Etusivu PalvelutNäyttelijä Ville Haapasalo pääpuhujana SPR:n Kaakkois-Suomen piirin rasisminvastaisen viikon päätapahtumassa Lappeenrannassa 19.3.2019
Ajankohtaista
12.3.2019 15:45

Näyttelijä Ville Haapasalo pääpuhujana SPR:n Kaakkois-Suomen piirin rasisminvastaisen viikon päätapahtumassa Lappeenrannassa 19.3.2019

Viikolla 12 vietetään valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa. Saman viikon torstai 21.3. on YK:n rasisminvastainen päivä.

Suomen Punaisen Ristin koordinoiman viikon kampanja kohdistuu yksilöiden lisäksi erityisesti yhteisöihin, kasvattajiin, työpaikkoihin, kuntiin ja päättäjiin. Kampanjassa halutaan nostaa esille myös eri etnisten vähemmistöryhmien välisiä suhteita.

Haapasalo_404x212.pngLappeenrannassa järjestetään tiistaina 19.3. SPR:n Kaakkois-Suomen piirin päätapahtuma, jossa pääpuhujana kuullaan näyttelijä Ville Haapasaloa. Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus pidetään Lappeenranta-salissa klo 17–19. Ovet avautuvat jo klo 16.

Tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Kimmo Jarva. Avauspuheenvuoron jälkeen Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio luovuttaa Ennakkoluuloton edelläkävijä - tunnustuksen. Se luovutetaan järjestön ulkopuoliselle henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka Lappeenrannan alueella on toiminut esimerkillisesti yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden edistämiseksi.

– Kaakkois-Suomen piiri on jakanut huomionosoituksen kaksitoista kertaa. Ehdokas valitaan siltä alueella, jossa piirin Rasisminvastaisen viikon päätapahtuma kulloinkin järjestetään, Arja Vainio sanoo.

Tunnustuksen jälkeen on pääpuhuja Haapasalon vuoro. Hänet tunnetaan matkaohjelmien joviaalina ja seurallisena isäntänä. SPR:n monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anna Buzaevan mukaan Haapasaloa voi hyvillä perusteilla kutsua menestyneimmäksi suomalaiseksi Venäjällä.

– Haapasalo on kolunnut läpi lähes jokaisen kolkan maailmasta: vain 17 maata on kuulemma enää käymättä, ja ne ovat pieniä saarivaltioita. Hän tutustuu jokaiseen uuteen kulttuuriin ihmisten ja ruoan kautta.

– Tilaisuudessa Ville kertoo omista seikkailuistaan ja kokemuksistaan ulkomailla sekä oman näkemyksensä sille, mistä rasismi syntyy. Hän myös vastailee yleisön kysymyksiin, Buzaeva kertoo.

Punainen Risti järjestää tapahtuman yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio iloitsee, että Lappeenranta saa toimia tapahtuman isäntäkaupunkina.

– Kaupunkimme pitää tärkeänä avoimen, suvaitsevan ja monikulttuurisen ilmapiirin rakentamista, jossa myös korkeakoulumme ovat mukana vahvoina innovatiivisen toimintaympäristön kehittäjinä yhdessä paikallisen elinkeinoelämän kanssa.

Mukana järjestämässä ja tukemassa ovat myös Me-talo, Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry, Eksote Maahanmuuttopalvelut, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Kaakkois-Suomen LähiTapiola sekä Etelä-Karjalan Osuuspankki. Mukana olevat yhteistyötahot esittelevät omaa toimintaansa ennen tilaisuuden alkua klo 16 alkaen.

YK:n rasisminvastaista päivää vietetään vuosittain 21.3. Samana päivänä vuonna 1960 poliisi avasi tulen ja tappoi 69 rauhanomaisen mielenosoituksen osanottajaa Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa. Vuonna 1966 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi, ja kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään ponnistuksiaan kaiken rotusyrjinnän poistamiseksi.

Kuva: Ville Haapasalo vierailee Lappeenrannassa rasisminvastaisella viikolla.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki, tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio
puh. 0400 155 597, jorma.kallio@lappeenranta.fi

SPR, Kaakkois-Suomen piiri, monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anna Buzaeva
puh. 040 726 6015, anna.buzaeva@punainenristi.fi