Etusivu PalvelutKasvatus ja opetusLappeenrannan alakoululaiset loistavat kekseliäisyydellään: kaksi luokkaa pääsi kansalliseen Pikkuyrittäjät-finaaliin
Palvelut
Valitse taso
Ajankohtaista
19.4.2021 15.34

Lappeenrannan alakoululaiset loistavat kekseliäisyydellään: kaksi luokkaa pääsi kansalliseen Pikkuyrittäjät-finaaliin

Pikkuyrittäjät-ohjelma on 4.–6.-luokkalaisille suunnattu koko Suomessa toimiva yrittäjyyskasvatusohjelma. Ohjelman puitteissa vuosittain järjestettävään Pikkuyrittäjät-finaaliin ylsi tänä vuonna neljä yritystä, joista kaksi Lappeenrannan kouluista.

Little Helpers Kesämäen 6e luokka 469x352.jpegPikkuyrittäjät on osa voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa. 18 tunnin ja 9 teeman muodostamassa maksuttomassa kokonaisuudessa tutustutaan omien vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteiden tunnistamiseen ja opitaan yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja. Lukuvuonna 2020–2021 Pikkuyrittäjät-ohjelmaan osallistui 13 000 oppilasta lähes 300 koulusta, myös Lappeenrannasta.

Kekseliäitä ja upeasti toteutettuja pikkuyrityksiä

Ohjelmaan osallistuvien pikkuyritysten kesken on järjestetty Lappeenrannassa paikallinen kisa, josta kansalliseen Pikkuyrittäjät-finaaliin selvisivät Kesämäen koulun 6E-luokan yritys sekä Pulpin koulun 5. luokan yritys.

Finaali käydään tänä vuonna etänä, ke 21.4.–to 22.4. Se on osa Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää-finaalia, jossa palkitaan nuorten yrityksiä ja toiminnan mahdollistajia kaikilta kouluasteilta.

– Pikkuyrittäjät-finaaliin haki mukaan tänä vuonna moni tasokas pikkuyritys. Kekseliäät ja upeasti toteutetut pikkuyritykset ilahduttivat poikkeusaikaan sopeutetuilla liikeideoillaan ja sinnikkäällä toteutuksellaan. Korona-ajan rajoitukset ovat maustaneet myös Pikkuyrittäjät-vuotta, ja siksi tuotteissa ja tuotteiden myynnissä näkyivät sekä etäpalvelut että etämyynti, kertoo Nuori Yrittäjyys ry:n alakouluohjelmavastaava Antti Karkiainen.

Finaaliin valikoitui lopulta neljä yritystä. Karkiainen kertoo, että kaikki finaaliin hakeneet yritykset olivat kovatasoisia ja erinomaisen kekseliäitä.

– Finaaliin valikoituneet yritykset osasivat erottautua lopulta kaikista hakemuksista panostamalla muun muassa videoon, tuote- tai palveluidean kekseliäisyyteen tai sen pitkäjänteiseen toteutukseen, Karkiainen selittää.

Little Helpers -yritys auttaa arjen kiireissä

Kesämäen koulun 6E-kieliluokan opettaja Christel Child kertoo kerran olevan ensimmäinen Pikkuyrittäjät-kilpailussa niin opettajalle kuin oppilaillekin.

– Pikkuyrittäjän kokonaisuus on ollut hyvin mielenkiintoinen oppimismahdollisuus ja mahtava prosessi oppilaille. Saimme erinomaista opetus- ja tehtävämateriaalia, joista Pikkuyrittäjän käsikirja oli tehty erityisesti lappeenrantalaisille, Child iloitsee.

Childin mukaan oli erityisen hienoa seurata kuinka oppilaat kehittivät omia yrityksiään alusta loppuun.

– He suunnittelivat tuotteen tai palvelun, sloganit, mainonnan ja muun. Luokallani on todella luovia, motivoituneita ja ahkeria oppilaita, Child ylistää.

Pikkuyrittäjät-kilpailun finaaliin ylsivät 6E-luokalta Ria Terävä, Tinka Heinonen ja Hertta Mustalahti
Little Helpers yrityksellä.

Tyttöjen idea pureutuu kiireisen arjen haasteiden helpottamiseen, ja he kertovat itse yrityksestään seuraavasti:

– Me tuotamme palveluita, jotka ovat hyödyllisiä ihmisille, jotka eivät ehdi tai pysty kaikkia asioita hoitamaan. Tehdään näin, koska haluamme tuoda hyvää mieltä ja auttaa ihmisiä palvelumme kautta. Meidän yrityksemme pääidea on käydä kaupassa, ulkoiluttaa lemmikkejä ja näiden palveluiden avulla auttaa ihmisiä. Lisäksi viemme kierrätettävät roskat kaupanpäälle ympäristösyistä.

Opettajan usko Little Helpers -yritykseen ja sen pärjäämiseen finaalissa on kova.

– Uskon yrityksen ideaan ja tyttöjen taitoihin. Ria, Tinka ja Hertta ovat mahtavia oppilaita ja luokkamme kokonaisuudessaan on mahtava!

FiveFire panostaa ekologisuuteen ja kädentaitoihin

Pulpin koulun 5. luokan opettaja Timo-Pekka Nousiainen kertoo, että luokan FiveFire -yrityksen ideointi aloitettiin lokakuun 2020 lopulla osana yhteiskuntaopin oppisisältöjä.

– FiveFire valmistaa laadukkaita ekologisia sytykkeitä kuten sytykeruusuja, sytykekierteitä ja kiehisiä. Tuotteissa ja pakkauksissa käytämme vain kierrätettyjä materiaaleja kuten kananmunakennoja, vessapaperirullia, kynttilänjämiä, polkupyörän sisuskumeja, käsityöluokan hukkapuita sekä sipsipurkkeja, Nousiainen sanoo.

Tahti on ollut kova ja FireFive-yritys on toimittanut tähän mennessä jo noin 400 sytykeruusua asiakkaille. 

– Tuotteita olemme tehneet innostuksen ja mahdollisuuksien mukaan koulutyön ohessa, välitunneilla, käsityötunneilla sekä käsityökerhossa. Osa oppilaista on tehnyt ruusuja myös kotona ja tuonut ne sitten stearoitavaksi koululle, Nousiainen selittää.

Lopullista ideaa kehitettiin pitkään ja se valikoitui toteutuskelpoiseksi monen idean joukosta. Nousiainen pitää Pikkuyrittäjyys-projektia oppilaille erittäin hyödyllisenä ja iloisena asiana.

– Projekti on konkreettisten liiketalouden lainalaisuuksien lisäksi opettanut oppilaille paljon kärsivällisyyttä, rahan ja työn arvoa sekä yhteistyötaitoja. Mikä parasta, monien oppilaiden erilaiset taidot ovat päässeet esille ja "hyötykäyttöön" projektin aikana, Nousiainen kiittelee.

FireFive-yrityksen kotisivut: https://sites.google.com/edu.lappeenranta.fi/fivefire/etusivu

Voitto selviää torstaina 22.4. virtuaalisesti

Uskalla yrittää -finaali käydään tänä vuonna kokonaisuudessaan Howspace-virtuaalialustalla.

– En voi muuta kuin lämpimästi kiittää kaikkia finaaliin hakeneita pikkuyrittäjiä ja heidän taustajoukoissaan toimivia Pikkuyrittäjät-opettajia hienosta uurastuksesta, Antti Karkiainen kiittelee.

Kuva: Kesämäen koulun 6E-luokan oppilaat Ria Terävä (vas.), Tinka Heinonen ja Hertta Mustalahti kisaavat tällä viikolla Pikkuyrittäjät-finaalissa yrityksellään ”Little Helpers”.

Lisätiedot:

Christel Child
Luokanopettaja, Kesämäen koulun 6E-luokka
040 619 785
christel.child@edu.lappeenranta.fi

Timo-Pekka Nousiainen
Luokanopettaja, Pulpin koulun 5. luokka
timo-pekka.nousiainen@edu.lappeenranta.fi

Vesa Raasumaa           
Rehtori, Sammonlahden koulu
040 513 2840
vesa.raasumaa@edu.lappeenranta.fi