Suosikit

Haittaeläimet

Haittaeläimet aiheuttavat tuhoja sekä voivat levittää tauteja. Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Haittaeläimiksi lasketaan muun muassa rotat, hiiret ja linnut, joista aiheutuu haittaa (esim. varislinnut). 

Terveystarkastajat antavat ohjeita haittaeläinten torjumiseksi. Tarvittaessa torjuntaan kannattaa myös hankkia ammattilaisen apua. Tuholaistorjuntaa suorittavien yritysten yhteystietoja löytyy internetistä esimerkiksi hakusanalla ”tuholaistorjuntaa”.

Taloyhtiöissä haittaeläinhavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle torjuntatoimenpiteiden käynnistämiseksi.

 

Ohjeita rottien torjumiseksi

Rotta kuuluu kaupungin luontoon ja yksittäisten rottahavaintojen tekeminen on yleistä. Kaupunki tarjoaa rotille hyviä pesäpaikkoja ja ravinnonlähteitä.

Suomessa esiintyvän rotan selkäpuoli on tumma tai tummanruskea, vatsapuoli on vaaleasta harmaaseen. Rotta on pituudeltaan noin 11-29 cm. Rotta voi tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja. Rotat liikkuvat ravinnon perässä, mutta myös rakennus- ja räjäytystöiden seurauksena saattaa rottia olla liikkeellä tavanomaista enemmän.

Rotta elää ja pesii mielellään rakennusten alla, kellareissa ja maakuopissa. Pysyvän pesäverkoston se kaivaa tavallisesti maahan 20-40 cm:n syvyyteen mahdollisimman lähelle ruoka- ja juomapaikkoja.

Usein asukkaat havaitsevat rottia silloin, kun niille on tarjolla helppoa ravintoa, kuten maahan jäänyttä linnunruokaa, puusta pudonneita omenoita tai jätteitä huonosti hoidetussa jätehuoltotilassa sekä pesäpaikkoja. Tämän vuoksi: 

  • Pidä oma pihapiiri ja tontti siistinä. Pihalta kannattaa poistaa kaikki lehti- ja risukasat, halkopinot, rakennusjätteet sekä kaikki sellainen, mikä tarjoaa rotille suojaa ja pesäpaikkoja.
  • Puutarhajätettä voi kompostoida omalla pihalla asianmukaisesti kompostorissa tai kehikossa. Jos rottia on havaittu, niin puutarhajätteet on suositeltavaa toimittaa niille tarkoitettuihin keräyspaikkoihin. Keräyspaikoista saat tietoa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:stä www.ekjh.fi
  • Puutarhajätteen vienti puisto- ja metsäalueille on kielletty.
  • Huolehdi, että niin komposti kuin biojäte- ja jäteastiat ovat suljettuja ja ehjiä. Avokompostissa elintarvikejätteiden kompostointi ei ole sallittua. Tarkasta jäteastioiden kunto säännöllisesti. 
  • Tarkasta pihavarastot onko niihin jäänyt syötävää esim. linnunruokaa.
  • Ruoki taajamissa lintuja vain pienimuotoisesti käytä ruokinnassa ruokinta-automaatteja. Siivoa maahan pudonneet siemenet ja kuorimassa säännöllisesti ja laita jäteastiaan. Myös ajoissa keväällä ruokintapaikka on puhdistettava hyvin, jotta rotille ja myöskään hiirille ei jää ravinnoksi kelpaavaa pihalle. Sulan maan aikana lintuja ei tarvitse ruokkia sillä ne löytävät ravintonsa luonnosta.
  • Kiinteistön omistaja on velvollinen poistamaan omalla tontilla havaitun rottaongelman. Kuluttajille ei ole saatavilla myrkkyjä rottien torjuntaan. Tarvittaessa käytä jyrsijäloukkuja omalla kiinteistöllä mikäli havaitset merkkejä rotista. Suurempien rottamäärien torjuntaa varten on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaiseen.