LPT – Linnunpönttö tekijät -niminen joukkue Kesämäen koulusta toi jälleen kansallisen Yrityssankari-kilpailun voiton Lappeenrantaan

Valtakunnallisessa Yrityssankari-kilpailussa alakoululaiset ympäri Suomen ottavat mittaa toisistaan suunnittelemillaan harjoitusyrityksillä. Yrityssankari-toiminta on valtakunnallisen Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -järjestön koordinoima toiminnallinen yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaali alakouluihin – Yrityssankari-kilpailu on osa tätä kokonaisuutta, jolla on tarkoitus tukea koululaisten yrittäjyys- ja tulevaisuuden taitoja. Kaiken kaikkiaan Yrityssankari-ohjelmaan osallistui lukuvuonna 2025 16 000 oppilasta koko maasta.
Keväällä 2025 Lappeenrannan Kesämäen koulun joukkue nimeltä LPT – Linnunpönttö tekijät saavutti kansallisen Yrityssankari-kilpailun ensimmäisen sijan. Kesämäen joukkueen harjoitusyrityksen liikeidea kuuluu näin:
Valmistamme linnunpönttöjä, koska linnut käyttävät pönttöjä suojana ja pesintäpaikkoina. Myymme linnunpönttöjä.
Kevään Yrityssankari-finaali järjestettiin vierailijoille avoimena tilaisuutena Helsingin kauppakeskus Triplassa, jossa kruunattiin lukuvuoden paras alakoululaisten harjoitusyritys. Huhtikuisessa tapahtumassa esikarsinnalla valitut alakoululaisten harjoitusyritykset saivat mahdollisuuden esitellä tuotteitaan tai palveluitaan kauppakeskuksen asiakkaille ja tuomaristolle sekä kisailla vuoden parhaan Yrityssankari-tiimin tittelistä. Finaalitapahtumassa Yrityssankari-tiimejä haastatteli eri alojen yrittäjistä ja tunnetuista vaikuttajista muodostuva tuomaristo. Yrityssankari-finaalitapahtuma järjestettiin nuorten Uskalla Yrittää -finaalin yhteydessä.
Valtakunnallisessa kilpailussa osallistuneiden yritysten joukosta tuomaristo valitsi neljä finalistia, joista Kesämäen joukkue kruunattiin lopulta koko kilvan voittoon. Muut finalistit olivat LadyBag Hämeenlinnan yhteiskoulusta, NoCafe Espoon Laajalahden koulusta ja Purple Lemon Ruskon Kirkonkylän koulusta.
LPT – Linnunpönttö tekijät -voittajajoukkueen yrityssankarit ovat Elmeri Saikko ja Juhana Ruokonen Kesämäen alakoulun 5e-luokalta. Tiimin mukana kisareissuun matkasi opettaja Christel Child.
Elmerin ja Juhanan muodostaman voittajatiimin yritysidea mahdollistaa pesäpaikkoja linnuille.
− Valmistamme kierrätysmateriaaleista linnunpönttöjä. Linnunpöntöt ovat tärkeitä linnuille, ja siksi tämä idea tuntui kivalta, kertoo toinen voittajista, Elmeri Saikko.
− Kilpailuun osallistuminen oli jännittävää, mutta oli hienoa päästä valtakunnalliseen finaaliin saakka. Kisan voittaminen oli kivaa ja sellainen kokemus, jonka saa vain kerran elämässä.
Lappeenrannan kouluilla Yrityssankari-ohjelman opintoihin kuuluu harjoitusyrityksen perustaminen ja kestävän kehityksen sekä tulevaisuuden ajattelun kehittäminen.
− Yrittäjyys on vaikeaa, koska siinä pitää miettiä monia asioita. Aloitus on siis hankalaa, mutta yrittäjyys on kivaa, kun saa homman pyörimään, Elmeri kuvailee.
Voittajajoukkue on ansaitusti palkittu saavutuksestaan sekä finaalitapahtumassa että koti-Lappeenrantaan palattuaan.
− Lappeenrannan parhaana yrityksenä saimme pokaalin, karkkipussit ja palkintopäivän LUT-yliopistolla. Helsingin finaalissa saimme kehystetyn diplomin ja palkintolaatan. Kaupunginjohtajalta saimme ison Marianne-laatikon sekä kunniakirjat.
Voittoa juhlistettiin Kesämäen koulun Talent Shown yhteydessä koulun juhlasalissa. Voittajat esiteltiin koulun edessä ja koko koulu onnitteli Elmeriä ja Juhanaa raikuvin aplodein.
Lappeenrannan koulujen edustajat ovat menestyneet kansallisella tasolla aiempinakin vuosina yrittäjyyden teemojen saralla:
Lappeenranta: Vuoden Pikkuyrittäjät -kunta (2017)
Little Helpers, Kesämäki: Paras myyntipuhe (2021)
FiveFire, Pulp: Koko kilpailun voitto (2021)
LUTra-tiimi (Miika Miinin, Mikko Rautiainen, Topias Haarala, Jenni Kainlauri) Vuoden Pikkuyrittäjät -kummi (2022)
BuzzNest, Kesämäki: Koko kilpailun voitto (2024)
Lappeenrannan edustajat Yrityssankari-kilpailuun valittu paikallisesta, jopa 700 oppilaan LUTra-tiedekasvatustapahtumasta
Lappeenranta Junior University (Uniori) -toiminnassa kaupungin viidesluokkalaiset opiskelevat Kestävä liiketoiminta ja yrittäjyys -opintokokonaisuuden, joka on muokattu Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -järjestön Yrityssankari-konseptista Lappeenrantaan sopivaksi. Opinnoissa teemoina yhdistyvät muun muassa yrittäjyyskasvatus ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Opintokokonaisuuden aikana oppilaat perustavat omat pikkuyrityksensä, jonka kautta he oppivat monipuolisesti työelämätaitoja ja pohtivat kestävän kehityksen valintoja niin kuluttajan kuin yrittäjänkin näkökulmasta.
– Kaikki Lappeenrannan kaupungin viidesluokkalaiset omilla kouluillaan ideoivat sekä toteuttavat omia mainioita yrityksiään osana Yrityssankari-ohjelmaa, ja LUT-yliopistolla järjestettävä LUTra-festivaali on tämän kokonaisuuden huipentuma, kertoo Mikko Rautiainen Lappeenranta Junior University -toiminnan LUTra-tiimistä.
Jopa 700 lappeenrantalaista viidesluokkalaista kokoava LUTra-festivaali järjestettiin huhtikuussa 2025 viidennen kerran.
– LUTra-festivaali on toteutettu vuodesta 2020 asti. Nyt festivaali on kolmatta kertaa lähitapahtumana LUT-yliopistolla, ja paikalle saapuu noin 700 viidesluokkalaista oppilasta, Rautiainen sanoo.
Lisätietoja:
Miika Miinin – Eduks Lappeenranta
Puh. 040 659 8544, miika.miinin@edu.lappeenranta.fi
Mikko Rautiainen – Lappeenranta Junior University, LUTra-tiimi
Puh. 040 7613347, mikko.rautiainen@edu.lappeenranta.fi
Lappeenranta Junior University
LUTra-festivaali
Yrityssankari-ohjelma