Suosikit

Meijän tähet

Marianaukion laatoilla muistetaan merkkihenkilöitä.

Maailmalla merkkihenkilöiden kunnioittamiseen tarkoitetut katu-alueet ja aukiot tunnetaan nimellä Walk of Fame. Niihin on sijoitettu määritellylle alueelle kaiverrettuja kivilaattoja merkkihenkilöille. Lappeenrannassa Meijän tähtien laatat kytkeytyvät Marianaukiolle ladottavaan kivilaituriin.

Laatan saajilla tulee olla selkeä kytkös Lappeenrantaan sekä osaamista ja näkyvyyttä kulttuurin, urheilun tai tieteen saralla. Hän voi olla edesmennyt tai edelleen keskuudessamme. Päätöksen laatan saajista tekee Lappeenrannan kaupunginhallitus.

Ensimmäiset Meijän tähet saavat laattansa Marianaukion laituriin 8.6.2023. Sen jälkeen niitä lisätään yksi tai muutama vuosittain.

Kirjailija Laila Hirvisaari

Laila Hirvisaari (1938−2021), vuosina 1958–2004 Laila Hietamies, oli kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu romaaneja, laajoja romaanisarjoja sekä näytelmiä ja televisiosarjoja. Niissä liikutaan nykyisessä Etelä-Karjalassa, Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa sekä Venäjällä.

Hirvisaari syntyi Viipurissa, mutta asui lapsuutensa Lappeella ja Lappeenrannassa vuoteen 1974. Kaupunki säilyi hänelle rakkaana senkin jälkeen.

Hirvisaaren ensimmäinen romaani, Lehmusten kaupunki, sijoittui kotikaupunkiin. Se käynnisti sittemmin seitsemänosaiseksi kasvaneen Lappeenranta-sarjan (1972−2004), joka kertoo Lappeenrannasta rakuunakaupunkina sekä talvi- ja jatkosodan ajasta kaupungissa ja rintamalla.

Laila Hirvisaari julkaisi 41 romaania, useita näytelmiä sekä novelleja ja muita julkaisuja. Venäjän keisarinna Katariina suurta käsitelleen teosparista, Minä, Katariina (2011) ja Me, Keisarinna (2013), ensimmäinen oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.

Hirvisaari sai professorin arvonimen kesäkuussa 2002. Samana vuonna perustettu Laila Hirvisaaren nimeä kantava rahasto jakaa apurahoja aloitteleville kirjailijoille.

Hirvisaaren oman kirjailijauran alku oli ristiriitainen, joten on luontevaa, että hänen nimissään jaettu tuki kohdentuu uransa alussa oleviin kirjailijoihin.

Laila Hirvisaaren kuva: Otava, Jouni Harala.

Laila Hirvisaari.

Uutistoimittaja Arvi Lind

Arvi Lind (1940− ) on television uutistoimittaja, joka työskenteli lähes neljäkymmentä vuotta reportterina, uutistenlukijana ja kouluttajana Yleisradiossa. Hänestä on käytetty luonnehdintaa ”Suomen luotettavin mies”. Lindin viimeistä uutislähetystä 15.10.2003 katsoi 1,6 miljoonaa suomalaista. Pitkän uran aikana eteen tulleista uutisista suurin on hänen mielestään ollut Neuvostoliiton hajoaminen.

Arvi Lind on lähtöisin Lappeenrantaan vuonna 1967 liitetystä Lauritsalan kauppalasta, josta tie vei opintojen perässä Helsinkiin. Lauritsala, Lappeenranta ja Etelä-Karjala ovat säilyneet hänelle rakkaina läpi vuosikymmenten.

Yhteyttä kotiseutuun ja omaan murrealueeseen ovat ylläpitäneet aktiivisuus Helsingin yliopiston Viipurilaisessa osakunnassa ja Rakuunapataljoonan rakuunakillassa sekä suvun ja kotiseudun historian tutkiskelu. Lindin elämäkertakirjan Lindin Arvi on kirjoittanut Heikki Hietamies, toinen tunnettu lappeenrantalainen. Heistä kumpikin on saanut hoitaa Linnoituksen isännän kunniatehtävää.

Lind opiskeli Helsingin yliopistossa kotimaista kirjallisuutta ja suomen kieltä, ja kiinnostus kieleen säilyi läpi journalistin työuran. Hän oli kaksitoista vuotta (1991−2003) Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suomen kielen lautakunnassa ja teki Ylen kielenhuoltajan Kaarina Karttusen kanssa toimittajille suunnatun Arvin kieliopas -nimisen oppikirjan.

Arvi Lind on ollut mukana myös opetus- ja lastenohjelmissa. Ylen Uutisluokka -mediakasvatushankkeeseen hän osallistui 2020-luvulle. Se, että Lind on näytellyt pieniä rooleja elokuvissa ja televisio-ohjelmissa, jopa laulanut rokkia, kertonee hänen monipuolisuudestaan ja kyvystä heittäytyä hetkeen, mikä on hyödyllinen ominaisuus myös uutistoimittajalle.

Arvi Lindin kuva: Jukka Olkkonen.

Arvi Lind

Muusikko Pave Maijanen

Pave Maijanen (1950–2021), virallisesti Pekka Juhani Maijanen, oli monipuolinen muusikko. Hänen repertoaarinsa kattoi laulajana, lauluntekijänä, basistina, kosketinsoittajana, rumpalina, kitaristina ja tuottajana työskentelyn.

Menestyksekkään soolouransa lisäksi Maijanen tunnetaan esimerkiksi Pepe & Paradisesta ja Royalsista sekä Dingon ja Hurriganesin kosketinsoittaja-tuottajana. Monipuolisen muusikon tunnetuimpia lauluja ovat Pidä huolta, Lähtisitkö, Jano, Elämän nälkä ja Ikävä.

Maijanen eli lapsuutensa Lappeenrannassa. Hän sai ensimmäisen soittimensa, huuliharpun, kuusivuotiaana ja aloitti sillä esiintymisen. Musikaalinen teini pyydettiin vuonna 1964 rumpaliksi Top Cats -yhtyeeseen ja lainasi harjoittelua varten rummut Lappeenrannan varuskuntasoittokunnasta, varuskunnassa kun asui. Sitä seurasi Ours-yhtye, jossa rumpujen rinnalle tulivat kitara ja sähköurut. Seuraava yhtye Kopet voitti rockin SM-kilpailun. Maijasen urahaaveet liikunnan parissa vaihtuivat musiikkiin, joka vei mennessään maailmalle.

Lahjakas muusikko oppi koko uransa ajan uutta ja lavensi siten osaamistaan: yhtyeet vaihtuivat ja soitinten repertoaari kasvoi sekä osaaminen laventui säveltämiseen, sovittamiseen, tuottamiseen ja sanoittamiseen ja koko musiikkibisnekseen. Esimerkiksi menestyksekäs Mestarit Areenalla -kiertue oli uutta Suomessa 1990-luvun lopulla.

Maijaselle myönnettiin vuonna 2012 Iskelmä-Finlandia-palkinto, ja vuonna 2015 hän oli mukana Vain elämää -televisiosarjan 4. tuotantokaudella. Edellisenä vuonna hän oli saanut taitelijaeläkkeen, mikä kertoo sekin arvostuksesta. Vuonna 2020 Maijanen palkittiin elämäntyöstään Emma-gaalassa Erikois-Emmalla. Kotikaupunki Lappeenranta on muistanut Maijasta Linnoituksen isännän arvonimellä sekä syksyllä 2023 paljastettavalla veistoksella.

Pave Maijasen kuva: Hiski Hämäläinen.

Pave Maijanen.

Professori Juha Pyrhönen

Juha Pyrhönen (1957− ) työskentelee professorina LUT-yliopiston sähkötekniikan osastolla. Tekniikan tohtori Pyrhönen on ansiokas tutkija, opettaja ja innovaattori, joka on aina valmis ottamaan kantaa ja etsimään käytännön ratkaisuja kehityskohteisiin yhteiskunnan eri alueilla. Pyrhösen tutkimustyön keskiössä ovat yli 40 vuotta olleet energiatehokkuus sekä erityisesti suurnopeustekniikka ja sen sovellukset.

Pyrhönen on syntynyt Kuusankoskella ja muuttanut Joutsenoon yhdeksänvuotiaana. Lappeenranta kutsui, kun hän aloitti opintonsa Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1976. Sen jälkeen Pyrhösen ura on jatkunut pääosin kotiyliopistossa.

Pyrhösellä on laaja kokemus tekniikan muuntamisesta teollisiksi tuotteiksi ja sovelluksiksi. Hän on tehnyt yhteistyötä merkittävien teollisuusyritysten kanssa sekä toiminut useiden yritysten tieteellisenä neuvonantajana ja lukuisissa luottamustoimissa. Innovatiivisella tutkijalla on yli 50 patenttia tai patenttihakemusta, ja tutkimusrahoitusta Pyrhönen on kerännyt tähän mennessä yli 20 miljoonaa euroa. Hän johtaa LUT yliopistossa suomalaisen HiECSs huippuyksikön toimintaa. Tieteen lisäksi hänen suuria innostuksen kohteitaan on musiikki ja erityisesti kirkkomusiikki, jossa hän on suorittanut Sibelius Akatemian urkujensoiton ensimmäisen tasosuorituksen.

Pyrhönen on osallistunut Greenreality-hengessä käytännön toimiin kehittämishankkeissa, joissa tavoitteena on ollut Etelä-Karjalan alueellisen elinvoimaisuuden ja elinolosuhteiden parantaminen. Hän on kannustanut LUTista valmistuneita startup-toimintaan sekä luomaan alueelle uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Yhteistyössä maakunnan pk-yritysten kanssa yliopistolle on toteutettu uusia tutkimuslaitteita. Pyrhönen on ollut primus motorina Saimaan kuntoa kohentavien hankkeiden ideoinnissa ja toteutuksessa, esimerkkinä Pien-Saimaan tilaa parantanut Lappeenrannan Kivisalmen pumppaamo. Tieteestä on moneksi.

Juha Pyrhösen kuva: LUT-yliopisto.

Juha Pyrhönen.

Balettipedagogi Sonja Tammela

Sonja Tammela (1937− ) on balettipedagogi, joka toimi aiemmin Suomen Kansallisoopperan solistitanssijana ja Suomen Kansallisoopperan balettikoulun opettajana. Hän opiskeli tanssia Tukholman kuninkaallisen teatterin ja Suomen Kansallisoopperan balettikouluissa sekä yhtenä ensimmäisistä suomalaisista opiskelijoista Leningradin koreografisessa koulussa Vaganova Instituutissa.

Tammela perusti vuonna 1969 Lappeenrantaan Sonja Tammelan Balettikoulun ja johti sitä vuoteen 1997 saakka. Yhteys nykyisin Lappeenrannan Tanssiopistona tunnettuun kouluun on ollut senkin jälkeen tiivis.

Vaasalaissyntyisestä Tammelasta tuli yhteensattumien kautta lappeenrantalainen. Kohtalonbaletti oli Bahtshisarain suihkulähde. Ooppera palkkasi sen tataarijoukkoihin avustajiksi miesopiskelijoita, joiden joukossa oli teekkari Juha Ruuskanen. Nuori tataari valloitti haareminaisena tanssineen Tammelan sydämen. Insinööriaviomiehen työpaikka Saimaan kanavalla toi pariskunnan vuonna 1968 Lappeenrantaan. 

Opetustyö vei Tammelan mukanaan: hänen osaamisestaan kertoo Sonja Tammelan balettikoulun Suomessa nauttima arvostus. Lisäksi Tammela teki lukuisia koreografioita Lappeenrannan kaupunginteatteriin. Hän kouluttautui balettipedagogiikassa ja koulutti tanssinopettajia kotimaisilla ja ulkomaisilla balettikursseilla.

Tammela on toiminut tanssialan valtakunnallisissa luottamustehtävissä, kuten Valtion taidetoimikunnassa ja Tanssin ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmatoimikunnassa. Hän on saanut ansioistaan Valtion Lastenkulttuurin palkinnon, Suomen Kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitalin sekä kahdesti Kymen läänin taidepalkinnon. Lappeenrannan kaupunki on muistanut Tammelaa osuvasti Linnoituksen isännän -arvonimellä. Onhan tanssiopisto sijainnut perinteikkäässä kaupunginosassa vuosikymmenten ajan.

Sonja Tammelan kuva: Lappeenrannan Tanssiopisto.

Sonja Tammela