Etusivu PalvelutLappeenranta alkaa myöntää yksinyrittäjille korona-avustuksia – haku on käynnissä
Ajankohtaista
17.4.2020 15.35

Lappeenranta alkaa myöntää yksinyrittäjille korona-avustuksia – haku on käynnissä

Valtioneuvosto on myöntänyt kunnille 250 miljoonan euron suuruisen avustuspaketin yksinyrittäjien tukemiseksi.

ilmakuva 870x489.jpgLappeenrannan kaupunki saa avustuspaketista oman osuutensa, josta korona-avustuksia maksetaan Lappeenrannassa toimiville yksinyrittäjille.

Kaupunki alkaa myöntää toiminta-avustuksia Lappeenrantaan rekisteröityneille yksinyrittäjille. Yrittäjäkohtaisen kertakorvauksen määrä on 2000 euroa ja sitä voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 16.3. – 31.8.2020.

Koronavirustilanteen vuoksi haastavaan taloustilanteeseen joutuneet yksinyrittäjät voivat hakea avustusta sähköisesti Wirman verkkosivustolla olevalla lomakkeella. Viimeinen hakupäivä on 30.9.2020.

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Käsittelyn etenemisestä lähetetään hakijalle sähköpostiviestejä. Hakijalta pyydetään tarvittaessa lisätietoja sähköpostitse.

Edellytysten tulee täyttyä, jotta avustusta voidaan myöntää


Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta. Yksinyrittäjällä ei ole myöskään palveluksessaan palkattua työvoimaa.

Wirma yrityspalveluiden yrityspalvelupäällikkö Eeva Pihlajaniemen mukaan avustusta voidaan myöntää, kun tietyt edellytykset täyttyvät.

- Hakijoiden tulee osoittaa hakulomakkeella tarvittavien liitteiden sekä sanallisten arvioiden ja kuvausten perusteella, että myöntämisedellytykset täyttyvät.

Harkinnanvaraisen korona-avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 16.3.2020 jälkeen.

- Merkittävänä heikentymisenä voidaan pitää sitä, että myyntituotot ovat laskeneet 30 % tai enemmän, Pihlajaniemi sanoo.

Avustuksen edellytyksenä on lisäksi päätoiminen yrittäjyys, jolloin ei tule olla muuta tuloa, kuten eläke- tai palkkatuloa työsuhteesta. Päätoiminen yrittäjyys on määritelty siten, että hakijan tulee olla joko YEL-vakuutettu tai osoittaa vähintään 20 000 euron yrittäjätulo tai laskutus.

Ehtona on myös, että yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan koronatilanteen jälkeen.

- Yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan toimintaan, mikäli yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai ennakkoveroilmoitukseen perustuen, Pihlajaniemi tarkentaa.

Mikäli yksinyrittäjällä on verovelkaa, hänellä tulee olla Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi.

Kannattavan toiminnan arvioinnissa voidaan ottaa huomioon yksinyrittäjän selvitys poikkeuksellisesta tilanteesta vuonna 2019.
Avustusta ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä.

Mikäli yksinyrittäjällä on useita yrityksiä, joissa hän työskentelee yksin, avustusta myönnetään sille yritykselle, jossa yrittäjä työskentelee päätoimisesti.

Avustusta voi hakea rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyysturvan kanssa. Mikäli yrityksessä on useita yrittäjäasemassa olevia henkilöitä, jotka eivät ole palkansaajan asemassa eli työsuhteessa, kuuluvat nämä yrittäjät ELY-keskusten tukipalveluiden piiriin.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki, Wirma yrityspalvelut, yrityspalvelupäällikkö Eeva Pihlajaniemi
puh. 044 052 3056, eeva.pihlajaniemi(a)lappeenranta.fi

Yksinyrittäjille suunnatun tuen haku Lappeenrannassa: https://www.wirma.fi/korona-apu/yksinyrittajan-tuki

Työ- ja elinkeinoministeriön infosivu yksinyrittäjille: https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronasta-ja-yksinyrittajista

Infoa yrittäjille koronatilanteeseen liittyen: https://www.wirma.fi/korona-apu