Etusivu KaupunkimmeStrategiaLappeenranta monimuotoistaa viheralueita niittyjen avulla
Valitse taso
Ajankohtaista
14.3.2019 13:30

Lappeenranta monimuotoistaa viheralueita niittyjen avulla

Lappeenrannan kaupunki on aloittanut suunnittelun niittyverkoston kehittämiseksi kaupungin viheralueilla. Keskeisenä tarkoituksena hankkeessa on luonnon monimuotoisuuden lisääminen sekä samalla asukkaiden osallistaminen ympäristön suunnitteluun.

Kaupungin viheralueiden kehittäminen monimuotoisemmiksi kasvillisuuden osalta lisää samalla eliölajeja ja se on keino nostaa viheralueiden merkitystä ja arvoa. Monimuotoiset viheralueet voivat vähentää kaupunkiympäristöstä johtuvia terveysriskejä parantamalla ilman ja veden laatua, vaimentamalla melua ja lieventämällä sään ääri-ilmiöiden (lämpöaallot, rankkasateet) vaikutuksia, kertoo kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.

− Monimuotoiset viheralueet tukevat ja edistävät terveyttä ja hyvinvointia mahdollistaen stressin lieventymisen, rentoutumisen ja fyysisen aktiivisuuden. Viheralueet parantavat myös sosiaalista vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä ja esimerkiksi immuunitoimintaa.

Linnoituksen niitty_kuva Anna Vuori_448x336.jpgHankkeen hyödyt kestävän kehityksen kannalta

Maisemaniityt ovat puuttomia tai puoliavoimia kasvilajistoltaan monipuolista kukkivaa niittykasvillisuutta, mitä hoidetaan niittämällä tai laiduntamalla.
Kestävän kehityksen kannalta hankkeen ekologinen vaikutus on luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja sosiaalinen vaikutus maiseman merkityksellisyyden ja kokemuksellisuuden monipuolistaminen. Näiden lisäksi taloudellinen hyöty tulee resurssitehokkuudesta, sanoo Tolonen.

− Niittyalueiden hoito on edullista verrattuna säännöllisesti ruohonleikkuun piiriin kuuluviin nurmialueisiin. Kaupungin rakennetuista viheralueista, joissa on säännöllisen ruohonleikkuun piiriin kuuluvia nurmialueita, osa voidaan muuttaa maisemaniityksi. Tulevista uusista viheralueista voidaan jo rakentamisvaiheessa tehdä niittyjä.

Suunnittelussa mukana asukkaat

Kaupunki on aloittanut niittyverkoston kehittämishankkeen nyt selvitys- ja tavoiteohjelman laatimisella. Seuraavaksi tehdään ohjeet rakentamis- ja hoitotoimenpiteistä. Niittyverkoston suunnitteluvaihe kestää 6 kuukautta ja toteutus 1–5 vuotta.

Suunnitteluvaiheessa tavoitteena on asukkaiden osallistaminen hankkeeseen. Vuorovaikutuksen tarkoituksena on luoda yhteisöllinen ja innostava ilmapiiri projektin ympärille. Suunnittelussa hyödynnetään alueen asukkaiden ja toimijoiden näkemyksiä niittyverkoston kehittämisestä.

− Kokemuksellinen tieto on tärkeässä roolissa, jotta niittyverkosto koetaan omaksi ja luontevaksi osaksi kaupunkia sen asukkaiden ja toimijoiden keskuudessa, sanoo Tolonen.

Lisätietoja:

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen
p. 0400 856 066, hannu.tolonen(at)lappeenranta.fi

Kuvateksti: Linnoituksen niitty. Kuvaaja Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirin aluepäällikkö Anna Vuori