Etusivu PalvelutLinnoituksen valleille avautuu uusi luonto- ja kulttuuripolku – Polun avajaiset järjestetään livenä Facebookissa 6.5.
Ajankohtaista
27.4.2020 8.30

Linnoituksen valleille avautuu uusi luonto- ja kulttuuripolku – Polun avajaiset järjestetään livenä Facebookissa 6.5.

Lappeenrannan kaupunki saa uuden opastetun virkistysreitin, kun Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolku avautuu toukokuussa. Polkua viimeistellään parhaillaan opastaulujen ja polkumerkkien asentamisella. Linnoituksen ympäri kiertävä reitti on pituudeltaan noin 1,8 km ja sen varrella on 11 opastaulua. Tauluissa kerrotaan alueen rakennus- ja kulttuurihistoriasta sekä omaleimaisesta kasvillisuudesta.

Linnoitusta voi kutsua Lappeenrannan kantakaupungiksi, sillä tälle Saimaaseen työntyvän niemen rannoille alkoi tervakaupan myötä kehittyä pysyvä asutus 1500-luvulla, kenties jo tätäkin aiemminkin. Lappeenrannan Linnoitus on yksi merkittävimmistä ja parhaiten alkuperäisessä kunnossa säilyneistä suomalaisista linnoitusalueista. Merkittävän rakennetun kulttuuriperinnön lisäksi alueelle on asutuksen myötä kehittynyt monipuolinen kasvillisuus, joka kertoo menneiden aikojen ravinnosta, lääkinnästä, liikkumisesta ja muusta kulttuurista.

Linnoituksen rakennukset ja kasvit paljastavat Lappeenrannan historiaa


Luonto- ja kulttuuripolun voi kulkea haluamassaan suunnassa, ja tauluja voi käydä lukemassa myös yksitellen. Reitti kulkee osin vaikeakulkuisessa maastossa, mutta opastaulut on pyritty mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan siten, että kulku tauluille on esteetön. Polkuopastus yhdistetään Linnoituksen olemassa olevaan mobiilireittiin, ja opastauluissa esitetyn QR-koodin ja nettisivulinkin kautta pääsee lukemaan lisätietoja Linnoituksesta sekä venäjän- ja englanninkieliset versiot opastaulujen teksteistä.

Polulla vieraileva voi löytää mielenkiintoista historiatietoa Lappeenrannasta, kertovat polkusuunnittelusta vastanneet Sini Saarilahti Etelä-Karjalan museosta ja Anna Vuori Suomen luonnonsuojeluliitosta.

− Maastoon merkityn polun seuraamistakin tärkeämpää on se, että kulkijat rohkaistuvat astelemaan tämän kauniin alueen lukuisilla poluilla, löytämään mieleisimmän kaukonäkymän, ihastelemaan vanhoja rakennuksia sekä tutkimaan kasveja, joista jokainen kukinnallaan kertoo pienen tarinan Lappeenrannan historiasta, Saarilahti ja Vuori kuvailevat.

Monialaisen työryhmän luoma luonto- ja kulttuuripolku esitellään livenä kaupungin Facebook-sivulla


Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolku on monialaisen työryhmän yhteisponnistus. Opastaulujen kuvituksesta on vastannut taiteilija Heli Pukki. Tekstit ovat tuottaneet kirjailija Eija-Hilkka Anttila sekä Etelä-Karjalan museosta Miikka Kurri ja Sini Saarilahti ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiristä Kimmo Saarinen ja Anna Vuori. Taulukehykset ja polkuopasteet on takonut taideseppä Antti Nieminen. Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolun päärahoittaja on Lappeenrannan seudun ympäristötoimi.

Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolku esitellään live-streamina Lappeenrannan kaupungin Facebook-sivuilla, https://www.facebook.com/lappeenranta/ , keskiviikkona 6.5.2020 alkaen kello 17.00. Live-tapahtuman ohjelmassa on muun muassa videoesittely polusta sekä polun tekijöiden haastatteluja.

Luonto- ja kulttuuripolku on polkuopasteita myöten valmis avajaisiin mennessä, ja kutsuu kaupunkilaisia retkelle keväiseen Linnoitukseen. Koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolulla tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Pidäthän riittävän etäisyyden kanssakulkijoihin etkä ulkoile flunssaoireisena.

Lisätietoja
Ympäristösuunnittelija Anna Vuori, puh. 040 570 1044, anna.vuori(at)lappeenranta.fi, Lappeenrannan kaupunki
(Anna Vuori on siirtynyt Suomen luonnonsuojeluliitosta Lappeenrannan kaupungille huhtikuussa 2020)

Amanuenssi Sini Saarilahti, puh. 040 537 0363, sini.saarilahti(at)lappeenranta.fi, Etelä-Karjalan museo

Luonto- ja kulttuuripolku Linnoituksessa, opastaulu_460x345.jpg