Etusivu PalvelutLappeenrannan uusi kaupunginsihteeri aloitti työnsä: Tuomo Sallinen tekee nopeita päätöksiä, mutta maltilla
Ajankohtaista
13.10.2020 14.10

Lappeenrannan uusi kaupunginsihteeri aloitti työnsä: Tuomo Sallinen tekee nopeita päätöksiä, mutta maltilla


Oikeustieteen maisteri ja varatuomari Tuomo Sallinen on sydämeltään ja juuriltaan itäsuomalainen. Sen vuoksi hänestä oli luontevaa muuttaa Ruokolahdelta Lappeenrantaan. Hänen mielestään kunta-alalla tehdään merkityksellistä ja hyvää työtä.

Sallinen leikattu.jpgVastikään Lappeenrannan kaupunginsihteerinä aloittanut Tuomo Sallinen oppi työteon jo pikkupoikana. Siksi se, että hän on vain 31-vuotiaana ehtinyt tekemään uskomattoman määrän asioita, tuntuu ymmärrettävältä.

- Isä, joka oli pappi, vei minut usein mukanaan töihinsä, Sallinen muistelee.
- Jo silloin opin edustamaan erilaissa tilaisuuksissa, hän nauraa.

Käynnit isän työmaalla vaihtuivat aikanaan mansikanpoimintaan ja -myyntiin sekä myöhemmin iän ja voiman karttuessa rakennushommiin. Oli itsestään selvää, että töitä tehdään – ei pelkästään rahan takia, vaan siksi, että utelias, kaikesta kiinnostunut nuorukainen halusi oppia koko ajan uusia asioita.

Tuomon oppivuodet

Jossain vaiheessa iisalmelainen Sallinen suunnitteli opiskelevansa isänsä tavoin papiksi, mutta teinivuosina yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa enemmän ja Sallinen haki ja pääsi oikeustieteelliseen Itä-Suomen yliopistoon.

- Suoritin notaarin työharjoittelun Iisalmessa ja tein vuosien saatossa aika vaativiakin hallinnollisia tehtäviä kaupungissa, Sallinen muistelee.
- Iisalmesta siirryinkin sitten Kiuruvedelle kaupunginsihteeriksi.

Kiuruvedellä Sallinen vietti kaksi ja puoli vuotta ja suoritti samalla oikeustieteen maisterin tutkinnon ja auskultoi myöhemmin varatuomariksi Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

- Nekin olivat työntäytteisiä vuosia, mutta muistelen aikaa erittäin myönteisesti ja pidän Kiuruveden jaksoa monenlaisen oppimisen ja kypsymisen aikana.

Vuodesta 2018 viime kesään asti Sallinen toimi Ruokolahden kunnanjohtajana, ja kun Lappeenrannan kaupunginsihteerin paikka tuli hakuun, hän ei epäröinyt lähettää papereita. Sallinen lopetti työt Ruokolahdella syyskuun viimeisenä päivänä juuri ennen kuin sähköposti lakkasi toimimasta. Seuraavana aamuna hän astui Lappeenrannan kaupungintalolle.

Lappeenranta on maakunnan keskus

Tuore kaupunginsihteeri asuu Rakuunamäellä. Kuntoa hän hoitaa kuntosalilla ja aivoja lukemalla.

- On kyllä hienoa elää näin upeassa ympäristössä; samalla luonnon sekä palveluiden äärellä, Sallinen sanoo.
- Ehkä me täällä asuvat emme osaa tarpeeksi arvostaa kaikkea hyvää ja kaunista, kun se on meille itsestään selvää.

Itsestään selvää Salliselle on myös se, että Lappeenranta on Etelä-Karjalan kasvukeskus ja hallinnollinen sydän.

- Kyllä Lappeenrannalla on vastuu koko alueen kehittämisestä, Sallinen miettii.
- Meidän valintamme ja satsauksemme on tehtävä laajempaa kontekstia ajatellen, niin alueellisesti kuin ajallisesti.

Ruokolahdelle Sallista pidettiin nopeana ja määrätietoisen päätöksentekijänä. Silti Sallinen peräänkuuluttaa myös malttia päätöksentekoon. Hyviinkään hankkeisiin ei kannata rynnätä suin päin.

- Puoli vuottakin on kovin lyhyt aika päättää isoista ja pitkäjänteisistä asioista, hän sanoo.
- Olen iloinen siitä, että täällä asioista pystytään ja uskalletaan keskustella avoimesti eri kantoja kuunnellen. Päätökset tehdään demokratian sääntöjen ja lakien mukaisesti ja lopputulokseen on sitten kaikkien tyytyminen.

Sallinen sanoo, että hän on päässyt sisään työhön hyvin. Niin luottamus- kuin virkahenkilötkin toivottivat hänet lämpimästi tervetulleeksi.

- Olen saanut sellaisen käsityksen, että täällä otetaan avosylin vastaan niin uudet tekijät kuin ideatkin, Sallinen sanoo.
- Se on tärkeää tulevan menestyksen kannalta, joka ei todellakaan ole itsestään selvää, kun maakunnan väki vähenee ja vanhenee ja rahat ovat tiukalla.

Erityisen iloinen Sallinen on LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun raikkaasta ja rohkeasta asenteesta ja sen myötä tulleesta menestyksestä. Kun tutkimuksen kärjet on huolella valittu ja niihin satsataan, elinkeinoelämä lähtee mukaan ja syntyy työpaikkoja ja uusia tuotteita.

- Alueella on jo pitkään liputettu kestävän kehityksen puolesta ja se näkyy myös kaupungin strategiassa, Sallinen iloitsee.
- Kun kaikki toimijat tähtäävät samaan suuntaan, saadaan hyviä tuloksia.

Sallinen luo toiveita myös ympärivuotisen matkailun kehittämiseen ja moneen muuhun uudenlaiseen liiketoimintaan.

- Koronakriisi on pakottanut meidät etsimään ihan uusia ideoita monella saralla ja katson tulevaisuuteen hyvin luottavaisena ja toiveikkaana.

Johtaminen on muutakin kuin lakiosaamista

Kaupunginsihteerin toimenkuva on laaja. Hän toimii kaupunginjohtajan ensimmäisenä varahenkilönä ja konsernihallinnon operatiivisen tason päällikkönä. Tämän lisäksi kaupunginsihteeri vastaa asioiden valmistelusta kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle sekä niiden täytäntöönpanosta. Tehtävään kuuluu myös omistajaohjaus- ja hallitusvastuita konserniyhtiöissä.
Näissä töissä on hyvä tuntea Suomen lait.

Kysyttäessä oliko oikeustieteen tutkinnosta hyötyä virkaan valinnassa – edellisellä kaupunginsihteerillä Juha Willbergillä on myös juridinen koulutus – Sallinen naurahtaa.

- Ei siitä haittakaan ole. Kaupunginsihteerit ovat melko perinteisesti olleet juristeja, hän kertoo.
- Tosiasia kuitenkin on, että johtamiseen tarvitaan paljon muutakin osaamista.

Tällä Sallinen viittaa muun muassa talouden tuntemiseen ja päätöksentekokykyyn. Tosin nämäkään taidot eivät riitä, ellei johtajalla ole kykyä asettua muiden asemaan ja nähdä asioita muiden kantilta.

- Onneksi olen saanut tehdä paljon erilaisia töitä ja niistä lähes viisi vuotta kunnallisen päätöksenteon ytimessä, se on opettanut paljon, Sallinen sanoo hyvillään.

Monen vuoden kokemus auttaa Sallista toimeen kuuluvissa lukuisissa muissa vastuissa kuten siinä, että hän vastaa konsernihallinnon asiakirjahallinnon, assistenttipalvelujen, hankintojen ja kilpailuttamisen, tietohallinnon, osallisuuden sekä turvallisuus- ja riskienhallinnan vastuualueista ja niiden toiminnanohjauksesta sekä toimii ao. tiimivetäjien hallinnollisena esimiehenä.

- Olen myös kiinnostunut ihmisistä ja tunnen suurta innostusta siitä, että kaupungin organisaatio on niin tavattoman monimuotoinen paitsi osaamisen, myös ihmisten suhteen. Täällä tehdään merkityksellistä ja hyvää työtä, Sallinen sanoo lopuksi.