Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetLinnoituksen isännän julkistamispuhe 10.8.2018 klo 18 Satamatorilla, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
10.8.2018 18.10

Linnoituksen isännän julkistamispuhe 10.8.2018 klo 18 Satamatorilla, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat lappeenrantalaiset ja kaikki läsnäolijat,
Lämpimästi tervetuloa tänne satamatorille ja linnoituksen Vanhankaupungin päiville


Onneksi olkoon kaikille lappeenrantalaisille ja Lappeenrannan ystäville. Alkaneen viikonvaihteen aikana vietämme kotikaupunkimme 369-vuotisjuhlia. Ja vuoden kuluttua minulla on kunnia julistaa, että kaupunkimme juhlii pyöreitä vuosiaan. Itse asiassa kaupungin tapahtumapalveluissa ja viestinnässä on jo aloitettu ensi vuodenkin juhlallisuuksien valmistelu.

Tänään rakuunoiden Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki, jossa luonnon kunnioitus, vesistöjen suojelu ja kestävän kehityksen suosiminen on syvään juurtunutta.

Itse en ollut vielä lappeenrantalainen, kun kaupunki vietti 360-vuotisjuhlavuottaan, mutta sen voin ylpeänä todeta, että liki vuosikymmenen aikana Lappeenranta on ottanut kehityksessään pitkiä harppauksia eteenpäin.

Uskon myös, että maakunnan keskuskaupungin näyttävä kehittyminen on vahvistanut koko maakunnan ja kaakkoisen Suomen elinvoimaisuutta.

Lappeenrannan yliopisto on ollut keskeinen elinvoimaisuutemme voimaannuttaja aina 1960-luvulta lähtien. Yliopiston vaikutus näkyy elinkeinojemme kehittymisessä ja monipuolistumisessa, palveluissamme ja tapahtumissamme monin tavoin.

Meille Lappeenrannassa onkin erittäin tärkeää, että yliopistomme asema säilyy ja vahvistuu Suomen korkeakouluverkostossa.

Tässä rinnallani seisoo päättyvän kauden Linnoituksen isäntä yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa, tuttavallisemmin Juhis. Hän luotsaa maailman vihreintä korkeakoulukampusta ja kansainvälisesti korkeatasoista yliopistoa nuorekkaalla, muista erottuvalla tavalla.

Kiitän sinua (Juhista) lämpimästi menneestä isännyys-kaudesta ja korostan, että meidän kaikkien eduksi koituu, kun kaupunki, yliopisto ja lappeenrantalaiset pitävät yhtä.

Antakaamme ablodit Juhikselle.

Hyvä juhlaväki

Nyt sitten on aika nimetä historialliselle Vanhallekaupungille, linnoitukselle, uusi isäntä.

Perinne aloitettiin vuonna 1996, joten isännän tunnusmerkkejä on kantanut jo 22 isäntää. Tämän kunnianarvoisen joukon muotokuvista on koottu Galleria Pihattoon elokuun näyttely. Käykäähän tutustumassa upeaan kattaukseen, jossa näkyy paikallisten valokuvaajiemme vahva kädenjälki.

Tänään nimeämme 23. (kahdennenkymmenennen kolmannen) Linnoituksen isännän, joka saa komeat käädyt, viitan ja hatun tunnusmerkeikseen seuraavan vuoden ajaksi.

Uusi isäntä on edennyt ammattialallaan ja työyhteisössään ensin Etelä-Karjalan ja vuodesta 2015 alkaen koko Kaakkois-Suomen luotsiksi. Itse hän on kertonut, että muun muassa yrittäjähenkisyys ja työn tekemisen taito ovat kantaneet häntä eteenpäin urallaan. Näitä arvokkaita ominaisuuksia uusi isäntämme imi itseensä jo konttausikäisenä jauhonpölyssä ja viipurinrinkeleiden tuoksussa Hanhijärvellä, rinkelikylässä.

Tämänkesäisillä helteillä, kuten yleensäkin kesälomillaan, uusi isäntä purjehti Saimaan selillä, joten hän on puhtaan järviluonnon puolestapuhuja. Jo parikymmentä vuotta hänen työpaikkansa on sijainnut linnoituksessa, joten myös kaupunkimme historia on tuttua ja arjessa läsnäolevaa. Kotiseuturakkaus on yksi uuden isäntämme ominaispiirteistä.

Nimeän Lappeenrannan Linnoituksen isännäksi Yle Kaakkois-Suomen päällikön Sari Lehtisen

Haluan tällä valinnallani tuoda esille median merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kaupungin yhteistyökumppanina. Alueellinen radio ja tv-kanava ovat myös merkittäviä yhteisöllisyyden ja paikkakunnan identiteetin edistäjiä.

Sari Lehtinen on Yle Kaakkois-Suomen rehti luotsi ja niin kaupungin kuin muidenkin paikallisten toimijoiden yhteistyökumppani. Hän arvostaa totuudenmukaista tiedonvälitystä ja oivaltaa paikallisten ihmisten tuntoja.

Yle Kaakkois-Suomi on valtakunnallisesti arvostettu alueellinen radio ja tv-kanava, jonka eteen Lehtinen on tehnyt ansiokasta työtä.

Antakaamme ablodit uudelle Linnoituksen isännälle.