Etusivu PalvelutLappeenrannan päiväkodeista Ylämaan ja Uus-Lavolan toimintayksiköt palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla
Ajankohtaista
13.6.2018 10:55

Lappeenrannan päiväkodeista Ylämaan ja Uus-Lavolan toimintayksiköt palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Lappeenrantaan Mäntylän päiväkodin Ylämaan ja Sammontalon päiväkodin Uus-Lavolan toimintayksiköille Vihreän lipun osoitukseksi suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kestävän kehityksen ohjelma ja kasvatusalan ympäristösertifikaatti, joka toimii jo 67:ssä eri maassa ympäri maailman. Ohjelman avulla Ylämaan ja Uus-Lavolan päiväkodit ovat konkretisoineet kestävän kehityksen periaatteita liittämällä ne osaksi jokapäiväistä kasvatustoimintaa.

Ylämaan päiväkodin apulaisjohtaja Pirre Inkinen-Tapio kertoo, että lapset ovat Vihreä lippu -toiminnassa aktiivisia vaikuttajia aikuisten rinnalla ja osallistuvat niin suunnitteluun, päätöksentekoon, toteutukseen kuin tuloksien arviointiinkin.

– Lapset saavat myönteisiä kokemuksia, kun he pääsevät vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Samalla he innostuvat kestävän tulevaisuuden rakentamisesta oivallusten ja elämysten kautta. Vihreä lippu on päiväkodillemme ensimmäinen virstanpylväs kestävässä kehityksessä.

Uus-Lavolan toimintayksiköstä vastaavan Sammontalon päiväkodin johtajan Sari Piitulaisen mukaan Vihreä lippu -toiminnan avulla rakennetaan yhdessä vihreää tulevaisuutta.

– Haluamme omalla toiminnallamme saada vihreää ajattelua liikkeelle. Lapset oppivat päiväkodissamme kestävän kehityksen asioita ja vievät ajatuksia koteihinsa, joista ne toivottavasti leviävät muuallekin maailmaan. Parannetaan siis maailmaa pienin askelin ja pienistä ihmisistä lähtien.

vihreä lippu -tavat_395x296.jpgKeke-orava, keke-agentit ja peikot lapsien opastajina

Ylämaalle ja Uus-Lavolaan koottiin kasvattajista koostuvat tiimit ja lapsiraadit, jotka yhdessä suunnittelivat ja järjestivät päiväkoteihin valittujen vihreiden teemojen mukaista toimintaa. Päiväkodeissa opastettiin teemojen lisäksi myös muihin kestävän kehityksen aiheisiin.

Ylämaalla teemaksi valittiin energiasäästäminen.

– Vietimme muun muassa kansainvälistä vesipäivää ja opetimme lapsia vedenkulutukseen ja energiasäästämiseen liittyvissä asioissa. Lapsille kerrottiin esimerkiksi, ettei vesihanaa tarvitse kääntää täysille, vaan pienet kädet voi pestä pienellä vesimäärällä. Lisäksi lapset oppivat lähtiessään sammuttamaan valot huoneista.

– Päiväkodissamme seikkailee myös Serlan sponsoroima Keke-orava, joka tarkkailee esimerkiksi kierrätykseen ja energiankulutukseen liittyviä asioita. Orava puhuu vain aikuisille, jotka sitten kertovat oravan vinkit ja neuvot lapsille. Hän muun muassa muistuttaa, miten lautaselle otetaan vain se määrä ruokaa, kuin jaksaa itse syödä, Inkinen-Tapio sanoo.

Uus-Lavolassa kuluneen toimintakauden teemana oli jätteiden vähentäminen. Piitulainen kertoo, että lapsille järjestettiin erilaisia tapahtumia, tempauksia ja teemapäiviä.

– Käytimme rahaa tavaroiden sijasta elämyksiin. Lapsien toiveesta järjestettiin esimerkiksi toripäivä, jossa pääsi maistelemaan kasviksia ja marjoja. Siinä samalla käytiin läpi, mitä lajitellaan mihinkin.

– Lapsille luettiin satua peikoista, jotka opettavat, minkä värisen haalarin omaavalle peikolle annetaan mitäkin asioita kierrätettäväksi. Meillä oli myös keke-agentteja viittoineen ja laseineen, jotka lensivät ryhmistä toisiin tarkkaillen, oliko jätteet kierrätetty oikein ja valot sammutettu.

Vihreä lippu -toiminnan ja kestävää kehitystä painottavan kasvatuksen avulla päiväkodeissa saatiin hienoja tuloksia aikaiseksi. Esimerkiksi veden- ja paperinkulutus on vähentynyt merkittävästi.

– Meillä Uus-Lavolassa saatiin myös biojätettä vähennettyä. Kun lapset söivät itse ottamansa ruoka-annoksen kokonaan, he saivat palkinnoksi helmen, joita kerättiin yhteiseen purkkiin. Helmiä ei kerätty siis vain itselle, vaan koko porukalle yhteiseen pottiin ja tavoitteiden täyttyessä pidettiin juhlat. Lapset keräsivät helmiä todella innokkaasti, Piitulainen iloitsee.

Hyviä käytäntöjä halutaan vahvistaa

Vihreän lipun käyttöoikeuden voi saada aikaisintaan vuoden kuluttua toiminnan aloittamisesta, ensimmäisen projektin päätteeksi. Vihreän lipun käyttöoikeus on perustasolla voimassa vuoden ja kestävällä tasolla jopa kaksi vuotta kerrallaan. Sen aikana tulee toteuttaa uusi ohjelman kriteerit täyttävä projekti saadakseen jatkoa sertifikaatin käyttöoikeudelle.

Vihreä lippu halutaan säilyttää Ylämaalla ja Uus-Lavolassa jatkossakin. Tulevan toimintakauden suunnittelu on jo käynnissä.

– Olemme tehneet jo aiempina vuosina monipuolisesti kaikkea aiheeseen liittyvää. Ensi vuoden teema on vielä mietinnässä, mutta tarkoituksena on vahvistaa jo perustettuja hyviä käytäntöjä ja tuoda siihen rinnalle jotain uutta, Ylämaan päiväkodin apulaisjohtaja Pirre Inkinen-Tapio valottaa.

– Ylämaalla perheet ovat olleet aktiivisesti mukana. Uus-Lavolassa haluamme päästä samaan, joten pyrimme saamaan perheitä entistä paremmin mukaan. Yhtenä ajatuksena on jakaa kestävän kehityksen ajattelua perheisiin keke-agenttien ja peikkosadun mukana, Uus-Lavolan toimintayksiköstä vastaava johtaja Sari Piitulainen avaa.

Kuva: Mäntylän päiväkodin Ylämaan toimintayksikön Vihreä lippu -ajatuksia

Lisätietoja:

Mäntylän päiväkodin Ylämaan toimintayksikön apulaisjohtaja Pirre Inkinen-Tapio
puh. 040 821 3969, pirre.inkinen-tapio(a)lappeenranta.fi

Sammontalon päiväkodin johtaja Sari Piitulainen
puh. 040 480 5633, sari.piitulainen(a)lappeenranta.fi


Lisätietoja Vihreä lippu -ohjelmasta:


Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi
Iitu Kiminki, Vihreä lippu -ohjelmapäällikkö
puh. 050 441 2334
iitu.kiminki@feesuomi.fi

www.vihrealippu.fi