Suosikit

Valinnaiskurssit 3.-7. luokat

Valinnaiskurssit 3.-7. -luokkalaisille 1 vvt

Oppilaat saavat valita yhden valinnaiskurssin jokaisella vuosiluokalla 3.–7. Opiskeltavat valinnaisaineet ovat soveltavia, eikä niiden tarvitse liittyä suoraan mihinkään kouluaineeseen.

Suosituksena on että valinnaiskurssien avulla saavutetaan laaja-alaisen osaamisen tavoitteita (L1-L7) ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöjä.

3.-7. luokkalaisille suunnatut valinnaiskurssit valitaan joka vuosi uudestaan. Samaa kurssia ei voi valita uudelleen. Kurssien tavoitteena on tarjota iloa, itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia, monipuolisia virikkeitä ja oppiainerajat sekä vuosiluokkarajat ylittävää toimintaa.

Valinnaiskurssien arviointi on hyväksytty / hylätty.

Valinnaiskurssit toteutetaan kaksoistuntina perjantai-iltapäivisin joko syys- tai kevätlukukaudella

 

Lukuvuonna 2023-2024 tarjolla olevat valinnnaiskurssit:

Lähde luontoon -kurssi: opettajana Hannu Hiitola

Palloillaan-kurssi: opettajana Ville Aapro

Elämyksiä tanssahdellen: opettaja Heli Kaijansinkko-Valtonen

Liikunnan riemu -kurssi

Koristeita kotiin - kurssi

Käsityökurssi: kokoontumispaikka TS pienet\1021

Makrame-kurssi - syksy: kokoontumispaikka TS pienet\1021

Kepparikurssi: opettajana Anne Pohjanen

Teknistä työtä omaksi iloksi - kurssi: kokoontumispaikka TN pienet\1003

New Technologies: opettajana Sini Rintamäki

Oma kirja -kurssi: opettajana Paula Ukkola

Esiintymisen ja ilmaisun iloa -kurssi

Koulun lehti: opettajana Maija Parman

Kotitaloutta kokeilemalla (YM V1.1) - syksy: opettajana Niina Ruokonen

Myytinmurtajat: opettajana Eetu Heikura

Paras yritys ever!

Bändikurssi: kokoontumispaikka MUSIIKKI \1038

Taidetta eri tekniikoin:  opettajana Jarkko Häkämies, kokoontumispaikka KUVATAIDE\1023

Lautapelien maailma: opettajana Essi Pohjonen

 

Kurssien kuvaukset:

 

Lähde luontoon! 

Suunnitellaan ja toteutetaan vaellusretki esim. Savitaipaleen maastoon. Ennen retkeä harjoitellaan retkeilyssä tarvittavia taitoja mm. ensiapua. Kurssin aikana tutustutaan myös geokätköilyyn, pelataan frisbeegolfia ja liikutaan lähiluonnossa. 

 

Palloillaan! 

Tutustutaan eri palloilulajeihin, niin yksilö- kuin joukkuepalloiluun. Pelejä pelataan myös sovelletusti pien- ja viitepeleinä. Tunteja suunnitellaan yhteistyössä oppilaiden kanssa heidän toiveitaan huomioiden.

 

Elämyksiä tanssahdellen 

Tutustutaan eri tanssimuotoihin (esimerkiksi baletti, jazztanssi, showtanssi, kansantanssi, nykytanssi, lattarit, tanssimix, hiphop, street dance). Kokeillaan luovaa liikuntaa ja oman tanssin suunnittelua. 

 

Liikunnan riemu 

Tavoitteena on kokea liikunnan riemua monipuolisesti liikkuen ja kurssilaisten toiveita kunnioittaen. Tutustutaan mahdollisimman moniin uusiin lajeihin ja suorituspaikkoihin vanhoja tuttuja unohtamatta. Tutuissakin lajeissa pyritään löytämään uusia lähestymistapoja.

 

Koristeita kotiin

Tavoitteena valmistaa vuodenaikaan kuuluvia koristeita monipuolisilla tekniikoilla ja erilaisista materiaaleista. 

 

Käsityökurssi 

Tällä kurssilla pääset toteuttamaan omia käsityöideoitasi. Oletko haaveillut neulovasi kirjoneulelapaset? Tarvitsetko uudet shortsit kesäksi tai kassin uintikamoille? 

 

Makramekurssi 

Punotaan ja solmeillaan koruja, amppeleita, unisieppareita ja seinäkoristeita.

 

Kepparikurssi 

Oletko innokas hevosten ystävä. Pidät käsillä tekemisestä ja ompelemisesta. Kurssilla valmistetaan oma keppihevonen luovasti omia ideoita käyttäen. Kurssi huipentuu leikkimielisiin kepparikisoihin.

 

Teknistä työtä omaksi iloksi 

Ideoidaan ja toteutetaan puusta ja metallista tuotteita. Opiskellaan kovien materiaalien työstöä ja pintakäsittelyä.

 

New technologies 

Tällä kurssilla saat tietoa 3D–tulostuksen mahdollisuuksista ja käyttökohteista. Opit piirtämään kolmiulotteisia kuvia sekä toimimaan 3D–tulostimen koneenhoitajana. Jokainen oppilas tulostaa jonkin itse piirtämänsä kappaleen. Tulostuksen mahdollisuudet ovat valtavat: Voit tulostaa esim. puuttuvan legopalan tai rikkoutuneen muoviosan nukkekodista tai 4c–autosta. Työvälineinä kurssilla ovat ChromeBookit ja Minifactory3–tulostin.

 

Oma kirja 

Tehdään kurssilla oma kirja, joka voi olla sarjakuva-, runo-, mietelmä-, kertomus-, tieto-, satukirja, opaskirja tms. Toteutus voi olla myös sähköinen kirja. Kirja kuvitetaan ja sen voi tehdä käsin tai koneella.

 

Esiintymisen ja ilmaisun iloa 

Ilmaisutaidon kurssi, jossa tehdään oppilaiden kanssa erilaisia draamapedagogiikan harjoituksia mm. liikeilmaisua, mimiikkaa, puheilmaisua ja erilaisia vuorovaikutusharjoituksia. Toteutetaan mahdollisuuksien mukaan pieni draamaesitys, jossa käytetään opittuja taitoja.

 

Koulun lehti

Haastatellaan suullisesti ja kirjallisesti esim. uusia oppilaita, henkilökuntaa, vierailijoita jne. Haastattelun tuotos voi olla video (julkaisu koulumme Facebook-sivustolla), juliste, juttuvinkki paikallislehteen tms. Tehdään uutisia ja reportaaseja koulun tapahtumista, esim. koulun juhlaharjoituksista, teemapäivistä, vierailuista yms. Annetaan menovinkkejä, esim. Kaamospuhallus, elokuvat, leirit, työpajat yms. Suunniteltu esitys menovinkistä voisi tapahtua.

 

Kotitaloutta kokeilemalla

Tutustutaan kodin askareisiin, ruuanvalmistukseen ja leivontaan. Harjoitellaan mm. mittaamista ja kodin laitteiden käyttöä. Opitaan yhdessä tekemällä ja kokeilemalla. 

 

Myytinmurtajat 

Tutkitaan erilaisia myyttejä ja ennakko-oletuksia luonnonilmiöistä tieteen keinoin. Kuulevatko vanhat ihmiset huonommin, kuin nuoret? voiko kola syövyttää hampaat? ja voiko paperia taittaa enemmän kuin seitsemän kertaa? Tule ottamaan selvää myytinmurtajakurssille.

 

Paras yritys ever! 

Tällä kurssilla pääset toimimaan ja tekemään yksin ja porukassa niitä asioita, joista innostut! Kurssilla perehdytään yrittäjyyteen, ideoidaan ja valmistetaan oma tuote sekä opitaan taitoja tuotteen brändäyksestä, markkinoinnista ja myynnistä. Kurssilla tehdään yhteistyötä alueen yritysten kanssa.

 

Bändikurssi 

Harjoitellaan yhteissoittoa monipuolisesti eri soittimiin tutustuen. Kurssin tavoitteena on harjoitella kappaleita esityskuntoon.

 

Taidetta eri tekniikoin 

Tehdään taidetta kurssilaisten kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kokeillaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita ja materiaaleja. Valmistetaan teoksia sekä itselle että koulun yhteisiin tiloihin. Kurssilla on mahdollisuus piirtää, maalata, muotoilla ja valmistaa isojakin tilataideteoksia yhdessä ryhmän kanssa

 

Lautapelien maailma

Tällä kurssilla tutustutaan erilaisiin lautapeleihin ja päästään suunnittelemaan sekä toteuttamaan oma lautapeli.