Etusivu PalvelutLauritsalan koulun taidekilpailun on voittanut ehdotus ”Ikkuna tulevaisuuteen”
Ajankohtaista
12.6.2020 11.30

Lauritsalan koulun taidekilpailun on voittanut ehdotus ”Ikkuna tulevaisuuteen”

Sanna-Mari Kaipion teos ”Ikkuna tulevaisuuteen” on voittanut taidekilpailun, jonka YIT järjesti yhteistyössä Lappeenrannan toimitilat Oy:n, Lappeenrannan kaupungin ja Kaakon taiteen kanssa. Kilpailun tavoitteena oli löytää ideoita Lappeenrannan Lauritsalaan rakennettavan koulun julkisivuun toteutettavaksi teokseksi.

Sanna-Mari Kaipio Ikkuna tulevaisuuteen.jpeg

Kuvassa Sanna-Mari Kaipion teos "Ikkuna tulevaisuuteen"

Lauritsalan koulun taidekilpailussa toiseksi sijoittui Hanna Ryynäsen teos ”Lintukoto” ja kolmanneksi Jouni Viljakaisen teos ”Viisauden vartija”. Kunniamaininnan saivat Aiju Salmisen ehdotus ”Linnut”, sekä Jarkko Liutun ehdotus ”Perintö”.

Hanna Ryynänen Lintukoto.jpg

Kuvassa Hanna Ryynäsen "Lintukoto"

Jouni Viljakainen Viisauden vartija.jpg

Kuvassa Jouni Viljakaisen Viisauden vartija

Taidekilpailussa haettiin Lauritsalan uuden koulun julkisivuihin toteuttavaa teosta, jonka päämateriaali on rakennuksen mukaisesti tiili. Taiteilijoiden oli mahdollista hyödyntää myös muita materiaaleja ja tekniikoita osana teosta. Lauritsalan uuden koulun on suunnittelut Arkkitehtitoimisto Perko Oy.

Jarkko Liutu Perintö.jpg

Kuvassa Jarkko Liutun "Perintö"

Voittanut ehdotus käsittelee koulun merkitystä

Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 valmistuneen Sanna-Mari Kaipion kilpailuehdotuksessa erivärisistä tiilistä muodostuu rakennuksen seinään ikkunasta lähtevä valokeila, joka näyttää heijastavan valoa koulun sisältä.

Palkintolautakunta korosti arviossaan erityisesti Kaipion teoksen tarinallisuutta ja piti koulun sisätilojen ja sisällön näkyväksi tekemistä arvokkaana. Teosehdotus tuo palkintolautakunnan mielestä positiivisen ja värikkään lisän yksiväriseen rakennukseen ja istuu hyvin sen arkkitehtuuriin.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä iloitsee voittaneesta teoksesta.

- Värimaailmaltaan ja ilmeeltään raikas teos leikittelee ajatuksella, jossa valokeila onkin lähtöisin koulurakennuksen sisältä sen sijaan, että auringonvalo loistaisi ulkoa sisälle huoneeseen. Teos ilmensi palkintolautakunnan mielestä hyvin koulun merkitystä ja myös koulun oppilaat painottivat arvioissaan värikkyyden merkitystä osana kouluympäristöä, Pimiä sanoo.

Lasten ja nuorten osallisuudella oli tärkeä rooli taidekilpailussa: koululuokat arvioivat palkintoehdokkaat ja palkintolautakuntaan kuului oppilaiden edustajia. Lisäksi oppilaiden mielipiteet ja toiveet huomioitiin osana kilpailun lähdeaineistoa. Teoksen toteuttanut taiteilija kertoo, että hän kiinnitti huomiota paitsi rakennuksen luonteeseen, niin myös lapsilta tulleisiin toiveisiin.

- Halusin suunnitella teoksen, joka kuvaa jollain tapaa koulun ja opiskelun merkitystä ja lisäksi sijoittuu rakennuksen julkisivuun hieman leikkisästi. Koulun oppilaat olivat toivoneet seinään värikästä teosta ja halusin myös vastata tähän toiveeseen, Kaipio kertoo.

Palkintolautakunta päätti kokouksessaan ottaa jatkokehitettäväksi myös osan kunniamaininnan saaneesta Aiju Salmisen ehdotuksesta.

Ote Aiju Salmisen teoksesta Linnut.jpg

Kuvassa ote Aiju Salmisen teoksesta "Linnut"

- Nimimerkillä ”Linnut” ollut ehdotus koostui useammasta erillisestä teoksesta, joista osa kiinnittyi kutkuttavasti osaksi koulun arkkitehtuuria. Halusimme ottaa jatkokehitettäväksi osana ehdotusta olleen lintuhahmon, joka istuu ikkunan päällä ja muodostaa siten hyvän parin voittaneen ehdotuksen kanssa, Pimiä toteaa.

Lauritsalan uuden koulun rakentaminen etenee aikataulussa ja toteuttavaksi valittuja teoksia työstetään yhteistyössä taiteilijoiden, Lappeenrannan kaupungin, palkintolautakunnan edustajan, rakennusliikkeen sekä kohteen arkkitehdin kanssa. Koulun seinään tulevia teoksia päästään toteuttamaan osana syksyllä alkavaa julkisivumuurausta.

Kilpailun voittanut taiteilija odottaa teoksen valmistumista ja yleisön reaktioita.

- Olen innoissani kilpailun voitosta ja odotan mielenkiinnolla teoksen toteuttamista. Toivottavasti valmis teos ilahduttaa koulun oppilaita ja henkilökuntaa, Kaipio sanoo.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Maarit Pimiä (Lappeenrannan kaupunki), Mikko Hietamies (LATO Lappeenrannan Toimitilat Oy), kuvataiteilija Jouko Lempinen (Kaakon taiteen edustaja), Jukka Mielikäinen (Lappeenrannan kaupunki), Jesse Parviainen (YIT Suomi Oy), Reijo Perko (arkkitehtitoimisto Perko), Tomi Perko (arkkitehtitoimisto Perko), Tarja Seppälä (LATO Lappeenrannan Toimitilat Oy), kuvataiteilija Hanna Vahvaselkä (Kaakon taiteen edustaja) ja kolme oppilaskunnan edustajaa. Palkintolautakunnan sihteerinä toimi Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna.

Lisätietoja

Palkintolautakunnan puheenjohtaja,
Lappeenrannan kaupunki, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä puh. 040 653 0745
Palkintolautakunnan sihteeri
Kaakon taide, taidejohtaja Anna Vilkuna puh. 045 144 7755