Etusivu PalvelutSammontalon arkkitehtuurikilpailun on voittanut ehdotus Valkoinen piha
Ajankohtaista
9.5.2019 13:15

Sammontalon arkkitehtuurikilpailun on voittanut ehdotus Valkoinen piha

Nimimerkki ”Valkoinen piha” on voittanut Lappeenrannan Toimitilat Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun. Ehdotuksen tekijät ovat arkkitehdit Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini.

valkoinen_ilmakuva.jpg

Lappeenrannan kaupunki järjesti yleisen kaksivaiheisen suunnittelukilpailun Sammontalosta, joka sijoittuu Lappeenrannan läntisten alueiden aluekeskuksena toimivaan Sammonlahteen. Kilpailun ensimmäinen vaihe käynnistyi 31.8. ja päättyi 30.11.2018. Kilpailuohjelman mukaisia töitä saapui määräaikaan mennessä yhteensä 57 kappaletta.

Sammontalon arkkitehtuurikilpailussa toiseksi sijoittui ehdotus ”Katras” ja kolmanneksi ”Orbit”. Ehdotus ”Sammontalot” palkittiin lunastuksella ja ”Three amigos”, ”Blockchain” ja ”Oppimisen viinitarha” saivat kunniamaininnan.

Voittanut ehdotus on runollinen ja tasapainoinen


Kilpailun voittanutta ehdotusta palkintolautakunta kehui runolliseksi ja tasapainoiseksi ehdotukseksi, joka istuu hyvin kaupunkikuvaan muodostaen mittakaavaltaan miellyttävän aukion kirkon ja Sammontorin yhteyteen.

Ehdotus hyödyntää punatiiltä materiaalina taitavasti ja se luo voimakkaan materiaalin tunnun yhdistäen rakennuksen luontevasti osaksi ympäröivää Sammonlahtea. Punatiilen merkitys osana Sammonlahden identiteettiä näkyi myös ehdotuksista annetuissa yleisöpalautteissa.

Sisätiloja palkintolautakunta piti kauniina ja hillittyinä, jotka muodostavat eriluonteisten avointen oppimistilojen polveilevan kudelman. Ehdotus hyödyntää hyvin luonnonvaloa ja rakennuksen käyttäjille avautuu useasta paikasta suora näkymä ulos.

Hankkeen jatkosuunnittelu on tarkoitus käynnistää välittömästi kilpailun päätyttyä. Jatkokehittämisessä kuullaan myös Sammontalon tulevia käyttäjiä ja alueen asukkaita. Sammontalon suunnittelun lisäksi käynnistetään alueen asemakaavamuutoksen laatiminen.

Jatkosuunnittelussa kiinnitetään huomiota mm. arvioinnin aikana ilmenneisiin parannusehdotuksiin ja ehdotukseen piilotettujen helmien rikkaaseen hyödyntämiseen. Palkintolautakunta kiinnitti huomiota esimerkiksi ehdotuksessa olevan sisäpihan ja ruokasalin väliseen kapeaan kannakseen, joka on suunnitelman hienoimpia kohtia ja jonka potentiaalia ei ole vielä ehdotuksessa täysin hyödynnetty.

Sammontalon on tarkoitus valmistua vuonna 2023. Valmistuttuaan Sammontalo palvelee Lappeenrannan kaupungin läntisen alueen varhaiskasvatusta, perusopetuksen yhtenäiskoulua, kirjastoa, nuorisotoimea, neuvolaa ja liikuntapalveluja.


Lisätietoja:

Toimialajohtaja, Elinvoima ja kaupunkikehityksen toimiala, Pasi Leimi, 040 7401643

Toimitilajohtaja Katri Tolvanen, 040 5743630

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, 040 653 0745