Suosikit

Siivouspäivä

Siivouspäivä on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä kierrätystapahtuma, jossa kuka tahansa voi pystyttää kirpputorin kadulle, kotiin, pihalle tai puistoon. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin toukokuussa 2012 sosiaalisessa mediassa tapahtuneen ideoinnin jälkeen. Siivouspäivä järjestetään perinteisesti toukokuun viimeisellä viikolla ja elokuun viimeisellä viikolla. 

Mikä on siivouspäivä?

Siivouspäivä on kirpputorien ja kierrättämisen ystävien juhlapäivä, joka muuttaa kaupungit ja naapurustot isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi. Idea on tehdä kierrättämisestä helppoa sekä luoda elävää ja vastuullista kaupunkikulttuuria. Kuka tahansa voi kaupata tavaroitaan kaduilla, pihoilla tai kodeissa ja shoppailla itselleen päivän parhaat löydöt

Tapahtumalla ei yleisesti ottaen ole virallista järjestäjää, Jokainen yksittäinen asukas voi olla oman myyntitapahtumansa järjestäjä. Jokainen myyjä, niin yhteisissä kuin yksittäisissä myyntitapahtumissa on vastuussa omien jälkiensä siivoamisesta.

Kansallisen Siivouspäivän vietosta Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunki pitää tärkeänä kaupunkilaisten aktivoimista Siivouspäivän tapaisten yhteisöllisten tapahtumien järjestämiseen ja siksi kaupunki haluaa edesauttaa näiden tapahtumien järjestämistä.

Lappeenrantalaiset voivat pystyttää Siivouspäivänä myyntipisteensä kaupungin yleisiin ulkoalueisiin puistoihin ja aukioille ilman eri luvan pyytämistä.

Asukkaiden tulee kuitenkin huomioida seuraavia asioita;

  • Myyjien tulee rekisteröityä ja ilmoittaa myyntipaikasta Siivouspaiva.com sivustolla Etusivu - Siivouspäivä (siivouspaiva.com)
  • Myyntipaikkojen tulee sijaita nk. kovilla pinnoilla, kuten kiveyksillä, asfaltilla tai hiekkakäytävillä.
  • Nurmikoita ei saa vahingoittaa.
  • Yleistä jalankulkua, liikennettä tai muuta alueen käyttöä ei saa haitata
  • Myyjä vastaa kaupungille ja kolmannelle osapuolelle myyntipaikasta mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta ja haitasta.
  • Myymättä tai kierrättämättä jääneet tavarat on kunkin myyjän vietävä pois yleiseltä alueelta omalla kustannuksellaan välittömästi tapahtuman jälkeen.

Tämä kansallista siivouspäivää koskeva lupakäytäntö ei koske alueita, joita vuokrataan yleisesti tapahtumatoimintaan, kuten torit, urheilukentät ja vastaavat. Niiden osalta vuokraus ja niiden edellyttämät lupakäytännöt hoidetaan entiseen tapaan.

JOUTSENON ALUERAATI, Meidän Lappeenranta -toiminta, kutsuu alueen asukkaita osallistumaan kansalliseen Siivouspäivään Joutsenon torille, Markkinatori 1, Joutseno, klo 10 - 14. Paikat ovat ilmaiset asukkaille. 

LAURITSALAN ALUERAATI, Meidän Lappeenranta -toiminta, kutsuu alueen asukkaita osallistumaan kansalliseen Siivouspäivään Lauritsaan Koulukallionpuistoon, Hallituskatu 24, 53300 Lappeenranta, klo 10 - 14. Paikat ovat ilmaiset asukkaille. 

 Lisätietoja:

Pia Pulliainen, osallisuuskoordinaattori, Lappeenrannan kaupunki,
puh 040 5494 740, pia.pulliainen@lappeenranta.fi

 

Tietoa Ravintolapäivästä

Ravintolapäivä oli Suomen eri kaupungeissa vuosina 2011–2016 järjestetty ruokakarnevaali. Ravintolapäivänä kuka tahansa saattoi perustaa päiväksi ravintolan, kahvilan tai baarin haluamaansa paikkaan. Ravintolapäivän sanottiin levinneen 75 maahan ja olevan maailman suurin ruokatapahtuma, jota järjestettiin neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden välein. Tapahtumaa ei toteuteta enää.