Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaLappeenrannan kaupunginteatterin Runar & Kyllikki -näytelmässä nähdään paluun tekevä Marjatta Linna ja ammattilaisteatterissa debytoiva Milla Kaitalahti
Valitse taso
Ajankohtaista
14.12.2018 11:00

Lappeenrannan kaupunginteatterin Runar & Kyllikki -näytelmässä nähdään paluun tekevä Marjatta Linna ja ammattilaisteatterissa debytoiva Milla Kaitalahti

Lappeenrannan kaupunginteatterin 70-vuotisjuhlanäytelmä Runar & Kyllikki – laulu kielletyistä iloista saa ensi-iltansa 23.2.2019. Jussi Kylätaskun teos pohjautuu kahteen Suomea järkyttäneeseen tapaukseen: Kyllikki Saaren murhaan vuonna 1953 ja Tulilahden kaksoissurmaan vuonna 1959.

Elinvoimaa ja musiikkia uhkuva esitys kertoo traagisen tarinan Kyllikin ja hänen surmaajansa elämästä kyläläisten silmätikkuina. Sirpa Riuttalan ohjaaman esityksen rooleissa nähdään noin parikymmentä eri-ikäistä tekijää, joiden joukossa on tuttuja kasvoja ja uusia tuttavuuksia.

Lappeenrannan kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttelijä, vuonna 2013 eläkkeelle siirtynyt Marjatta Linna tekee esityksen myötä paluun näyttämölle. Hän esittää kuollutta Kyllikkiä tai oman pohdintansa mukaisesti pikemminkin Kyllikin haamua, joka peilaa ja kommentoi tapahtumia.

Timo Sokura soitti ja sanoi, että teillä näyttää olevan jo vene nostettu talviteloille ja kysyi, ehtisinkö töihin. Sanoin, että ehdin ja kyllä sydäntalvi menee oikein mieluusti tämän esityksen parissa, Linna hymyilee.

Marjatta Linna_Milla Kaitalahti_kuva Jussi Virkki_380x285.jpegLinna on aikaisemminkin esiintynyt Runar & Kyllikki –näytelmässä, Lauri Väärän ohjaamassa toteutuksessa vuonna 1975. Tuolloin hän näytteli Eijan roolissa. Linnan mielestä teoksen merkitys oli jo silloin merkittävä ja esitys maaseutuyhteisön kuvauksena radikaali.

– Nyt tehtävältä toteutukselta odotan uudenlaista raikkautta ilmaisuun. Aikaa on kulunut ja näkökulmat ehkä vaihtuneet, mutta tässäkin tulee välittymään merkittävällä tavalla yhteisön merkitys.

– Esitys on todella ajankohtainen, sillä se pohtii, mihin kiusaaminen ja ahdistelu voivat johtaa ja miten ne voivat vaikuttaa ihmisen psyykeen. Tämä jotenkin rinnastuu nykypäivään myös siksi, että nykyään kaikki tuntuu tapahtuvan ruudun kautta ja normaaleja ihmissuhteita ei kaikilla siksi oikein ole.

Vuonna 1971 Lappeenrannan näyttämöillä aloittaneen Linnan paluu kaupunginteatteriin on sujunut mukavissa merkeissä.

– Minut on otettu lämpimästi vastaan. Tuntuu, ettei välissä olisi viittä vuotta vaan vain kesäloma, jolta olen palannut. Lappeenrannassa teatterilla on vahvat perinteet. Toivon, että tämä uusi talo vie perinnettä eteenpäin siten, että teatteri muodostuu meille kunniaksi ja kruunuksi.

Milla Kaitalahti kuvailee Kyllikkiä vahvaksi nuoreksi naiseksi

Nuorta Kyllikkiä esittää Helsingistä kotoisin oleva Milla Kaitalahti, joka tekee debyyttinsä ammattilaisteatterissa. Hän ei ole aiemmin käynyt Lappeenrannassa, mutta on kuullut vain positiivisia asioita kaupunginteatterista.

– Olen tässä mukana innokkailla fiiliksillä. Olen juuri muuttanut uuteen kaupunkiin, mutta minulla on jo nyt tervetullut olo.

Mieleltään avoimeksi, uteliaaksi ja periksi antamattomaksi näyttelijäksi itseään kuvaileva Kaitalahti on harrastanut näyttelemistä jo pienestä saakka. Hän ajatteli kuitenkin alkuun, ettei näyttelijäntyöstä tule ammattia.

– Sitten kasvoin aikuiseksi ja tajusin, että tämä on minun juttuni. Lähdin Helsingin Kellariteatteriin ja viime vuoden vietin Lahden kansanopiston teatterilinjalla.

Kaitalahti kuvailee omaa roolihahmoaan vahvaksi, nuoreksi naiseksi, jolla on hankalat lähtökohdat ja elinympäristö.

– Kyllikki ei saa olla rauhassa kaikkine ahdisteluineen. Sitten hän löytää uskonnosta pakotien ja selviytyy parhaalla mahdollisella tavalla olosuhteisiin nähden ja painaa eteenpäin. Hän ei sääli itseään mitenkään, vaan on auttamassa muita.

Kaitalahti pitää Linnan tapaan näytelmää ajattomana ja tunnistettavana kuvauksena yhteisöstä ja sen pahoinvoinnista.

– Tässä peilataan nykypäivää ja sitä, millaisiin ratkaisuihin ihmiset päätyvät, kun heillä on paha olla eikä ulospääsyä löydy. Kun on vaikea kohdata asioita, sitä keskittyy helposti muuhun ja elelee sosiaalisessa mediassa. Esityksessämme tartutaan myös metoo-ilmiön ja siihen liittyvän keskustelun nostamiin aiheisiin.

Kyllikin rooleissa nähtävät Marjatta Linna ja Milla Kaitalahti toivottavat kaikki tervetulleiksi nauttimaan helmikuussa ensi-iltansa saavasta spektaakkelista.

– Uskomme jo pelkästään ohjaajan meille esittämien aihioiden ja suuntaviivojen perusteella, että luvassa on erittäin mielenkiintoinen esitys, joka huokuu uusia tuulia. Tervetuloa teatteriin, ottakaa se omaksenne.

Kuva: Marjatta Linna ja Milla Kaitalahti. Kuvaaja: Jussi Virkki.

Lisätietoja:

Ohjaaja Sirpa Riuttala,
puh. 040 130 9159, sirpa.riuttala(a)lappeenranta.fi

Lisätietoa esityksestä, aikataulut ja liput: https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Runar--Kyllikki---laulu-kielletyista-iloista