Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaLappeenrannan kaupungin palvelut toimivat toukokuussa voimassa olevien suositusten ja rajoitusten mukaisesti
Valitse taso
Ajankohtaista
28.4.2021 15.37

Lappeenrannan kaupungin palvelut toimivat toukokuussa voimassa olevien suositusten ja rajoitusten mukaisesti

Päivitetty 5.5. klo 7.48: lisätty tieto lukioiden loppukevään opetusjärjestelyistä

Lappeenrannan kaupungin palvelut toimivat toukokuussakin Etelä-Karjalan alueellisen COVID-19 -tilannekuvaryhmän sekä muiden viranomaisten asettamien rajoitusten ja suositusten mukaisesti.

Koronavirus kuva 447x264.jpgTilannekuvaryhmän mukaan Etelä-Karjala on edelleen leviämisvaiheessa. Kaupunki on huomioinut palvelujensa toiminnan suunnittelussa tilannekuvaryhmän 27.4. tilannekatsauksen ja sen mukaiset ohjeistukset alueelle.

Lappeenrannan kaupunki seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä sekä viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia. Kaupunki tiedottaa tarvittaessa lisää ja tarkemmin tilanteen vaikutuksista palveluidensa toimintaan.

Koronavirustilannetta koskeva info löytyy kaupungin verkkosivulta, jossa julkaistaan tietoa ja tiedotteita kaupungin toimintaan liittyvistä vaikutuksista sekä myös Eksoten ja tilannekuvaryhmän tiedotteet.

Ajantasaiset palvelukohtaiset tiedot voi tarkistaa suoraan kaupungin palveluiden omilta verkkosivuilta.

Kaupunki suosittelee, että asukkaat ja toimijat seuraavat aktiivisesti Eksoten koronavirussivua.

Lappeenrannan kaupungin toiminta 31.5. saakka (ellei erikseen toisin mainita):

Perusopetus ja lukiot:

1.–9. luokkien opetus järjestetään lähiopetuksena.

Lukioissa pääasiassa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kurssit järjestetään lähiopetuksena ja toisen vuosikurssin opiskelijoiden kurssit etäopetuksena 7.5. asti. Etäopetuksessa lukiolaisille on järjestetty noutoruokamahdollisuus. Ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijat palaavat lähiopetukseen 10.5. alkaen.

1.–5.-luokkalaisten, 6.–9.-luokkalaisten, lukiolaisten sekä henkilöstön kasvomaskisuositus pysyy voimassa.

Opetustoimi tiedottaa tarvittaessa lisää opetusjärjestelyistä suoraan oppilaille ja heidän huoltajilleen sekä muille asukkaille.

Kaupunginteatteri ja -orkesteri:

Kaupunginteatterin koko loppukevään esitykset on peruttu, ja teatteri järjestää kulttuurielämyksiä verkon välityksellä.

Kaupunginorkesterin loppukevään konsertteja ei järjestetä paikan päällä, vaan niistä voi alkukevään tapaan nauttia verkossa.

Perutun tai siirretyn esityksen tai konsertin pääsylippu voidaan vaihtaa myöhäisemmän ajankohdan esitykseen tai konserttiin. Rahat voidaan myös palauttaa asiakkaan tilille peruutetuista tilaisuuksista tai vaihtaa korvattava summa vuoden voimassa olevaan lahjakorttiin.

Palautusta varten tarvitaan tieto tilaisuudesta, jota takaisinmaksupyyntö koskee, asiakkaan tilinumero IBAN-muodossa sekä tilin omistajan nimi.

Yhteydenotot lipunmyyntiin teatterin osalta teatteri@lappeenranta.fi tai puh. 05 616 2290. Orkesterin osalta winkki@lappeenranta.fi tai puh. 05 616 2220.

Museot:

Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo ja Ratsuväkimuseo ovat avoinna su 2.5. alkaen rajoitetuin asiakasmäärin. Museoiden tiloja on tarkasteltu koronaturvallisuuden näkökulmasta muun muassa 2 metrin turvavälit huomioiden. Lappeenrannan taidemuseossa yleisömäärä on rajattu tässä vaiheessa 50 henkilöön, Etelä-Karjalan museossa 30 henkilöön ja Ratsuväkimuseossa 10 henkilöön.

Asiakkaiden tulee pitää huolta 2 metrin turvaväleistä ja heiltä edellytetään myös maskin käyttöä sekä käsihygieniasta huolehtimista.

Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan taidemuseo ovat avoinna ti–su klo 11–17 ja Ratsuväkimuseo ke–la klo 11–17. Lappeenrannan taidemuseon Hullu rakkaus -näyttelyyn huhtikuussa käytössä ollut varausjärjestelmä ei ole enää käytössä, kun museot avautuvat toukokuussa.

Museot tiedottavat tarkemmin erikseen näyttelyistään.

Kirjastot:

Kirjastot jatkavat ainakin 15.5. asti nykyistä toimintamalliaan. Mahdollisista muutoksista ja toiminnasta toukokuun loppupuolen osalta tiedotetaan tarkemmin erikseen.

Kirjastojen toiminta ainakin 15.5. asti:

Kaikki tapahtumat ja kokoontumiset kirjastoissa on peruttu.

Kirjastot jatkavat noutopalvelutoimintaa. Asiakkaat voivat noutaa ennakkoon varattua aineistoa. Palautukset suositellaan jätettäväksi palautusluukkuihin. Kävijöitä kehotetaan vahvasti käyttämään kasvomaskeja ja huolehtimaan yli 2 metrin turvaväleistä. Kirjastoissa saa asioida vain asioiden hoitamisen kannalta välttämättömän ajan.

Lehtilukusalit pääkirjastossa, Joutsenon ja Lauritsalan kirjastoissa on suljettu turvallisuussyistä. Myös pääkirjaston lukusali on suljettu.

Kirjastoauto ei liikennöi. Omatoimiasiointi kirjastoissa ei ole mahdollista. Kirjaston kotipalvelukäynnit on peruttu. Ryhmävierailuja ei järjestetä, ja kaikki asiakkaiden tilavaraukset yhteisiin tiloihin on peruttu. Digipaja ja soittohuone ovat pois käytöstä.

Nuorisotilat ja -toiminta sekä Ohjaamo:

Nuorisotilat pysyvät suljettuina myös toukokuussa, ja toiminta jatkuu verkossa. Digitaalisen nuorisotyön lisäksi nuorisotyö jalkautuu kaupunginosiin olemassa olevat rajoitukset huomioiden.

Ohjaamo on auki 6 hengen kokoontumisrajoituksen huomioiden. Ohjaamon järjestämää ulkona tapahtuvaa 13–20-vuotiaille tarkoitettua graffiti- ja skeittipajatoimintaa järjestetään olemassa olevien rajoitusten mukaisesti (max. 20 henkilöä).

Nuorisotoimen tiloja voidaan (mukaan lukien Asinsaari) vuokrata toukokuussa vuonna 2001 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastustoimintaan (rajoitus sisätiloissa max. 10 henkilöä ja ulkotiloissa max. 20 henkilöä). Muuhun toimintaan tiloja ei vuokrata.

Liikuntatoimi ja liikuntapaikat:

Sisäliikunta kaupungin tiloissa:

Sisäliikuntamahdollisuus harjoitteluun 2001 ja myöhemmin syntyneille avataan pienryhmissä (max 10 hlö sisältäen valmentajan). Harjoittelu tulee toteuttaa 2 metrin turvavälein. Toiminta voi alkaa 1.5. alkaen. Ottelu- ja kilpailutoiminta ei ole vielä sallittua. Pukuhuoneiden turhaa käyttöä tulee välttää.

Ottelu- ja kilpailutapahtumia ammattilais- ja kilpaurheilun osalta (aikuisten maajoukkue, SM- ja I-div. taso, SaiPa U20 SM-sarja, nuorten maajoukkuetaso) voidaan edelleen järjestää kaupungin liikuntatiloissa heitä koskevan voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti, harjoittelu mukaan luettuna.

Aikuisten harrastustoimintaa ei avata sisäliikuntatiloissa vielä toukokuun aikana.

Uinnin opetusta jatketaan samalla mallilla kuin tähänkin asti. Alaluokkien uimaopetuksen lisäksi uimahallissa on mahdollista järjestää 7.–9.-luokkalaisten välttämätön opetussuunnitelman mukainen uimaopetus niin, että hallissa on kerrallaan vain yksi ryhmä.

Uimahallit ja muut sisäliikuntatilat pidetään suljettuina toukokuun loppuun pois lukien sallitut ryhmät.

Ulkoliikunta kaupungin liikuntatiloissa:

Ulkoharjoittelu on mahdollista 2001 ja myöhemmin syntyneillä. Ryhmät saavat kokoontua 20 hengen ryhmissä. Henkilömäärä sisältää valmentajat. Isoilla kentillä, kuten Amis, voidaan samanaikaisesti harjoitella 20+20 ryhmissä. Harjoittelu tulee toteuttaa 2 metrin turvavälein. Eksoten voimassa olevien suositusten mukaan ottelu-, peli- ja esitystoiminta on kaikki tauolla, mutta harjoituspelit sallitaan omassa seurassa. Tarkemmat ohjeet harjoituspeleihin liittyen löytyy Eksoten verkkosivuilta.

Alueellisen/valtakunnallisen sarjatoiminnan käynnistäminen ei ole vielä mahdollista missään ikäluokassa.

Ottelu- ja kilpailutapahtumia ammattilais- ja kilpaurheilun osalta (aikuisten maajoukkue, SM- ja I-div. taso, SaiPa U20 SM-sarja, nuorten maajoukkuetaso, jalkapallon 2-div.) voidaan edelleen järjestää kaupungin liikuntatiloissa heitä koskevan voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti, harjoittelu mukaan luettuna.

Aikuisten harrastustoimintaa ei avata ulkotiloissa vielä toukokuun aikana. Näillä näkymin aikuisten harrastustoiminta avataan ulkoliikuntapaikoilla kesäkuun alussa.

Ulkotenniskentät voivat olla auki ja varattavissa.

Kaupungin liikuntatilat

Uimahallit ja sisäliikuntatilat ovat suljettuina 31.5.2021 saakka.

Myllysaaren sauna pidetään kiinni 31.5.2021 saakka.      

Ulkoliikuntapaikat, kuntoradat ja ulkokuntosalit pidetään auki.

Ulkokentät pidetään avoinna, pukutilat pl. wc:t, ovat suljettuja.

Myllysaaren avantouintipaikan pukuhuoneet ovat suljettuina 31.5.2021 saakka.

Käyttäjien tulee huomioida 2 metrin turvavälit sekä maskin käyttö.

Liikuntatoimi ohjeistaa seuroja tilojen turvalliseen käyttöön erikseen.

Liikuntaryhmät

Ohjatut liikuntaryhmät ovat tauolla toukokuun loppuun asti. Kausimaksujen palautuksista ilmoitetaan liikunnan verkkosivuilla.

Varhaiskasvatus:

Varhaiskasvatus jatkuu normaalisti, mutta hygieniaan ja muihin suosituksiin kiinnitetään edelleen erityistä huomiota. Ulkopuolisten kohtaamiset pyritään minimoimaan varhaiskasvatuksen tiloissa.

Vahva maskisuositus koskee varhaiskasvatuksen henkilöstöä sekä varhaiskasvatuksen tiloissa vierailevia henkilöitä ja huoltajia. Nykyinen maskisuositus ei koske varhaiskasvatuspalvelujen piiriin kuuluvia lapsia.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutiimi:

Asiakaspalvelu avoinna ma–pe klo 9–12 ja klo 13–15, ovelta saa käyttöön käsidesiä sekä suojamaskin.

Joukkoliikenne:

Joukkoliikenne ja koulukuljetukset liikennöidään normaalisti viranomaisohjeistuksia noudattaen.

Jokaisen yli 12-vuotiaan matkustajan tulee käyttää kasvomaskia joukkoliikenteessä matkustaessaan Lappeenrannassa, jos hänellä ei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä kasvomaskia. Maskipakko koskee myös koulukuljetuksia. Lisäksi voimassa on edelleen vahva maskisuositus alle 12-vuotiaille, jotka osaavat ja pystyvät käyttämään maskia.

Kaupunki jakaa kasvomaskit koulukuljetuksen piiriin kuuluville lapsille ja nuorille esikoulujen ja koulujen kautta.

Kaupungin järjestämät tapahtumat ja toritoiminta:

Kaupunki ei järjestä perinteisiä paikan päällä koettavia yleisötapahtumia toukokuussa, vaan mahdolliset tapahtumat ja tilaisuudet järjestetään verkossa. Myös ulkona itselleen sopivana hetkenä koettavia turvallisia elämyksiä pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.

Mahdollisista verkkotapahtumista ja ulkona koettavista elämyksistä tiedotetaan tarkemmin erikseen.

Toritoiminta jatkuu muuten normaalisti, mutta kirpputoreja ja varsinaisia toreilla toteutettavia yleisötapahtumia ei järjestetä toukokuussa.

Lappeenranta-salia ei vuokrata ulkopuolisten tapahtumajärjestäjien käyttöön.

Kaupunki kehottaa myös yksityisiä tapahtumajärjestäjiä huomioimaan voimassa olevat suositukset ja rajoitukset.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelutoimintaa jatketaan toistaiseksi palvelupisteissäkin fyysiset etäisyydet, hygienian ja suojamaskit korostetusti huomioiden sekä suojapleksejä hyödyntäen.

Winkissä voi asioida 1 henkilö kerrallaan, ja matkailuneuvonnassa korkeintaan 3 henkilöä kerrallaan.

Asiakaspalvelussa hyödynnetään kuitenkin laajalti sähköisiä palveluita. Kaupunki kehottaakin palveluidensa asiakkaita ottamaan yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse tai puhelimitse. Myös kaupungin verkkosivuston chat tarjoaa neuvontaa asiakaspalvelukeskus Winkin aukioloaikoina.

Kaupungin palvelu- ja toimipisteiden henkilöstö käyttää kasvomaskeja tai suojavisiirejä. Kaupunki kehottaa myös palvelupisteissä asioivia henkilöitä käyttämään kasvomaskeja ja huomioimaan yli 2 metrin turvavälit.

Siivoukseen ja hygienia-asioihin kiinnitetään normaaliin tapaan vahvasti huomiota.

Kaupungintalo:

Kaupungintalo on avoinna ma–pe klo 8–17.

Winkki ja matkailuneuvonta:

Asiakaspalvelukeskus Winkki on avoinna ma–pe klo 8.30–16.30. Winkki Joutseno puolestaan palvelee ma–to klo 10–19 ja pe klo 10–15. Yhteystiedot kaupungin verkkosivustolta.

Matkailuneuvonta palvelee kauppakeskus IsoKristiinassa ma–pe klo 9–16. Yhteystiedot VisitLappeenranta-sivustolla.

Wirma yrityspalvelut

Yritysneuvontaa ja korona-apua on tarjolla virka-aikaan laajasti kuntarajat ylittävänä yhteistyönä. Lisätietoa Wirman Korona-apu-sivulta.

Nähtävillä olevat kaavat ja suunnitelmat

Nähtäville asetettuihin kaava-aineistoihin ja katusuunnitelmiin voi tutustua kaupungintalon asiakaspalvelukeskus Winkissä sen aukioloaikoina osoitteessa Villimiehenkatu 1 (1. kerros) ja verkossa. Kaavoitukseen liittyvät asukastilaisuudet järjestetään verkon välityksellä. Lisätietoja kaavoituksen verkkosivuilla.

Maaomaisuuden hallinta

Maaomaisuuden hallinta palvelee asiakkaita ajanvarauksella, puhelimitse, sähköpostitse sekä sähköisesti. Myös kauppakirjoja ja vuokrasopimuksia voi allekirjoittaa sähköisesti. Henkilökohtaisia tapaamisia varten varataan aika etukäteen. Tapaamiset järjestetään asiakaspalveluhuoneessa, joka on varustettu suojapleksillä sekä käsidesillä. Yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivustolta.

Ympäristötoimi

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi palvelee asiakkaita ajanvarauksella, puhelimitse, sähköpostitse sekä sähköisesti. Henkilökohtaisia tapaamisia varten varataan aika etukäteen.

Eläinlääkäripalvelut toimivat normaalisti, eläinlääkintähuollon tarkemmat tiedot kaupungin verkkosivustolla.

Etelä-Karjalan maaseututoimi:

Etelä-Karjalan maaseututoimi palvelee asiakkaita puhelimitse, sähköpostitse sekä muissa sähköisissä kanavissa. Henkilökohtaisia tapaamisia varten varataan aika etukäteen. Tarkemmat tiedot maaseututoimen sivulta.

Rakennusvalvonta:

Lappeenrannan kaupungin rakennusvalvonta jatkaa jo viime vuoden aikana toimivaksi osoittautunutta etäasiointia. Rakennusvalvonnan ovet pidetään suljettuna, ja asiakas- ja arkistopalveluissa palvellaan ensisijaisesti sähköisesti. Käyntiä varten tarvitaan ajanvaraus.

Lupavalmistelun, toimistopalvelun, rakennetun ympäristön valvonnan palvelun ja asuntotoimen puhelinvastaanottoaika on maanantaista perjantaihin klo 9.30–11. Lisätietoja rakennusvalvonnan verkkosivulta.

Kaupungin henkilöstö sekä kokoukset:

Kaupungin henkilöstöä on ohjeistettu noudattamaan kaikkia voimassa olevia suosituksia.

Henkilöstö työskentelee laajalti etätöissä siinä määrin kuin se työtehtävien hoitamisen puolesta on mahdollista. Jotta palvelutoiminta voidaan säilyttää normaalilla tasolla, kiinnitetään korostetusti huomiota myös työvuorojen suunnitteluun.

Kokoukset järjestetään edelleen lähtökohtaisesti etänä verkossa tai vähintään hybridimuodossa ja tällöin 6 henkilön rajoitus huomioiden. Lisäksi paikalla olijoiden tulee käyttää maskia ja huolehtia yli 2 metrin turvaväleistä.

Lisätietoja:

Kaupungin varautumisesta yleisesti:

turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen
puh. 040 358 1443, ari-pekka.meuronen(at)lappeenranta.fi

Matkailu, tapahtumat ja asiakaspalvelu:

matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman
puh. 040 849 9161, mirka.rahman(at)lappeenranta.fi

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimiala:

toimialajohtaja Tuija Willberg
puh. 040 070 5875, tuija.willberg(at)lappeenranta.fi

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimiala:

toimialajohtaja Pasi Leimi
puh. 040 740 1643, pasi.leimi(at)lappeenranta.fi