projekti on kolmiosainen ja stipendi myönnettiin projektin kahdesta ensimmäisestä vaiheesta.

Palkittua Erasmus+-ryhmää ohjanneen Lyseon lukion opettajan Sirpa Lappalaisen mukaan The Town I Want to Live In on projekti, johon Lappeenrannan Lyseon lukio osallistuu yhdessä espanjalaisen, portugalilaisen ja tšekkiläisen koulun kanssa.

- Projektin teemana on rakentaa kestävän kehityksen kaupunki, jossa opiskelijat haluaisivat asua. Tarkoitus oli alkuvaiheessa tutkia, mitkä ovat oman kaupungin nykyiset ongelmat, sitten lähteä miettimään ongelmien ratkaisemista ja lopuksi esitellä omaa tulevaisuuden kestävän kehityksen kaupunkia, Lappalainen selventää.

Projektin taustatutkimusta varten opiskelijat haastattelivat eri ikäisiä lappeenrantalaisia selvittäen heiltä kaupungin tärkeimpiä ongelmia sekä sitä, mitä lappeenrantalaiset haluaisivat kaupungissa parantaa. Haastatteluiden lisäksi opiskelijat toteuttivat eri puolilla Lappeenrantaa melututkimuksia sekä tutustuivat alueen ilmanlaatu-selvitykseen. Tutkimuksissa esiin nousseisiin ongelmiin opiskelijat miettivät ratkaisuja muun muassa tutustumalla eri kestävän kehityksen ratkaisuihin, joita on hyödynnetty muualla maailmassa. Näitä tuloksia Lyseon opiskelijat esittelivät projektissa mukana oleville muiden koulujen opiskelijoille.

- Projektin kolmannessa vaiheessa oli tarkoituksena suunnitella kolmiulotteinen malli omasta kestävän kehityksen kaupungista 3D-suunnitteluohjelman avulla. Tarkoituksena oli esitellä näitä suunnitelmia toukokuussa Portugalissa, mutta koronavirustilanne esti vierailun toteuttamisen.

- Suunnitelmissa on, että marraskuussa 2020 pääsemme esittelemään suunnitelmia Portugaliin ja sen jälkeen vielä suunnittelemme toisen tietokoneohjelman avulla tulevaisuuden virtuaalikaupunkiamme. Projektin päätöstapaaminen pidetään näillä näkymin Lappeenrannassa keväällä 2021, kertoo Lappalainen käynnissä olevan projektin tulevista vaiheista.

StarT-ohjelma on LUMA-keskus Suomen toteuttama ohjelma, jossa toteutetaan luonnontieteisiin liittyviä ilmiöpohjaisia ja monialaisia projekteja sekä jaetaan oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä yhteisöllisissä tapahtumissa.

StarT-kilpailu on vapaaehtoinen osa StarT-ohjelmaa, jonka kautta valitaan vuosittain StarT-kauden kansalliset parhaat lasten ja nuorten projektityöt sekä oppimisyhteisöjen parhaat hyvät käytänteet.

Palkitussa Lappeenrannan Lyseon projektiryhmässä eli tämän lukuvuoden syksyn ryhmässä mukana olivat: Kati Ahvonen, Iiris Anttonen, Ivan Budanov, Mikael Hannolainen, Elsa Huhtanen, Jasmin Huovila, Veeti Kinnunen, Heli Kuru, Henna Lankinen, Katja Minina, Kalle Mäki-Hokkonen, Elina Nordlund, Saana Nordlund, Kerttu Nuija, Tomi Tielinen, Anna Vellonen, Janne Yrjölä. Mukana oli myös viime lukuvuonna muutama muu opiskelija, jotka eivät enää tänä syksynä voineet jatkaa projektissa.

Lisätiedot:
Sirpa Lappalainen
Sirpa.Lappalainen@edu.lappeenranta.fi