Suosikit

Yrittäjän eläkevakuutus ostopalveluissa

Itsenäisen yrittäjän eläkevakuutus ja YEL-/MYEL-todistus

 

Yleistä

Kuntien eläkevakuutuksen ohjeiden mukaisesti julkisella sektorilla eläketurvaa tulee karttua kaikesta tehdystä työstä. Työkorvauksena pidetään työstä, tehtävästä tai palveluksesta muuna kuin palkkana maksettavaa korvausta. Jos kaupunki ostaa työtä itsenäiseltä yrittäjältä (toiminimi, yksityishenkilö), täytyy kunnan selvittää yrittäjän eläkevakuutus ja pyytää yrittäjää toimittamaan todistus yrittäjän eläkevakuutuksesta (YEL- tai MYEL-todistus).


YEL-/MYEL-todistuksen toimittaminen

Itsenäisten yrittäjien (toiminimi, yksityishenkilö) tulee toimittaa YEL- tai MYEL-todistus, kopio vakuutuskirjasta tai vakuutusmaksusta ensimmäisen laskutuskerran yhteydessä sekä sen jälkeen vuosittain. Ohjeistus koskee myös ns. kevytyrittäjiä. Todistus lähetetään Lappeenrannan kaupungin käyttämän talouspalvelukeskuksen Meidän IT ja talous Oy:n ostoreskontran sähköpostiosoitteeseen ostolaskut.asiakaspalvelu@meita.fi.


Yrittäjällä ei ole YEL-/MYEL-vakuutusta

Mikäli itsenäisellä yrittäjällä ei ole eläkevakuutusta, tulee kaupungin maksaa laskutetusta työstä JuEL-eläkemaksua (noin 17 %). Yrittäjän kaupungille lähettämä lasku maksetaan yrittäjälle palkanmaksun periaatteiden mukaisesti, suorituksesta pidätetään työntekijän palkkaperusteinen eläkemaksu 7,15/8,65 % (53 - 62 vuotiaat 8,65%). Palkanmaksupäivät ovat kk:n 15. päivä ja kk:n viimeinen pankkipäivä.


Eläkkeellä oleva yrittäjä

Eläkkeellä oleva yrittäjä toimittaa todistuksen eläkkeellä olostaan. Eläkkeellä oleva yrittäjä kuuluu JuEL:n piiriin aina 68 vuoden iän täyttymiskuukauden loppuun ja näin ollen kaupunki on velvollinen suorittamaan työntekijä- ja työnantajamaksut KEVA:lle, jos YEL- tai MYEL-todistusta ei ole.


Kuntien eläkevakuutuksen ohjeistus

Ostopalvelut, työkorvaukset ja muut toimeksiannot


Lisätietoja
Lappeenrannan kaupunki
taloushallinto@lappeenranta.fi
puh. 040 745 7566

Meidän IT ja talous Oy
Ostoreskontran asiakaspalvelu
ostolaskut.asiakaspalvelu@meita.fi
puh. 013 339 0750