Etusivu PalvelutLappeenrannan kaupunki järjestää Raatihuoneen korttelin asemakaavamuutoksesta asukastilaisuuden 23.6.
Ajankohtaista
23.6.2020 11.15

Lappeenrannan kaupunki järjestää Raatihuoneen korttelin asemakaavamuutoksesta asukastilaisuuden 23.6.

Lappeenrannan kaupunkisuunnittelu järjestää Raatihuoneen korttelin asemakaavaluonnosta koskevan asukastilaisuuden tiistaina 23.6.2020 klo 16 alkaen. Tilaisuus pidetään Microsoftin etäkokousten järjestämiseen käytettävän Teams -ohjelman kautta.

Kaikille avoimeen asukastilaisuuteen pystyy liittymään asemakaavan verkkosivujen kautta lataamatta ohjelmaa erikseen.

Asemakaavaluonnoksen pohjana on käytetty arkkitehtien Harri Humppi ja Tatu Rekolan ehdotusta nimeltään ”Tarina”, jolla he voittivat viime vuonna Lappeenrannan kaupungin ja seurakuntayhtymän yhteistyössä järjestämän alueen suunnittelua koskevan yleisen ideakilpailun. Kilpailun tuomaristo kehui voittanutta ehdotusta poikkeuksellisen hyvin harkituksi ja tasapainoiseksi ehdotukseksi, joka ammensi ideansa korttelin vanhoista rakennuksista ja umpikorttelin käytännöistä.

Lappeenrannan kaupungin keskustassa sijaitseva Raatihuoneen kortteli on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua ympäristöä. Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä on tyytyväinen siihen, kuinka hyvin ideakilpailun voittaneen ehdotuksen henki on onnistuttu säilyttämään osana asemakaavaluonnosta.

- Humpin ja Rekolan tekemä ehdotus oli tasoltaan todella laadukas ja onnistunut kokonaisuus, joka otti hyvin huomioon toiminnallisesti ja rakennustaiteellisesti haasteellisen alueen. Sen pohjalta oli luonteva jatkaa varsinaisen kaavan laatimista, Pimiä kertoo.

Asemakaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa korttelin kokonaisvaltainen kehittäminen ja mahdollistaa uudisrakentaminen purettavan seurakuntakeskuksen tilalle. Korttelin itäisimmät tontit Kirkkokadun varressa on rajattu kaavamuutoksen ulkopuolelle ja niillä on voimassa vuonna 2017 hyväksytty asemakaava.

Raastuvankatu säilyy asemakaavaluonnoksessa käytännöllisesti katsoen koskemattomana. Vanha raatihuone ja sen jatkeena oleva entinen päiväkotirakennus suojellaan. Koulukadun puoleisella sivulla muutokset kunnioittavat vanhaa suojeltavaa pankkirakennusta siten, että sen viereen tulevan entisen seurakuntakeskuksen paikalle sijoittuvan rakennuksen korkeus myötäilee pankkirakennuksen korkeutta ja kasvaa korttelin kulmaa lähestyttäessä.

Muutosten ansiosta myös Raatihuoneen kortteli avautuu yhä enemmän asukkaille.

- Korttelin sisäpihalle tulee suora ja avoin pääsy nykyisestä Raatihuoneen puistosta, jonka lisäksi alueelle voi poiketa myös Koulukadun puolelta rakennukseen tulevien suurikokoisten porttikäytävien kautta. Asemakaavassa mahdollistetaan myös liikkeiden ja palveluiden sijoittuminen siten, että ne reunustavat sisäpihaa. Alue palvelee myös rakennuksessa olevien asuntojen tarpeita ja kesäaikana myös kahvilat voivat levittäytyä tilaan, Pimiä kuvailee.

Asemakaavaa on laadittu kaupungilla yhteistyössä seurakunnan ja kilpailun voittaneiden arkkitehtien kanssa.

- Yhteistyö on sujunut todella hyvin ja sen ansiosta Raatihuoneen kortteli saa arvoisensa kokonaisuuden, Pimiä sanoo.

Lisätietoja:
Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, puh. 040 653 0745