Etusivu PalvelutVanhusneuvoston jakamat ilmaiset liukuesteet tavoittivat ikääntyneet!
Ajankohtaista
12.10.2018 8:55

Vanhusneuvoston jakamat ilmaiset liukuesteet tavoittivat ikääntyneet!

Lappeenrannan kaupungin vanhusneuvosto jakoi vanhustenviikon torstaina 11.10 lappeenrantalaisille ikääntyneille ilmaiseksi liukuesteitä. Jakelupisteitä oli eri puolilla kaupunkia ja vanhusneuvoston jäsenet itse jalkautuivat jakamaan liukuesteitä.

Liukuesteiden jakelua_Markus Lankinen.jpg- Meillä oli varattuna 1.440 paria liukuesteitä ja niitä jaettiin lappeenrantalaisille ikääntyneille 1.190 paria kolmen tunnin aikana, kertoo Harri Aartelo, vanhusneuvoston puheenjohtaja. - Olimme todella positiivisesti yllättyneitä kuinka hyvin tieto oli tavoittanut paikalliset eläkeläiset, Aartelo jatkaa.

- Loput 250 paria ovat jakelussa kaupungintalon Winkki asiakaspalvelupisteessä ma 15.10. alkaen Winkin aukioloaikoina. Siellä on jäljellä L-kokoiselle kengälle noin 170 paria, M -kokoiselle 36 paria ja S-kokoiselle 46 paria, vinkkaa Pia Haakana, vanhusneuvoston sihteeri.

Vanhusneuvosto teki aloitteen Lappeenrannan kaupungin avustustoimikunnalle tämän vuoden alussa liukuesteiden hankinnasta. Kaupunki myönsikin Ikäystävällinen Lappeenranta -hengessä Perintökaaren varoista vanhusneuvostolle sekä vuodelle 2018 että 2019 varat noin reilun tuhannen liukuesteparin hankintaan per vuosi. Seuraavan kerran vastaavanlainen liukuesteiden jakelu tehdään vuoden päästä eli vanhustenviikolla 2019.

Liukuesteet ovat edullista ennaltaehkäisyä

- Jos ilmaiseksi jaetuilla liukuesteillä voidaan estää yksikin murtuma, ovat liukuesteet hankkineet hintansa takaisin, toteaa Sanna Natunen, Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö.

Yhden lonkkamurtuman hinta hoitokuluina ensimmäisenä vuonna on noin 22 000 euroa.

Vanhemmalla iällä murtuma ei välttämättä parane enää niin hyvin ja se voi vaikuttaa pitkälle ja pahimmassa tapauksessa murtuma pakottaa ikäihmisen pois omasta kodista.

Tutkimusten mukaan liukuesteet vähentävät kaatumisia talvikeleillä, joten niiden hankkiminen on perusteltua. Kun kaadutaan, niin aina vanhemmalla on suurempi riski saada murtuma kuin nuorella, todetaan Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Kuvateksti: Vanhusneuvoston jäsenet Eeva Arvela ja Juha Härkönen jakamassa liukuesteitä lappeenrantalaisille ikääntyneille kaupungintalon jakelupisteellä to 11.10. Kuvaaja Markus Lankinen.

Kaupunginhallituksen päätöksellä 8.5.2017 Lappeenranta on nimitetty Ikäystävälliseksi kaupungiksi. Päätöksessä lukee: Päätetään nimetä Lappeenranta "Ikäystävälliseksi Lappeenrannaksi" ja ohjeistaa tämä huomioon otettavaksi kaupungin hallintokuntien toimintojen suunnittelussa.

Lisätietoja:
Harri Aartelo, vanhusneuvoston puheenjohtaja, puh. 0500 796 427
Paula Roilas, vanhusneuvoston varapuheenjohtaja, puh. 040 705 1534
Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740