Suosikit

Lappeenrannan lukion Lyseon toimipisteen lehtori Lea Kaijansinkolle Suomen Tiedeseuran myöntämä 5000 euron Opettajapalkinto

JULKAISTU 6.5.2025, 12.50

Nuoria teatterin lavalla keijuasuissa musikaaliproduktion esityksessä.

Suomen Tiedeseura palkitsi vuosijuhlassaan 29.4.2025 tutkijoita ja opettajia merkittävistä saavutuksista tieteessä ja opetuksessa – Lappeenrannan lukion Lyseon toimipisteen lehtori, musiikinopettaja Lea Kaijansinkko on yksi kolmesta palkitusta lukio-opettajasta. Kaijansinkko palkittiin 5 000 euron Opettajapalkinnolla. Lisäksi vuosijuhlassa palkittujen henkilöiden koulut saavat kukin 2 000 euroa opetusaineensa kehittämiseen.

Lappeenrannan lukion Lyseon toimipisteessä musiikinopettajana työskentelevä Kaijansinkko on ollut mukana rakentamassa Lyseon musiikkiteatteriohjelmaa vuodesta 2014 lähtien. Hän on järjestänyt useita koulumusikaaleja, joihin kuhunkin on osallistunut 45–70 lukio-oppilasta. Produktioissa noin 20 oppilasta on ollut soittajia ja noin 20 laulavia näyttelijöitä.

− Palkinnon saaminen on suuri kunnia sekä arvostuksen osoitus musiikin ja taideaineiden opetusta kohtaan. Olen hyvin kiitollinen siitä, että työyhteisössä arvostetaan taideaineiden opetusta. Lisäksi on hienoa, että moni opiskelija on kiinnostunut musiikin opiskelusta ja on rohkeasti jatkanut musiikkialan opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, Kaijansinkko sanoo.

Monista Kaijansinkon oppilaista on tosiaan tullut ammattimuusikoita, näyttelijöitä tai musiikinopettajia; opettajan innoitus voi siis kannustaa jopa musiikin ja taiteen alalle työelämässä, mutta toisaalta Kaijansinkon oppitunneilla tärkeintä on ilmapiiri, jossa oppilaat uskaltavat kokeilla taitojaan sekä saavuttaa onnistumisen ja oivaltamisen kokemuksia. Kannustava opettaja rohkaisee oppilaita ylittämään omia rajojaan sekä löytämään itsestään uusia valmiuksia.

Suomen Tiedeseuran Opettajapalkinnon perusteluissa todetaan Kaijansinkon ajatusmaailman ja toimintamallien osoittavan aitoa huolenpitoa sekä pedagogista taitoa. Osaan musikaaliprojekteista pidetty opettaja on itse tehnyt musiikin ja auttanut nuoria säveltämään omia kappaleita, jolloin oppilaille on tarjoutunut tilaisuus esitellä omia lahjojaan. Ennen koulumusikaaliesityksiä osa oppilaista ei ole koskaan laulanut tai soittanut suuren yleisön edessä – Kaijansinkko haluaa tarjota nuorille tilaisuuden onnistua turvallisessa ympäristössä.

− Palkinnon perusteluihin on helppo yhtyä. Lea on ammattitaitoinen, opiskelijoista välittävä opettaja. Työyhteisössä hän pitää taito- ja taideaineiden lippua korkealla ja innostaa muitakin omalla rohkeudellaan heittäytyä tilanteeseen kuin tilanteeseen, iloitsee Lappeenrannan lukion rehtori Olli Mielonen.

Musiikkiteatteriohjelman lisäksi Kaijansinkko johtaa koulun kuorotoimintaa, jonka myötä hän haluaa kannustaa erityisesti poikia laulamaan – tästä hän onkin saanut kiitosta niin koululta kuin vanhemmiltakin.

− Opettajapalkinto innostaa minua jatkamaan työtäni musiikkipedagogina nuorten parissa. Se kannustaa minua kekseliäisyyteen sekä rohkeaan ja luovaan ajatteluun. Tämä myös rohkaisee toimimaan sinnikkäästi ja määrätietoisesti uusien päämäärien saavuttamiseksi, Kaijansinkko kuvailee.

Koulukohtainen 2 000 euron palkinto musiikin opetuksen kehittämiseen

Opettajapalkinnon lisäksi Suomen Tiedeseuran palkitsemien opettajien koulut saavat 2 000 euron palkinnon oppiaineen kehittämiseen – niin myös Lappeenrannan lukion Lyseon toimipiste.

− On hienoa, että Suomen Tiedeseura osoittaa palkinnollaan arvostusta taito- ja taideaineiden opetusta kohtaan. Niillä on iso merkitys lukiolaisten hyvinvointiin, ja ne kuuluvat vahvasti osaksi yleissivistystä. Koulukohtainen palkinto tullaan käyttämään musiikin opetuksen kehittämiseen, tarkemmin emme ole asiasta vielä Lean kanssa päättäneet, toteaa rehtori Mielonen.

Muun musiikin opetuksen eteen tekemänsä työn lisäksi Kaijansinkko on ollut aktiivisesti mukana uusien opetussuunnitelmien mukaisen monialaisen opetuksen kehittämisessä. Lisäksi hänen aloitteestaan on käynnistetty yhteistyö Sibelius-Akatemian kanssa.

− Olemme ideoineet Musiikkiteatterilinjalla yhdessä työryhmän kanssa oppiainerajat ylittäviä opintokokonaisuuksia; musiikki−historia ja musiikki−kuvataide−äidinkieli−historia. Yhteiset oppisisällöt mahdollistavat pienimuotoisten ainerajat ylittävien projektien tai tehtävien tekemisen. Tavoitteena on muun muassa kehittää ryhmätyötaitoja, oppia ja oivaltaa uutta ja hälventää rajoja eri oppiaineiden välillä, Kaijansinkko selvittää.

− Musiikkiteatterilinja on tehnyt yhteistyötä Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osaston kanssa useamman vuoden ajan musiikillisten työpajojen muodossa. Olemme suunnitelleet työpajat yhteistyössä Taideyliopiston lehtorin kanssa. Käytännön kannalta järkevintä on ollut, että pajat on pidetty Lyseon toimipisteellä Lappeenrannassa. Työpajat ovat olleet kestoltaan kolmesta kuuteen tuntiin, ja niissä opiskelijat ovat saaneet korkeatasoista ja käytännönläheistä opetusta omien musiikillisten taitojensa kehittämiseen. Työpajat ovat olleet erittäin suosittuja ja pidettyjä. 

Lisätietoja:

Lappeenrannan lukion Lyseon toimipiste

Lehtori, musiikinopettaja Lea Kaijansinkko
lea.kaijansinkko@edu.lappeenranta.fi

Rehtori Olli Mielonen
Puh. 040 197 0899
olli.mielonen@edu.lappeenranta.fi