Etusivu PalvelutNuorisovaltuustovaalit lähestyvät Lappeenrannassa – muutoksia tulossa sekä valtuutettuihin että toimintasääntöön
Ajankohtaista
12.10.2021 15.35

Nuorisovaltuustovaalit lähestyvät Lappeenrannassa – muutoksia tulossa sekä valtuutettuihin että toimintasääntöön

Lappeenrannan nuorisovaltuusto vaihtuu vuoden vaihteessa ja ehdokkaita haetaan nyt. Valtuutettujen lisäksi muuttuu Nuorisovaltuuston toimintasääntö, mikä mahdollistaa entistä joustavamman osallistumisen nuvan toimintaan. Nuvan nykyinen puheenjohtaja kokee nuorten osallistamisen kaupungin asioihin tärkeäksi, jotta tulevaisuudella on tarjota meille fiksuja päättäjiä.

Seuraavat Nuorisvaltuustovaalit järjestetään Lappeenrannassa joulukuussa. Lappeenrannan nuorisovaltuusto eli nuva koostuu 31 valtuutetusta, jotka ovat iältään 13–18-vuotiaita lappeenrantalaisia. Valtuuston toimikausi on kaksi vuotta ja nykyisen valtuuston kausi on päättymässä tämän vuoden lopussa. Vuoden vaihteessa suuri osa valtuustosta on vaihtumassa.

–Monet valtuutetut alkavat olla yli-ikäisiä eli yli 18-vuotiaita ja muuttamassa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, kertoo Nuorisopalveluiden digi- ja osallisuustyöntekijä Sami Hjelt.

Uusia valtuutettuja siis tarvitaan. Ehdokkaaksi valtuustoon voi ilmoittautua 22.10. asti ja ehdokkaita haetaan koulujen kautta.

–Nuorisovaltuutetuksi voi asettua ehdolle kuka vain. Sitä varten ei tarvitse olla kympin oppilas tai super-aktiivinen nuori. Olisi hyvä, että saisimme nuva-yhteisöömme mahdollisimman kirjavaa porukkaa, jotta erilaisten nuorten ääni tulisi kuuluviin kaupungissa, Hjelt toteaa.

nuva 2020-2021 kuva Minna Mänttäri.jfif

Toimintasääntö on jatkossa yhdenvertaisempi

Valtuuston jäsenien lisäksi muutoksia on tulossa myös Nuorisovaltuuston toimintasääntöön.

Nuorisovaltuuston ehdokkaat valitaan kouluvaaleilla kahden vuoden välein – myös jatkossa. Uutta on kuitenkin se, että nuorisovaltuusto järjestää vähintään kerran kaudessa yleiskokouksen, jossa on mahdollista liittyä nuorisovaltuuston jäseneksi.

–Tämä on merkittävä muutos yhdenvertaisuuden suuntaan, sillä yleiskokoukselle esitettävät uudet jäsenet eivät ole sidoksissa kouluun. Myös koulutuksen ulkopuolella olevilla täytyy olla mahdollisuus osallistua, mutta aiemmin se ei ole käytännössä ollut mahdollista, Nuorisotoimen osallisuuskoordinaattori Niina Ljungkvist kertoo.

–On hyvä, että nuvaan voi jatkossa tulla myös kesken valtuustokauden ja muutenkin kuin koulun kautta. Tällä hetkellä vanhemmat edustajat saattavat vaihtaa koulua kesken kauden ja esimerkiksi Steiner-koulun edustajan siirtyessä lukioon, Steiner-koulusta ei jää valtuustoon yhtään edustajaa, Hjelt selittää.

Toinen keskeinen muutos on pistemäinen vaikuttaminen, jonka avulla muutkin kuin nuvalaiset pääsevät vaikuttamaan valtuuston kautta asioihin.

–Nuorisovaltuusto toimii tiiviissä yhteistyössä muun muassa koulujen oppilaskuntien sekä koulunuorisotyön kanssa, ja vaikuttamisen paikkoja järjestetään aihekohtaisesti muillekin nuorille kuin nuvalaisille, Ljungkvist sanoo.

Nuva tarjoaa kokemuksia, ystäviä ja uutta tietoa

Nuorisovaltuuston kauden 2020–2021 puheenjohtaja Anni Wahlman harmittelee kauden loppumista ja suosittelee hakeutumista ehdokkaaksi kaikille, sillä siinä ei menetä mitään.

–Nuvasta oon saanut mahtavia kokemuksia ja ystäviä. Oon myös saanut paljon uutta tietoa muun muassa siitä, miten kunta toimii ja miten se hoitaa asioita sekä kokemusta puheenjohtajan toimimisesta, järjestötoiminnasta sekä ryhmätoiminnasta, hän kertoo.

Wahlman kehottaakin kaikkia vähäänkin kiinnostuneita hakeutumaan ehdokkaaksi.

–Ei ole nuvaa, jos nuvaan ei ole hakijoita. Ja ilman nuvaa nuoria on vaikea kuunnella päätöksenteossa. Nuorten osallistaminen on tärkeää demokratian toteutumisen kannalta sekä siksi, että nuoret tietävät mitä tapahtuu kunnassa ja että päättäjät tietävät, mitä tapahtuu nuorten maailmassa. Ja jotta meillä olisi tulevaisuudessa fiksuja päättäjiä, Wahlman sanoo.

Wahlman kertoo, että jos päättyvä kausi on hänen viimeisensä nuvassa hän toivoo jatkavansa toimintaa muissa järjestöissä.

–Nuvasta sai hyvän ponnahduslaudan sellaiseen toimintaan.

Nuorisovaltuustovaalien aikataulu ja tietoa toiminnasta

Nuvat eli Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat omissa kunnissaan ajamassa paikallisten nuorten etua.

Nuorisovaltuusto voi päättää esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämisestä ja se voi tehdä ehdotuksia sekä antaa palautetta kaupungille.

Lappeenrannan Nuorisovaltuustovaalit 2022:

  • Ehdokkaaksi ilmoittautuminen 22.10. (–22.10.) 
  • Ehdokkaiden kampanjointi ja vaali-infot kouluille 11.–26.11.
  • Vaalit järjestetään –10.12. / vko 49 
  • Ääntenlasku pe 10.12. klo 16–20 
  • Uuden ja vanhan nuvan pikkujoulut la 18.12. klo 16–20 

Lisätiedot:

Noora Lambert
vs. digi- ja osallisuustyöntekijä
0403549786
noora.lambert3@lappeenranta.fi

Niina Ljungkvist
osallisuuskoordinaattori
0406554770
niina.ljungkvist@lappeenranta.fi

Kimmo Hölkki
Nuorisotoimenjohtaja
0400154596
kimmo.holkki@lappeenranta.fi