Etusivu PalvelutYmpäristöLappeenranta hankkii jatkossa kaasu- ja sähköautoja
Palvelut
Valitse taso
Ajankohtaista
24.3.2017 11.35

Lappeenranta hankkii jatkossa kaasu- ja sähköautoja

Lappeenrannan kaupunki, kaupungin konserniyhtiöt ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) haluavat jatkossa hankkia pääosin uusiutuvalla energialla käyviä autoja, eli kaasu- ja sähköautoja. Tavoitteena on, että fossiilista polttoainetta käyttäviä autoja hankittaisiin jatkossa vain erillissyistä. Näin kaupunkikonserni haluaa edistää liikenteen päästöjen vähentämistä ja uusiutuvaan energiaan siirtymistä Etelä-Karjalassa.
Sähköauton lataus_352x235.jpg 
 Sähköauton lataus  Kuva: Minna Kivistö

─ Haluamme uusia konsernin ajoneuvojen hankintakriteerit kestävää kehitystä edistäviksi. Jatkossa huomioimme autojen hankinnoissa voimakkaammin ympäristökriteerit ja autojen käytönaikaiset taloudelliset elinkaarivaikutukset, sanoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Käytännössä ympäristöä suosivia autoja hankitaan jo vuoden 2017 aikana noin 15─25 kappaletta. Määrään sisältyy henkilö-, paketti- ja pienoiskuorma-autoja. Pääsääntöisesti autohankinnat tehdään pitkäaikaisina vuokra- eli leasing-sopimuksina. Tarkoitus ei ole tehdä isoa kertahankintaa, vaan ajoneuvokanta uusiutuu asteittain, kun käytöstä poistuvat autot korvautuvat uusilla.

Kaupunkikonsernissa voidaan jatkossakin hankkia fossiilista polttoainetta käyttäviä autoja, jos tiettyyn käyttötarkoitukseen ei ole saatavilla uusiutuvalla energialla käyvää autoa. Muun muassa raskaan liikenteen erikoisajoneuvot voivat olla tällaisia. Fossiilista polttoainetta käyttävä auto voidaan hankkia myös silloin, jos sen hankinta- ja käyttökustannukset alittavat uusiutuvalla energialla käyvän auton kustannukset.

Kaasuautoja katukuvaan

Alkuvaiheessa kaupunkikonserni panostaa kaasuautoihin ja synnyttänee näin myös markkinoita omassa maakunnassa tuotettavan kaasun käytölle. Myöhemmin kuvaan astunevat voimakkaammin sähköautot.

─ Kaasuauton leasing-hinta on nyt tasan sama kuin polttoaineauton, mutta sen käyttö on perinteistä polttoaineautoa edullisempaa. Lisäksi kaasutankkausasemia on jo Lappeenrannassa ja Imatralla, ja niitä avautunee tulevaisuudessa lisää, avaa Heinonen.

Ympäristötoimen sähköauto_kuva Ville Reinikainen_410x230.jpg 
 Ympäristötoimen sähköauto  Kuva: Ville Reinikainen
Pohjimmiltaan ajoneuvokannan uudistuksessa on kyse siitä, että kaupunkikonsernin pakollinen liikkumistarve halutaan hoitaa niin ympäristöystävällisesti ja kokonaisedullisesti kuin mahdollista.

Tavoitteena on myös kasvattaa maakunnan energiaomavaraisuutta ja lisätä ympäristö- ja energia-alan yritysten työpaikkoja. Lisäksi kun Lappeenrannan Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamo aikanaan valmistuu, toiveissa on aloittaa biokaasun tuottaminen yhdyskuntalietteistä.

─ Hiilineutraaliuden ja resurssiviisauden edelläkävijänä haluamme rohkaista myös alueen eri toimijoita ja etenkin liike-elämää miettimään omia tulevia hankintojaan ja tarpeitaan, tiivistää Heinonen.

Ajoneuvouudistusten lisäksi Lappeenrannan kaupunki aikoo lähitulevaisuudessa myös lisätä aurinkovoiman käyttöä sen omissa kiinteistöissä, jopa kolminkertaiseksi nykyisestä.

Lisätietoja:

Lpr:n kaupunki, kehitysjohtaja Markku Heinonen, p. 040 581 1998, markku.heinonen@lappeenranta.fi
Eksote, logistiikkapäällikkö Henna Granqvist, p. 040 146 3275, henna.granqvist@eksote.fi