Etusivu PalvelutMonikulttuurinen foorumi pohtii suomen kielen vaikeutta tai helppoutta ja keskustellaan myös ilmastonmuutoksesta pe 16.8.
Ajankohtaista
30.7.2019 12:40

Monikulttuurinen foorumi pohtii suomen kielen vaikeutta tai helppoutta ja keskustellaan myös ilmastonmuutoksesta pe 16.8.

Lappeenrannassa järjestetään ensimmäistä kertaa monikulttuurinen foorumi pe 16.8.2019 klo 15 – 17 välisellä ajalla Me-talolla kauppakeskus Oprissa. Foorumin järjestävät yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) maahanmuuttopalvelut sekä Me-talo Lappeenranta.

Kuva Pixabay.jpgEnsimmäisen monikulttuurisen foorumin teemana on ”Puhutaan suomea!”. Suomen kieli mielletään maailmalla yhdeksi vaikeammista opiskeltavista kielistä. Lähes kaikilla on se oletus, että suomen kieli on todella monimutkainen ja vaikea vaikka itseasiassa suomen kieli itsessään on erittäinkin looginen, se vain on todella erilainen.

Tilaisuuden avaa klo 15 Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva. Avauksen jälkeen Etelä-Karjalan kansalaisopisto, Luetaan yhdessä - Lukutaidon opetusta suomen kielellä, Saimaan ammattiopisto Sampo, Lappeenrannan kirjaston kielikahvila ja Naapuriäiti -toiminta ja koulutus esittelevät missä voi oppia suomen kieltä.

Tilaisuuden musisoinnista vastaa monikulttuurinen UMUCO Entertainment Troop -ryhmä.

Tilaisuuden loppupuolella Eksoten koulutetut kokemusasiantuntijat pohtivat paneelikeskustelussa muun muassa seuraavia aiheita: Miten opit suomen kieltä, miltä opiskelu tuntui ja mikä on ollut hankalaa?

Taustaa monikulttuuriselle foorumille

Asukkaiden Lappeenranta -toiminnan piirissä toiminut monikulttuurinen asukasraati laitettiin vuoden 2019 alusta tauolle. Tuolloin päätettiin, että tauon aikana raadille etsitään uusi, hyödyllisempi monikulttuurista väestöä hyödyntävä toimintamuoto.

Nyt on yhteistyössä Eksoten maahanmuuttopalveluiden ja Me-talo Lappeenrannan kanssa luotu monikulttuurinen foorumi, jonka tavoitteena on ainakin vähintään kerran vuodessa koota kaupungin monikulttuurinen väestö yhteen jonkin ajankohtaisen teeman ympärille. – Nämä monikulttuuriset foorumit ovat yhtä paljon suunnattu niin sanotulle kantaväestölle kuin itse monikulttuurisille, kannustaa Pia Pulliainen, kaupungin asukasyhteyshenkilö, kaikkia osallistumaan tilaisuuteen.

(kuva Pixabay)

Keskustelutilaisuus ilmanmuutoksen vaikutuksesta lasten elämään ja oikeuksiin

Mahdollisuuksien tori Lappeenranta.jpg

 

Etelä-Karjalan Yhdistykset ry, Plan International Finlandin Lappeenrannan vapaaehtoiset ja Me-talo Lappeenranta järjestävät Me-talolla kaikille avoimen keskustelutilaisuuden monikulttuurisen foorumin jatkoksi ajalla klo 17 – 19. Tilaisuus on osa Mahdollisuuksien tori -tapahtumaa.

Keskustelutilaisuudessa aiheena on miten ilmastonmuutos vaikuttaa lasten ja nuorten sekä erityisesti tyttöjen elämään.  Yhdessä paikalla olevien asiantuntijavieraiden kanssa keskustellaan mitä ihmiset voivat omassa elämässään tehdä suojellakseen maapalloa ja sen ilmastoa.
 
- Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia eri puolilla maailmaa. Tilaisuuden aikana on myös mahdollisuus osallistua Planin Takana loistava tulevaisuus -hankkeeseen ja kirjoittaa kannustusviestejä kansanedustajille työssään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kertoo Ilkka Kuukka, puheenjohtaja, Etelä-Karjalan Yhdistykset ry.
 
Aihetta ja keskustelua alustetaan valokuvanäyttelyllä ja lyhytelokuvilla. Ilta alkaa klo 17 tutustumisella Planin Toivoa etsimässä -valokuvanäyttelyyn pienen purtavan ja virvokkeiden kera. Ensimmäinen lyhytelokuva alkaa 17.30 ja lyhytelokuvien välillä on osanottajilla mahdollisuus keskustella niiden herättämistä ajatuksista.

Lisätietoja:

Monikultturinen foorumi

Merja Heino-Kukkurainen, palveluesimies, Eksote, puh. 0400 252 729
Niina Kupiainen, koordinaattori, Me-talo Lappeenranta, puh. 050- 448 7832
Pia Pulliainen, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740 (lomalla 1.8. – 14.8.2019)

Keskustelutilaisuuus ilmastonmuutoksesta

Ilkka Kuukka, puheenjohtaja, Etelä-Karjalan Yhdistykset ry, puh. 050 524 3534
Anne Tahvanainen, Planin vapaaehtoisten paikalliskoordinaattori, puh. 050 533 2172