Etusivu PalvelutLappeenrantalaisilla työnantajilla ja nuorilla positiiviset kokemukset kesätyöseteleistä ja Duunituesta
Ajankohtaista
17.6.2020 11.05

Lappeenrantalaisilla työnantajilla ja nuorilla positiiviset kokemukset kesätyöseteleistä ja Duunituesta

Lappeenrannan kaupunki tuki nuorten kesätyöllistymistä jakamalla yhteistyössä OP Etelä-Karjalan kanssa kesätyöseteleitä 2003–2005 syntyneille. Kaupunki jakoi myös niin ikään nuorten kausityöllistymistä tukevia Duunituki-seteleitä 1991–2005 syntyneille lappeenrantalaisille.

Kaikki jaossa olleet 270 kesätyöseteliä ja 100 Duunituki-seteliä jaettiin loppuun. Niiden lisäksi Taipalsaarelle jaettiin 10 kesätyöseteliä, jotka olivat kokonaan OP Etelä-Karjalan sponsoroimia. Setelien jakamisesta vastanneen Ohjaamo Lappeenrannan ohjaamonuorisotyöntekijä Anni Tahvanainen kiittelee sekä aktiivisia nuoria että työnantajia.

Kesätyöseteli Anton Kylkilahti_kuva Gasthaus Kantolankulma_350x363.jpeg- Yrittäjillä on koronasta johtuvista haastavista ajoista huolimatta suuri halu työllistää nuoria. He kokevat nuorille tarjotut kesätyöt tärkeiksi työelämän ensiaskeleiksi. Yhteistyö yrittäjien kanssa on ollut sujuvaa.

- Vaikka monet kesätöiden ajankohdat ovat muuttuneet, on joustoa löytynyt kesätyöllistämiseen niin kaupungilta, nuorilta kuin työnantajilta. Nuoret ovat hakeneet kesätöitä ihailtavalla sinnikkyydellä, vaikka paikkoja on voinut mennä alta useampikin.
Gasthaus Kantolankulma tarjoaa nuorille remontti- ja siivoustöitä

Majoituspalveluja tarjoava Gasthaus Kantolankulma palkkasi kesätyösetelin avulla töihin kaksi lappeenrantalaisnuorta. Heistä toinen, Anton Kylkilahti, on työrupeamansa aikana maalannut roskakatoksen, irrottanut laattoja ja tapettia sekä tehnyt muita remonttihommia. Toinen nuori aloittaa puolestaan myöhemmin kesällä siivoustöissä.

- Kesätyöseteli helpotti työnsaantia ja uskon, että tämän vuoden kesätyö auttaa minua varmasti ensi vuoden kesätyön etsinnässä, Kylkilahti kertoo.

Antonin työnantaja, Kantolankulman Kati Pasanen kokee, että nuorista on iso apu majoitusliikkeen toiminnassa.

- Meistä on tärkeää työllistää nuoria tarjoten heille tärkeää työkokemusta ja näkökulmaa yrittäjän arkeen. Valitsimme töihin sellaiset reippaat ja oma-aloitteiset nuoret, jotka eivät ole aiempina kesinä olleet mukana työelämässä. Pienessä yrityksessä he pääsevät tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä.

Kantolankulma oli ensimmäistä kertaa mukana työllistämässä nuoria kesätyösetelin avulla.

- Työllistäminen setelin avulla sujui hienosti ja saimme myös nopeasti vastauksia Ohjaamosta erilaisiin seteliä koskeviin kysymyksiin, joita meidän tuli ensi kertaa mukana olevana varmistaa. Haluamme ehdottomasti olla mukana myös ensi vuonna, Pasanen sanoo.

 

Fc LaPan kesätyöntekijät vetävät kerhoja ja kykykouluja


Jalkapalloseura Fc LaPa työllistää kesällä nuoria niin Duunituen kuin kesätyösetelinkin avulla. Seuran kahdeksan kesätyöntekijää toimivat ohjaajina lapsille suunnatuissa kerhoissa ja seuran omille junioripelaajille tarkoitetuissa kykykouluissa. Osa nuorista tekee myös soveltuvia toimistotöitä sekä pitää huolta varastosta ja varusteista.

Harraste- ja valmennuspäällikkö Markku Timonen kertoo, että nuorisotyöllistämisen tukimuodot ovat tärkeitä, sillä seuran kesäajan toimintaa olisi ollut mahdotonta toteuttaa nyt järjestettävässä laajuudessa ilman kesätyönuoria.

- Haluamme myös tietysti tukea ja auttaa innokkaita nuoria saamaan arvokasta työkokemusta. Lapsille suunnatuissa kerhoissa kesätyöntekijämme oppivat ohjaamaan lapsia ja he voivat saada ohjaustyön ansiosta samalla kipinän esimerkiksi liikunta-alan koulutukseen.

- Koronasta huolimatta nuorten työllistäminen kesätyö- ja Duunitukiseteleillä sujui hyvin ja saimme aina tarpeen vaatiessa sujuvasti yhteyden tukiasioista vastaaviin henkilöihin. Olemme varmasti mukana myös ensi vuonna.

Fc LaPan kesätyöntekijät kokevat, että ohjaustyö on ollut mielekästä ja työllistymistä tukevista seteleistä oli huomattavasti apua kesätyön löytämiseksi.

Fc LaPan kesätyöntekijät Amiksen kentällä_kuva Minttu Kokko Lpr kaupunki_435x290.jpg- Duunituki on mielestäni hieno ele kaupungilta nuorille, toteaa Riku Metso.

- Minulle jäi hyvät kokemukset Duunituki-setelistä. Setelin hakeminen ja sen saaminen sujui nopeasti ja helposti, Leevi Kohonen jatkaa.

Kohosen mielestä liikunnan parissa työskentely tukee varmasti hänen tulevaisuuden urahaaveitaan. Samoilla linjoilla on myös Duunituen avulla Fc LaPaan kesätyöllistynyt Elina Pakanen.

- Jatkoa ajatellen tämä kesätyöpaikka antaa hyvin suuntaa siitä, mitä haluaisi ehkä jatkossakin opiskella tai tehdä työkseen. Duunituki mahdollistaa myös eri alojen kokeilun, joten se voi auttaa valitsemaan mieleisen alan, jolle voisi kouluttautua.

Kesätyösetelin avulla työllistynyt Senni Schemeikka on myös tyytyväinen kesätöihin Fc LaPassa.

- Ajattelen tämän kesätyön auttavan minua työelämässä tulevaisuudessa, sillä opin työskentelemään uusien ja eri-ikäisien ihmisten kanssa. Opin myös ottamaan paljon vastuuta, johon sisältyy muun muassa harjoitusten suunnittelu sekä harjoituksissa käyvistä lapsista huolehtiminen.

- Ohjaajan työssä saa nauttia samalla hyvästä ulkoilmasta ja olla oman harrastukseni parissa. Pienten lasten ohjaaminen on palkitsevaa, sillä he kertovat rohkeasti, että harjoituksissa oli hauskaa.

Kuva: Anton Kylkilahti on päässyt kesätöissä remonttihommiin. Kuva: Gasthaus Kantolankulma.
Kuva: Fc LaPan Veera Härkönen, Elina Pakanen ja Leevi Kohonen toimivat kesätöissä ohjaajina kerhoissa ja kykykouluissa.
Kuvaaja: Minttu Kokko, Lappeenrannan kaupunki.


Lisätietoja:

Ohjaamonuorisotyöntekijä Anni Tahvanainen
puh. 040 504 1945, anni.tahvanainen(a)lappeenranta.fi