Etusivu PalvelutYmpäristöSkinnarilan Jupiterinpuistoon perustetaan auringonkukkapelto tänä kesänä
Valitse taso
Ajankohtaista
2.6.2022 13.45

Skinnarilan Jupiterinpuistoon perustetaan auringonkukkapelto tänä kesänä

Skinnarilan Teekkarikadun varteen sijoittuvalle Jupiterinpuiston niittyalueelle perustetaan tänä kesänä auringonkukkapelto asukkaiden iloksi. Auringonkukkapelto toteutetaan yhteistyössä LUT-yliopiston ympäristötekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Pelletti ry:n ja Lappeenrannan kaupungin Kadut ja ympäristö – tiimin kanssa. Auringonkukkapellon valmistelevat työt on aloitettu kesäkuun ensimmäisellä viikolla ja auringonkukan siemenet kylvetään talkoissa 8.6.2022.Kirkas, keltainen auringonkukka, vihreitä kukan lehtiä.

Idea auringonkukkapellosta lähti LUT-yliopiston ympäristötekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Pelletti ry:ltä. Lappeenrannan kaupungin Kadut ja ympäristö alkoi jo toukokuussa puuhaamaan auringonkukkapeltoa Skinnarilaan, jotta siemenet saadaan kylvettyä ajoissa ja loppukesällä päästään nauttimaan kukkaloistosta, kertoo Pelletti Ry:n puheenjohtaja Veera Leinonen.

– Idea auringonkukkapellosta saatiin jo kesällä 2021, kun kokoonnuttiin yhdessä kiltatoimijoiden kanssa suunnittelemaan tulevan lukuvuoden toimintaa. Projektia ei kuitenkaan pystytty toteuttamaan omin voimin, joten lähdettiin kysymään, olisiko kaupungilla intoa lähteä tekemään yhteistyötä.

Auringonkukkapeltoon liittyvän yhteystyön toivotaan jatkuvan tulevinakin vuosina. Idean taustalla Pelletti Ry:llä on ollut halu tehdä jotain, mistä kaikki opiskelijat sekä muut kaupunkilaiset saisivat nauttia. Ympäristöllä on suuri merkitys viihtyvyyteen ja auringonkukkapelto lisää viihtyisyyttä jo ennestään kauniiseen Skinnarilaan viherympäristöön.

– Yhdessä tekeminen sekä talkoilu on aina ihanaa ja kesän edetessä päästään toivottavasti nauttimaan kauniista auringonkukkapellosta Skinnarilassa. Toivottavasti saadaan paljon porukkaa mukaan talkoisiin! Talkoiden päätteeksi tarjoillaan talkoolaisille mehua ja pullaa, kertoo Leinonen.

Auringonkukkapelto kuuluu kaupungin niittyverkostoon

Lappeenrannan kaupungin Kadut ja ympäristö – vastuualueella on ollut käynnissä vuosina 2019-2021 niittyhanke, jonka myötä kaupunkiin on perustettu 40-50 uutta niittyaluetta.  Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Laura Ratilaisen mukaan uusi auringonkukkapelto tulee olemaan osa kaupungin niittyverkostoa ja tukee myös luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä.

– Sopivaa paikkaa auringonkukkapellolle ei tarvinnut kauaa etsiä. Jupiterinpuiston niitty oli tähän tarkoitukseen juuri sopiva muun muassa sijaintinsa ja maaperän osalta.

Tänä vuonna auringonkukansiemeniä kylvetään noin 600–700 neliön kokoiselle alalle talkoovoimin. Siemenet kylvetään ympyrän muotoiselle alueelle, jonka läpi pääsee kävelemään polkua pitkin.

– Ympyrän muotoisesta auringonkukkapellosta muodostuu puistoalueelle myös hauska maisemallinen elementti. Jos tämän vuoden kokeilu onnistuu ja se saa toivomamme positiivisen vastaanoton, on seuraavana vuonna mahdollista laajentaa auringonkukkapellon aluetta, Ratilainen lisää.

Valmistelevina toimenpiteinä niittyalueella muokattiin maata. Lisäksi kylvöalueelta poistettiin olemassa olevaa niittykasvillisuutta ja kiviä. Siemenien kylvötapaan ja kasteluun panostamalla auringonkukkapellon toivotaan kukkivan elokuusta lähtien. Kukkien korkeuden odotetaan olevan lähes 1,5 metriä.

– Koska kyseessä on ensimmäinen auringonkukkapeltokokeilu ja alue on kohtuullisen pieni, toivotaan, että kukkien annetaan kukkia paikallaan eikä niitä käydä poimimassa. Auringonkukkia voi tulla ihailemaan puistoon kuka vaan.

 – Olemme ajatelleet, että jatkossa jokin keskustan tuntumassa olevista kukkaniityistä voi toimia niin sanottuna poimintaniittynä, josta kaupunkilaiset voivat käydä keräämässä itselleen kukkakimpun kotiin vietäväksi. Tällaisena poimintaniittynä voisivat toimia esimerkiksi Helsingintien varressa olevat Kultapossupuiston niittykummut, Ratilainen kertoo.

Auringonkukkapellon kehittymisestä ja mahdollisista poimintaniityistä tiedotetaan kesän aikana lisää Kadut ja ympäristön toimesta. Jupiterinpuistossa 8.6. klo 10–12 järjestettävistä kylvötalkoista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan Pelletti Ry:n jäseniin (linkki Pelletti Ry:n verkkosivuille on alla).  

 

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki
Laura Ratilainen, kaupunginpuutarhuri
p. 040 653 0935, laura.ratilainen(at)lappeenranta.fi

LUT-yliopiston ympäristötekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Pelletti ry
Veera Leinonen, puheenjohtaja
puheenjohtaja(at)pellettiry.fi

Pelletti ry | maailman parhaaksi

AURINGONKUKKAPELTO.pdf