Etusivu PalvelutOletko nähnyt surullista sähkökaappia? - Verkkokyselyn avulla etsitään alueita ja kohteita, jotka kaipaavat taidetta. Kysely on avoinna 30.6. saakka.
Ajankohtaista
28.5.2020 9.00

Oletko nähnyt surullista sähkökaappia? - Verkkokyselyn avulla etsitään alueita ja kohteita, jotka kaipaavat taidetta. Kysely on avoinna 30.6. saakka.

Lappeenrannan kaupunki ja Kaakon taide ovat avanneet kaikille avoimen verkkokyselyn, jolla etsitään taidetta kaipaavia julkisia tai puolijulkisia paikkoja.

Helposti käytettävään karttapohjaiseen kyselyyn pääsee vastaamaan osoitteessa https://app.maptionnaire.com/fi/8478/. Kysely on avoinna 28.5.2020-30.6.2020.

maptionnaire_sarjis.JPG

Sarjakuva Markku Metso

Verkkokysely liittyy visuaalisten taiteiden alueellisen kattojärjestön Kaakon taiteen Taiteesta kaupunkikuvaa -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on lisätä erilaista taidetta osaksi kaupunkikuvaa. Kyselyllä kartoitetaan sitä, millaisiin paikkoihin lappeenrantalaiset olisivat kiinnostuneet saamaan uudenlaista julkista taidetta. 

Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna kannustaa asukkaita seuraamaan omaa lähiympäristöään aktiivisesti esimerkiksi iltalenkillä ollessaan. 

- Asukkaat ovat oman asuinalueensa asiantuntijoita ja haluamme kuulla millaisiin paikkoihin uudenlainen julkinen taide, kuten digitaalisella taideseinällä esitettävät pikselimuraalit, betonitaide tai seinämaalaukset voisivat sopia. Teokset voivat olla pieniäkin, joten kyselyyn kannattaa vinkata vaikka kodin läheltä löytyvää jakokaappia, joka saattaisi kaivata piristystä, Vilkuna sanoo.

Hankkeessa ovat mukana yhteistyökumppaneina Lappeenrannan kaupungin lisäksi myös Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy, LATO Lappeenrannan Toimitilat Oy, Williparkki Oy ja Tilakeskus, Lappeenrannan Energia Oy ja LOAS sekä LAB-ammattikorkeakoulu.

- Mukana on paljon rakennetun ympäristön parissa toimivia tahoja, joten odotan innolla hankkeen tuloksia. Esimerkiksi Lappeenrannan Energialla on muuntamoita, jotka muuntuvat taideteoksiksi. Ne ovat kiehtovan arkisia, suurikokoisia ja näkyviä elementtejä, jotka tuovat taiteen hienosti näkyville, Vilkuna kertoo

Taiteesta kaupunkikuvaa -hanke on osa Lappeenrannan kaupungin strategista Sykettä ja säpinää -erillisohjelmaa, jossa asukkaiden liikkuminen, hyvinvointi ja osallisuuden edistäminen on nostettu merkittäviksi tekijöiksi. Hankkeen tukena on Kaakon taiteen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saama kehittämistehtävä, jonka tavoite on edistää taiteellista työtä ja toimintaa.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan asukkaiden osallisuus on tärkeä osa hanketta.

- Hankkeeseen liittyvä vuorovaikutus on tärkeää, sillä näin asukkaat pääsevät vaikuttamaan omaan elinympäristöönsä ja saamme tärkeää tietoa eri alueiden kehittämiskohteista. Hankkeessa on tarkoitus ottaa asukkaita mukaan myös esimerkiksi teosten valmistusprosesseihin, kertoo Pimiä.

Taiteella on tärkeä rooli merkityksellisen elinympäristön toteutumisessa. Se luo viihtyisyyttä, joka edesauttaa asukkaiden hyvinvointia ja tekee alueesta houkuttelevamman.

- Kirkkokadun muraalit ovat hyvä esimerkki teoksista, jotka herättävät meidät pohtimaan asioita tarkemmin. Niistä on tullut lyhyessä ajassa todella paljon positiivista palautetta, Pimiä sanoo.

Hankkeen aikana syntyvä monipuolinen yhteistyöverkosto ja alueen taiteilijoille hankkeessa tarjottava koulutus luovat uudenlaisia toimintaedellytyksiä, jotka mahdollistavat elävän ja vireän kaupunkikuvan rakentumisen myös tulevaisuudessa.

Meillehän syntyy hankkeessa paljon julkiseen taiteeseen liittyvää kokemusta ja ymmärrystä. Voisimme kenties auttaa samojen asioiden kanssa painivia, julkaisemalla osana hanketta esimerkiksi ohjekirjasen, jossa kerrottaisiin selkeästi mitä kaikkea tulee huomioida, jos ajatus muraalista kerrostalon seinässä tulee taloyhtiössä ajankohtaiseksi, Pimiä pohtii.

Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki
Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä puh. 040 653 0745

Kaakon taide
Taidejohtaja Anna Vilkuna, puh. 045 1447755