Suosikit

Paakki Jukka

Syntynyt 2.10.1955 Ruokolahdella
Asuu Vihdin Nummelassa
Ylioppilas Imatran yhteislyseosta 1974
Filosofian tohtori, Helsingin yliopisto 1991
Tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori ja professori 1992-2019
Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki 2008

Olen syntynyt Ruokolahdella, jossa kävin kansakouluni. Sen jälkeen muutin Imatralle, jossa kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1974, minkä jälkeen muutin Helsinkiin opiskelemaan. Pidän itseäni karjalaisena, käyn kotipaikkakunnilla säännöllisesti ja olen pyrkinyt säilyttämään alkuperäisen kotimurteeni. 
Akateemisessa työssäni olen kirjoittanut oppimateriaaleja ja tieteellisiä artikkeleita. 2000-luvulla olen kirjoittanut myös useita popularisoivia tietokirjoja omilta tieteenaloiltani. Kaunokirjallisuuden saralle olen siirtynyt vasta 2010-luvun loppupuolella lähestyessäni eläkeikää.

 

Mannerheim, tuntematon golfari

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim on suurimmalle osalle suomalaisista tuttu, onhan hänestä kirjoitettu satoja kirjoja.  Niissä on kuvattu yksityiskohtaisesti Mannerheimin sotilas- ja valtiomiesuraa, osin myös hänen yksityiselämäänsä ja harrastuksiaan, mutta vain muutamassa teoksessa mainitaan, että hän pelasi myös golfia 1910-luvun lopussa ja 1920-luvulla, jolloin Suomessa ei vielä ollut yhtä ainutta golfkenttää. Mannerheim onkin ollut paitsi suuri suomalainen sankari, myös yksi ensimmäisistä suomalaisista golfareista.

Romaanissa kerrotaan Mannerheimin golfharrastuksesta osin faktoihin perustuen ja osin fiktiivisesti. Faktoja ovat hänen keskieurooppalaiset pelikenttänsä Ranskan Rivieralla ja silloisessa Tšekkoslovakiassa sekä hänen mailansa ja muut golfvälineensä. Fiktiota on puolestaan se, kenen kanssa ja kuinka hyvin Mannerheim golfia pelasi. Draamaa on romaaniin saatu panemalla Mannerheim pelaamaan reikäpeliottelu hänen inhoamaansa saksalaista kenraalia vastaan. Ottelussa Mannerheim sekä häviää että voittaa, tässä järjestyksessä.

 

Eljas Erkko, golfministeri

Suomeen rakennettiin ensimmäinen golfkenttä vuonna 1932, Helsingin kaupungin omistaman Talin kartanon maille. Samalla perustettiin maamme ensimmäinen golfseura, Helsingin Golfiklubi - Helsingfors Golfklubb. Kenttää varten tarvittavan maa-alueen järjesti Helsingin silloinen apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckell, josta tuli myös uuden seuran ensimmäinen puheenjohtaja. Toinen napamies kentän ja seuran perustamisessa oli Sanoma Osakeyhtiön pääjohtaja ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Eljas Erkko, joka toimi sen jälkeen tärkeimpänä Suomi-golfin edistäjänä ja mesenaattina monen vuosikymmenen ajan.

Romaanissa kuvataan Talin golfkentän ja Helsingin Golfiklubin perustamista ja toimintaa 1930-luvulla, päähenkilönä kunnianhimoinen ja itsetietoinen Erkko, josta tuli Suomen ulkoministeri uuden suursodan kynnyksellä vuonna 1938. Romaani huipentuu Suomen ja Neuvostoliiton poliittisten erimielisyyksien ratkaisemiseksi järjestettyyn fiktiiviseen golfotteluun lokakuun lopussa 1939. Tapahtumapaikkana on Suomen toinen 1930-luvun golfkenttä Viipurissa.

 

Teksti: Jukka Paakki

Tuotanto

Mannerheim, tuntematon golfari
2021. Aviador. Romaani.

Eljas Erkko, golfministeri
2023. Aviador. Romaani.

Tiedot päivitetty 5.6.2023.