Etusivu PalvelutLappeenrannan työllisyys ja yritysten liikevaihto olivat reippaassa kasvussa ennen koronaa
Ajankohtaista
20.11.2020 14.38

Lappeenrannan työllisyys ja yritysten liikevaihto olivat reippaassa kasvussa ennen koronaa

Tilastokeskuksen julkaisemat vuoden 2018 työpaikkatilastot ovat mukavaa luettavaa: Lappeenrannan työpaikkojen määrä kasvoi vuodesta 2017 runsaalla 700 työpaikalla ja niiden kokonaismäärä oli 32 260. Kehitys noudatteli koko maan kasvua.

– Eniten kasvua oli teollisuudessa, sote-palveluissa sekä hallinnossa, kertoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.
– Hienoista laskua oli puolestaan tukku- ja vähittäiskaupassa sekä taide- ja viihdealalla, Heinonen jatkaa.
– Työpaikkojen väheneminen oli kuitenkin maltillista ja jakautui usealla sektorille.

savua ja rakentamista 426x320.jpgTyöpaikkojen lisääntyminen heijasteli paikallisen yritystoiminnan liikevaihdon nousua, sillä kaupungin tilaaman Lappeenrannan toimialakatsauksen 2020 mukaan myös se kasvoi vahvasti vuosina 2018–2019.

– Teollisuudella on Lappeenrannassa suuri merkitys liikevaihdolla mitattuna, Heinonen kertoo.
– Toimialan liikevaihto, 2 230 milj. euroa vuonna 2019, vastaa 42 % alueen kaikkien yritysten liikevaihdosta.

Myös rakentaminen kasvoi vakuuttavasti vuoden 2019 kevääseen asti, kaupan sekä majoitus- ja ravitsemisalat olivat maltillisemmassa kasvussa.

Koronasta huolimatta Lappeenrannan työttömyysaste pärjää hyvin vertailussa

Korona on vaikuttanut niin työvoima- kuin liikevaihtolukuihin koko maassa. Toimialakatsaus 2020 osoittaa, että työpaikkojen määrä Lappeenrannassa supistui vuodesta 2019 vuoteen 2020 noin 700:lla. Myös yritysten liikevaihto laski vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla 10 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Vain rakentaminen jatkaa reilusti plussalla.

– Eniten liikevaihto on pudonnut vuoden 2020 alkupuoliskolla teollisuuden toimialalla; 17 %, Heinonen sanoo.
– Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemisalan liikevaihto laski 5 % ja liike-elämän palveluiden vajaat 4 % vuotta aiemmasta.

Hyvä uutinen on se, että tuoreimmat työttömyystilastot osoittavat Lappeenrannan suhteellisen aseman parantuneen suurten kaupunkien työttömyysasteen vertailussa koronakriisistä huolimatta.

– Syyskuussa vain Seinäjoella, Kuopiossa ja Hämeenlinnassa oli Lappeenrantaa parempi työttömyystilanne, Heinonen iloitsee.
– Syyskuussa 2020 Lappeenrannan työttömyysaste oli 11,7 %, kun se koko maassa oli 12 %.

Lappeenrannan työttömyysasteen suhteellisen aseman paraneminen Venäjän matkailun tyrehtymisestä huolimatta antaa uskoa siihen, että koronasta toipumisen jälkeen kysynnän vilkastuminen aktivoi alueen yrityksiä nopeaan kasvuun.

Lisätiedot:

Kehitysjohtaja Markku Heinonen, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 581 1998
markku.heinonen(at)lappeenranta.fi