Etusivu PalvelutLegendaarinen nuorisotila Monari täyttää 40 vuotta – muistojen täyttämää syntymäpäivää juhlitaan 13.5.
Ajankohtaista
9.5.2022 14.34

Legendaarinen nuorisotila Monari täyttää 40 vuotta – muistojen täyttämää syntymäpäivää juhlitaan 13.5.

“Joka kuukauden ekan torstain bändi-illat ja perjantaiset discot, sieltä Tolpalle syömään vitosen ranskalaiset ennen ku lähti cityä kiertämään.” 

Lappeenrantalaisten nuorten legendaarinen kohtauspaikka Monari täytti viime heinäkuussa 40 vuotta. Syntymäpäiviä päästään juhlimaan viimein ensi perjantaina. Entiset ja nykyiset nuoret kutsutaan juhlistamaan nuorisotilan syntymäpäiviä 13.5.2022 klo 18 alkaen.Mustavalkokuva Monarin avajaiset.

Ensi perjantain synttärijuhlien ohjelmassa on muun muassa valokuvanäyttely toiminnasta vuosien varrelta. Luvassa on myös tietysti legendaarinen Monarin disko ja livemusaa. Soittamassa ovat Dj Pertsa, Ike’s Engine, Rejected, Är-oo ja AnTTTi & KooWee. Päihteettömään juhlaan on vapaa pääsy ja siellä on kahvitarjoilu.

Monari valmistui 1.7.1981. Nuoriso-ohjaaja Tuija Pasanen tietää kertoa, että tuolloin katutasossa sijaitsivat nuorisoiltoihin tarkoitetut tilat: nuorisokahvila, aulatila ja sali. Yläkerrassa olivat nuoriso- ja raittiustoimisto, askartelutila, valokuvalaboratorio ja luentosali. Pohjakerroksessa sijaitsivat savi- ja puutyöpaja, neljä bändien treenitilaa ja autotalli.

– Ensimmäinen nuorten avointen ovien ilta oli heinäkuussa 1981. Työntekijöitä oli tuolloin kuusi: kerhoisäntiä ja apuohjaajia. Ensimmäinen Lappeenrannan kaupunkiin palkattu nuoriso-ohjaaja aloitti Monarilla syyskuussa 1982. Talo oli nuorille avoinna joka päivä sunnuntaita lukuun ottamatta, Pasanen kertoo. 

Monarin alkuvuosina nuorisoillat olivat suosittuja ja villejä 

Mustavalkokuva esitys Monarilla.Alkuvuosina Monarin avointen ovien illoissa oli 25 000–30 000 nuorta vuodessa.

– Disko-illat olivat erittäin suosittuja. Sisään voitiin ottaa 400 nuorta kerralla ja usein jono ylettyi Monarilta Vapaudenaukion toiseen päähän. Ulos jääneet nuoret yrittivät livahtaa sisälle kaikin mahdollisin tavoin. Meno oli välillä melkoisen villiä, koska tuolloin päihtyneenäkin pääsi sisälle. Myös tupakointitila oli varattu talon ulkopuolella, Pasanen kertoo.

Varhaisnuorille (7–12-vuotiaille) oli Monarin aloittaessa omaa iltapäiväkerhotoimintaa arkipäivisin Monarilla.

– Lapset tulivat suoraan koulusta ja huoltajat kävivät hakemassa heidät neljän jälkeen. Kerhossa askarreltiin, pelattiin ja tehtiin retkiä eri kohteisiin.

Tärkeä tila bändeille, järjestöille ja tapahtumille

Monarin myötä saatiin neljä uutta bändiharjoitustilaa lisää paikkaamaan bändien harjoitustilapuutetta Lappeenrannassa. Harjoitustilat olivatkin kovassa käytössä. Parhaimmillaan harjoitustiloissa treenasi yhteensä kymmenen bändiä kaudessa.

– Moni Monarin ”kellarissa” treenannut on saanut ammatin musiikin alalta tai jatkaa edelleen musiikin harrastamista, Pasanen osaa kertoa.

Monari on alusta lähtien toiminut eri yhdistysten ja järjestöjen kokous- ja tapahtumapaikkana ja niin on edelleenkin. Talon monipuoliset tilat ovat mahdollistaneet erilaisten tapahtumien järjestämistä.

– Vuosien varrella on järjestetty diskoja, bändi-iltoja, lasten tapahtumia, koulutuksia, yleisöluentoja ja paljon muuta. Eksoottisimmat järjestetyt tapahtumat taitavat olla hämähäkki- ja matelijanäyttelyt, Pasanen listaa.

Monarin tilat ovat nyt monipuolisessa käytössä

Nykyään Monarilla järjestetään nuorille avointen ovien toimintaa neljänä päivänä viikossa. Työntekijämäärä on supistunut kahteen nuoriso-ohjaajaan ja yhteen iltaohjaajaan.Mustavalkokuva Monarin disko.

Nuorisotilatoiminnan lisäksi talosta löytyvät Ohjaamo Lappeenranta, Etsivä nuorisotyö, Eksoten nuortenpaja, TE-palveluiden nuorten asiantuntijoita ja Innoverstas. Käyttäjiä ovat edelleen myös erilaiset yhdistykset, lasten ja nuorten harrastejärjestöt ja yksityiset toimijat. Bändien treenitilat ovat edelleen ahkerassa käytössä.

Juhlavuoden kysely herätti muistoja diskoista ja bändi-illoista

Juhlavuoden kunniaksi Nuorisotoimi on teettänyt kyselyn, jossa on tiedusteltu entisten ja nykyisten kävijöiden muistoja Monarista. Paljon muisteluita Monarista nousi esiin myös Facebookissa, Pasasen jaettua kyselyn lappeenrantalaisessa Entisen Citynseisojat -ryhmässä.

– Monelle oli jäänyt mieleen diskot sekä poika- ja tyttökaverin löytyminen, Pasanen kertoo. 

Alla muutamia poimittuja muistoja, jotka tulevat arkistoista poimittujen valokuvien ja lehtileikkeiden kera esiin Monarin syntymäpäiville juhlatilaan.

“Diskoilta meni 80-luvun alun teinipojalle tyypillisesti: En tanssinut, enkä jutellut yhdellekään tytölle. Joitain tuttuja lauritsalalaisia saatoin moikata.”

“Monarin discot oli niin parasta. Tanssiminen oli jo nuorena rakas harrastus ja kaikki mahdollisuudet käytettiin hyväksi. Toki, poikiakin siellä bongattiin.” 

“Hanoi Rocks keikka Monarilla on jäänyt kyllä mieleen lähtemättömästi! Vuosilukua en kyllä muista…löytyy varmaan talon arkistoista?! Jäätävän hyvä meno ja voimakkaat stereot, lahkeet lepattaa vieläkin.”

“Joka kuukauden ekan torstain bändi-illat  Ja perjantaiset discot, sieltä Tolpalle syömään vitosen ranskalaiset ennen ku lähti cityä kiertämään.”

Lisätiedot:

Tuija Pasanen 
Nuoriso-ohjaaja 
Lappeenrannan kaupunki 
Nuorisotoimi - Monarin nuorisotilat 
+358400 154 597 
tuija.pasanen@lappeenranta.fi