Etusivu Osallistu ja vaikutaLappeenrannan kaupunkisuunnittelu järjestää asukkaille ja yrittäjille tarkoitettuja Meijän Cityyn, eli keskustan kehittämissuunnitelmaan ja saunamaailmaan liittyviä asukastilaisuuksia
Ajankohtaista
29.4.2021 13.37

Lappeenrannan kaupunkisuunnittelu järjestää asukkaille ja yrittäjille tarkoitettuja Meijän Cityyn, eli keskustan kehittämissuunnitelmaan ja saunamaailmaan liittyviä asukastilaisuuksia

Lappeenrannan keskustan kehittämissuunnitelman luonnos, Meijän City, tuli nähtäville viime viikolla. Lappeenrannan kaupunkisuunnittelu haluaa kuulla asukkaiden ja yrittäjien mielipiteitä nähtävillä olevista suunnitelmista. Kehittämissuunnitelmasta järjestetään useita asukastilaisuuksia viikoilla 18 ja 19.

Tiistaina 4.5. klo 17 alkaen järjestetään Lappeenrannan kaupunginlahden suunnittelua käsittelevä asukastilaisuus, joka on tarkoitettu kaikille asukkaille, yrittäjille ja yhdistyksille. Tilaisuudessa käsitellään paitsi Linnoituksen kärkeen ehdotettua saunamaailmaa, myös kaupunginlahtea kokonaisuutena.

Torstaina 6.5. klo 17 alkaen järjestetään Lappeenrannan yrittäjille tarkoitettu asukastilaisuus, jossa esitellään Meijän Cityyn liittyviä suunnitelmia ja keskitytään erityisesti alueen elinvoiman ja liike-elämän kehittämiseen liittyviin aiheisiin.

Maanantaina 10.5. klo 17 alkaen järjestetään Lappeenrannan toriyrittäjille tarkoitettu asukastilaisuus, jossa käsitellään Kauppatoria ja sen kehittämiseen liittyviä toimenpiteitä.

Tilaisuudet järjestetään Microsoftin etäkokousten järjestämiseen käytettävän Teams-ohjelman kautta ja niihin pystyy liittymään kaupunkisuunnittelun etusivulta löytyvien linkkien kautta lataamatta ohjelmaa erikseen. Koko Meijän Cityn suunnitelma-aineisto on tutustuttavissa myös nettisivuilla sekä Otakantaa-palvelussa, missä suunnitelmia voi myös kommentoida.

Asukastilaisuudet vahvistavat asukkaiden mahdollisuutta tulla kuulluksi

Lappeenrannan keskustan kehittämissuunnitelmaa on tehty yhdessä asukkaiden, yrittäjien ja kaupungin eri toimialojen kanssa. Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo, että asukastilaisuudet ovat merkittävässä roolissa osana asukkaiden ja eri toimijoiden kuulemista.

- Lappeenrannan kaupunki on avannut keskustan kehittämissuunnitelmaa koskevan kyselyn Otakantaa -palvelussa, jossa voi kertoa oman mielipiteensä kehittämissuunnitelmasta. Asukastilaisuudet täydentävät hyvin kuulemista, sillä nähtävillä oleva aineisto on laaja ja tilaisuudessa paikalla olevien suunnittelijoiden kanssa voi keskustella ja saada lisätietoja suunnitelmista, Pimiä kertoo.

- Lisäksi järjestämme nähtävilläoloaikana erikseen opiskelijoille tarkoitetun asukastilaisuuden, sillä haluamme tehdä Lappeenrannasta viihtyisän ja merkityksellisen paikan, jossa on paitsi hyvä opiskella, niin myös elää ja työskennellä opintojen jälkeenkin.

Toimijoiden ja käyttäjien kuuleminen auttaa tekemään parempia päätöksiä ja vahvistaa eri intressiryhmien sitoutumista suunnitelmaan.

- Yrittäjillä on vahva kokemus liiketoiminnan harjoittamisesta keskustan ja Kauppatorin alueella, sekä ymmärrys siitä millaisia tarpeita menestyvällä yrityksellä on.

Kehittämissuunnitelmassa Lappeenrannan keskustaa tarkastellaan neljästä eri näkökulmasta, joita ovat viihtyminen ja oleminen, palvelut ja liike-elämä, rakentaminen ja liikenne.

- Keskustan kehittämissuunnitelmassa tarkastellaan aluetta erikseen palveluiden ja liike-elämän näkökulmasta. Alueen yrittäjillä on nyt erinomainen hetki antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia nähtävillä olevaan suunnitelmaan, Pimiä kertoo.

Saunamaailmalle ja kaupunginlahdelle oma asukastilaisuus

Kaupunginlahden kehittäminen on osa Meijän Cityä ja yhtenä keskeisenä toimenpiteenä alueen kehittämiseksi suunnitelmassa otetaan kantaa saunamaailman sijaintiin, jota ehdotetaan sijoitettavaksi Linnoituksen kärkeen.

- Tiistaina 4.5. järjestettävässä asukastilaisuudessa on tarkoitus keskustella ehdotetusta sijainnista ja tunnistaa saunamaailman vaikutuksia esimerkiksi alueen viihtyvyyteen, vetovoimaan ja palveluihin, Pimiä kertoo.

Alueella sijaitsee tällä hetkellä yksi Lappeenrannan kaupungin vetovoimaisista kesäkohteista eli hiekkalinna. Hiekkalinnaa on esitetty siirrettäväksi Pallonlahden rannalle, jonne se muodostaisi oman vetovoimaisen kokonaisuutensa.

Kaupunginlahden alue on jatkossakin Lappeenrannan tärkein satama, joka palvelee veneilijöitä vuoden ympäri.

- Aluetta kehitettäessä on tarkoitus tunnistaa eri käyttäjien tarpeet ja mahdollistaa alueen kehittyminen erityisesti satama-alueena, jonne kuuluvat myös veneet ja veneilijöiden palvelut. Lappeenranta sijaitsee Saimaan rannalla ja meille on tärkeää, että myös asukkailla ja matkailijoilla on mahdollisuus hyödyntää tätä upeaa sijaintia, Pimiä kertoo.

Suunnittelun yhteydessä on kartoitettu myös saunamaailman paikalta poistuvien talvisäilytyspaikkoja korvaavia paikkoja. Viime talven talvisäilytyspaikat on kartoitettu huhtikuun alussa ja alustavasti on tutkittu vaihtoehtoja talvisäilytyspaikkojen tehostamiseksi sataman alueella. Tavoitteena on, että Linnoitusniemen rannat toimivat jatkossakin keskeisinä talvisäilytysalueina.

Lisätietoja:

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä puh. 040 653 0745

Asukastilaisuudet ja osallisuus, Vuorovaikutussuunnittelija Mikko Holm, puh. 040 663 7753