Etusivu PalvelutLapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta Metkat-lastenkulttuuriviikolla
Ajankohtaista
12.11.2019 9.45

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta Metkat-lastenkulttuuriviikolla

”Jokaisen ihmisen persoonallisuuden ja identiteetin kunnioittaminen kuuluu ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien ja ylipäätään ihmisyyden ytimeen.” www.lapsenoikeudet.fi

LOP-poster004.png
Etelä-Karjalassa järjestettävä maakunnallinen Metkat-lastenkulttuuriviikko (vko 47) edistää lasten ja nuorten yhdenvertaisia oikeuksia kulttuuriin ja taiteeseen. Teemaviikolla halutaan muistuttaa luovan toiminnan välttämättömyydestä lapsen kehitykselle. Taide tukee lapsen ja nuoren identiteetin kasvua, kehittää kriittisen ajattelun, empatian ja sosiaalisen vuorovaikutuksen taitoja. Lapsen sosioekonominen tausta tai maantieteellinen sijainti ei saa vaikuttaa siihen, minkälaisia osallisuuden polkuja hänelle tarjotaan.

Valtakunnan lapsi- ja nuorisojärjestöt, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja valtion toimijoiden yhteinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto haluavat nostaa lapsen oikeudet koko maan kattavaksi teemaviikoksi ja muistuttaa lapsen ja nuoren oikeudesta olla oma itsensä. Valtakunnallisen teemaviikon ajankohta on sama kuin Etelä-Karjalassa perinteisesti järjestetyn maakunnallisen Metkat-lastenkulttuuriviikon. Lapsijärjestöjen valtakunnalliset kampanjat, kuten Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotinen historia (LOS30), Saan olla minä/Saat olla sinä, Liputa lapselle ja Lapsiystävällinen kunta, ovat Etelä-Karjalassa olleet Metkat-viikon ohjelmassa vuosittain.

akvarelli_4.jpgOikeus taiteeseen ja kulttuuriin koskee asuinpaikasta riippumatta jokaista lasta, myös niitä, jotka elävät vaikeiden kulkureittien päässä harvaan asutuilla seuduilla. Etelä-Karjalassa kuntien resurssit lastenkulttuuripalvelujen järjestämiseen vaihtelevat alueittain. Maaseutukunnissa ei ole varsinaisia kulttuuritoimen viranhaltijoita eikä kulttuurilaitoksia, ja matkat taajamiin ja maakunnan kahteen kaupunkikeskukseen voivat olla pitkiä. Myös kaupunkien haja-asutusalueilla on yhä enemmän lapsia, joiden on vaikea osallistua kulttuuritapahtumiin.

Maakunnallisella Metkat-lastenkulttuuriviikolla taide viedään lähelle lapsia ja nuoria, kouluihin, päivähoitoon, kerhoihin ja kaikille avoimiin tapahtumiin. Ohjelma on laajan yhteistyöverkoston voimin rakennettu ja on joko kokonaan maksutonta tai hyvin edullista.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 30v.-juhlavuonna Etelä-Karjassa vietetään 20.11. useita juhlallisia lipunnostotilaisuuksia eri puolilla maakuntaa. Lapsen oikeuksien päivä katsotaan vuodesta 2020 lukien vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

Imatralla järjestetään Unicefin ja Pelastakaa Lapset ry:n lipunnostotapahtuma, jossa palkitaan vuoden lapsellisin teko, Maria Mäntylä-Grand Suomen Unicefilta pitää puheen Lapsen oikeudet - mitä ne ovat?, trubaduuri Aaro Vuotila esiintyy lasten sanoittamiin säveliin ja taiteilija Veronika Romanovan pitää kuvataidepajaa. Kansanedustaja Niina Malm on mukana Imatran tilaisuudessa.

Lappeenrannassa Kansalaistorilla nostetaan lippu ja kuullaan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan tervehdyssanat sekä lasten oikeuksien laulu. Laulu on valmistunut Metkun Kulttuuripolun pajassa syksyn aikana lauluntekijä Mariina Niittymäen ohjauksessa Myllymäen koulun neljäsluokkalaisten ja Karhuvuoren viisivuotiaiden ryhmäläisten ajatusten pohjalta.
IMG_1917_300x225.JPG
Kansalaistorille valmistuu myös LOS30-videoteos ja Kirkkopuistoon Metkussa alakoulujen luovuusluotsina toimineen graafikko Emmi Sinkkosen Myllymäen ja Lappeen kouluilla ohjaamissa työpajoissa tehtyjä taidevalaisimia. Lappeenrannan kaupungintalon aulassa on kuvataitelija Viivi Kiiskisen ja varhaiskasvatuksen taideohjaaja Katariina Kerkkäsen lasten ja nuorten ryhmissä tehtyä taidetta lapsen oikeuksien teemoista.

Myös Ruokolahdella, Luumäellä, Lemillä, Savitaipaleella, Taipalsaarella, Rautjärvellä ja Parikkalassa liput nousevat salkoon ja lapset askartelevat heijastavia taidepuita päiväkotien, koulujen ja julkisten laitosten pihoille. Kirjastoissa, kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään näyttelyjä, työpajoja, konsertteja, esityksiä ja tapahtumina. Kunnissa tehdään aktiivisesti yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja MLL:n, Unicefin, Pelastakaa Lapset ry:n ja SPR:n kanssa.

Metkun ja DocPointin vuosittainen yhteistyö jatkuu Dokkino-dokumenttielokuvapäivänä 20.11. kulttuuritila Nuijamiehessä. Vuoden teema on Välitä ja vaikuta. Elokuvissa tutustaan lasten ja nuorten omiin vaikuttamisen mahdollisuuksiin ja pohditaan lasten ajatusten lisäksi myös sitä, mitä tarkoittaa muiden kuunteleminen ja huomioon ottaminen.

Metkun toimipisteessä Snellmaninkadulla on Lapsen oikeuksien ja Lappeenrannan 370-juhlavuoden teemoihin liittyvä taidenäyttely. Loistavassa näyttelyssä on esillä Pilvi Valtosen runollista sanataidetta, Viivi Kiiskisen tekstiiliteoksia sekä Tiinalotta Särmölän rautalankaveistoksia, puupiirroksia ja pimeässä hohtavaa UV-taidetta. Kiiskiseltä ja Särmölältä on mukana näyttelyvieraita osallistavia kosketeltavia teoksia, jotka rohkaisivat kaikenikäisiä toiminnallisiin taide-elämyksiin. Näyttelystä löytyy myös piirustuspiste, jossa kävijät voivat kuvittaa oman taideteoksen Valtosen runon inspiroimana. Metkat-viikolla näyttelyssä pidetään Loista pimeässä-heijastin-työpajaa ennakkoon ilmoittautuneille ryhmille.

Perjantaina 22.11. monet alueen kunnat osallistuvat myös Lapsi mukaan töihin -päivään, jolloin lapset pääsevät tutustumaan vanhempiensa työpaikkaan sekä työn tekemiseen.

Lappeenrannan kaupunki, joka on saanut Unicefilta Lapsiystävällinen kunta -statuksen, aloitti myös sisäisen ideakeräyksen, jonka tarkoituksena on haastaa kaupunkiorganisaation eri palvelut pohtimaan omassa toiminnassaan olevia lapsiystävällisiä toimintoja ja kehittämisideoita.

LOS-Twitter_2019_ylakoulu_510x255.jpg

Tutustu Lapsen oikeuksien ja Metkat-viikon tarjontaan eSaimaa ja eKarjala- tapahtumakalentereista: www.tapahtumat.ekarjala.fi/tapahtumat
https://esaimaa.fi/tapahtumat
ja/tai alueen toimijoiden Facebook-sivulta!

kulttuurikissa_sydän_läpinäkyvä_väritetty_252x349.png
Lisätietoja:

lastenmetku@lappeenranta.fi
ja
Minna Pirilä-Martti
toiminnanjohtaja
Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku
minna.pirila-martti@lappeenranta.fi
tel. +35840 1874331
Snellmaninkatu 2, 53100 Lappeenranta
www.lastenmetku.fi
www.lastenkulttuuri.fi
www.taidetestaajat.fi
www.lapsenoikeudet.fi